Κόσμος

Σεισμός 7,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Νέας Καληδονίας

Οι αρχές προχώρησαν στην εκκένωση της ακτογραμμής της Νέας Καληδονίας, αλλά ήρθηο συναγερμός για τσουνάμι

Νέα Καληδονία, Σεισμός,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ισχυρός σεισμός σημειώθηκε στα ανοιχτά της Νέας Καληδονίας. Άμεσα σήμανε συναγερμός για επικείμενο τσουνάμι, Ωστόσο, μία ώρα αργότερα η προειδοποίηση ήρθη.

Συγκεκριμένα, οι δυνάμεις της τάξης είχαν προχωρήσει στην εκκένωση της ακτογραμμής της Νέας Καληδονίας και οι σειρήνες συναγερμού για τσουνάμι είχαν ηχήσει στις ακτές καλώντας τον πληθυσμό να απομακρυνθεί.

Και αυτό γιατί ένας ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,7 βαθμών, σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο γεωφυσικής (USGS) σημειώθηκε στα νοτιοανατολικά της Νέας Καληδονίας γύρω στις 14:00 (τοπική ώρα, 06:00 ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με νεότερα δεδομένα του αμερικανικού ινστιτούτου γεωλογικών μελετών (USGS), ο σεισμός έγινε σε βάθος 37 χιλιομέτρων σε απόσταση 333,8 χιλιομέτρων από τις ακτές της Νέας Καληδονίας.

Το Κέντρο Έγκαιρης Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό (PTWC) εξέδωσε προειδοποίηση για τον κίνδυνο σεισμικών θαλάσσιων κυμάτων, που είναι «πιθανό» να φθάσουν σε ακτίνα ως και 1.000 χιλιομέτρων γύρω από το επίκεντρο.

«Με βάση τις προκαταρκτικές παραμέτρους του σεισμού επικίνδυνα κύματα τσουνάμι είναι πιθανό να πλήξουν ακτές σε απόσταση ως και 1.000 χιλιομέτρων από το επίκεντρο», τόνισε το PTWC σε έκτακτο προειδοποιητικό δελτίο του. Κάλεσε τους κατοίκους των περιοχών που απειλούνται να επαγρυπνούν. Διευκρίνισε πως υπάρχει κίνδυνος για τη Νέα Καληδονία, τα νησιά Φίτζι και το Βανουάτου. Η μετεωρολογική υπηρεσία της Αυστραλίας ανέφερε πως απειλείται η νήσος Λόρδος Χάου· στη Νέα Ζηλανδία, οι αρχές περιορίστηκαν να αναφέρουν πως ακόμη αποτιμούν τον κίνδυνο.

Πάντως ρεσεψιονίστ ξενοδοχείου στη Νουμέα –πρωτεύουσα της Νέας Καληδονίας– δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως δεν αισθάνθηκε κανέναν σεισμό.

Δείτε επίσης