Κόσμος

Εκλογές Τουρκία: Ερντογάν – Κιλιτσντάρογλου στην τελική ευθεία που θα αναδείξει τον νικητή

Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες οι πολιτικοί ηγέτες καλούν τους πολίτες να πάνε να ψηφίσουν

Τουρκίά, Εκλογές,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Λίγες ώρες απέμειναν πριν από το άνοιγμα της εκλογικής κάλπης στην Τουρκία που θα αναδείξει τον επόμενο πρόεδρο της γείτονας χώρας.

Στο διάστημα των δύο εβδομάδων που μεσολάβησαν από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση, το πολιτικό θερμόμετρο έφτασε στα ύψη με τους δύο μονομάχους να τάζουν στον Τουρκικό λαό «λαγούς με πετραχείλια» παρά την οικονομική κρίση που μαστίζει την Τουρκία.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ετοιμάζονται για τον αυριανό τελευταίο γύρο της κούρσας των εκλογών στην Τουρκία, όπου αρκετοί εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα ενδέχεται να κριθεί στο νήμα.

Οι δύο διεκδικητές Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου όξυναν συγκεκριμένα μίση στην προχωρώντας προς τις εκλογές με μισαλλόδοξα αφηγήματα και κορόνες κατά των Κούρδων, των Σύρων προσφύγων, των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων.

Λόγω αυτής της διαφορετικής στάσης που κράτησε ο καθένας τους στην πρώτη προεκλογική περίοδο, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου νίκησε στα -περισσότερο φιλελεύθερα- μεγάλα αστικά κέντρα την Τουρκίας, ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν νίκησε στις περιοχές όπου βρίσκουν -σε μεγαλύτερο βαθμό- πρόσφορο έδαφος τα παραπάνω αφήγημα.

Οι υποσχέσεις του Κιλιτσντάρογλου

Λίγες ώρες πριν τις εκλογές της 28ης Μαΐου και με τον Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, να επικρατεί οριακά, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και υποψήφιος πρόεδρος της Εθνικής Συμμαχίας Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προχώρησε σε μία δέσμευση αθλητικού περιεχομένου.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ανέφερε πως ένα από τα πρώτα διατάγματα που θα περάσει θα είναι η μετάδοση αγώνων στην δημόσια τηλεόραση TRT χωρίς συνδρομή.

Στον επαναληπτικό γύρο της αναμέτρησης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει από τον πρώτο προβάδισμα σχεδόν πέντε μονάδων (49,5%) ή 2,5 εκατ. ψήφων, έναντι του αντιπάλου του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου (44,5%), υποψηφίου ετερόκλιτης εξακομματικής συμμαχίας ευρέος φάσματος, από την εθνικιστική δεξιά ως την κεντροαριστερά.

Τι προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πιστοποιούν το προβάδισμα του αρχηγού του κράτους, του Ερντογάν και τον φέρουν να βρίσκεται μπροστά πέντε μονάδες.

Παρά την αριθμητική αυτή στην Τουρκία τα τελευταία είκοσι χρόνια, εξακολουθεί να υπάρχει μια άγνωστη μεταβλητή: αυτή είναι οι 8,3 εκατ. ψήφοι των πολιτών οι οποίοι δεν εκφράστηκαν στον πρώτο γύρο, μολονότι η συμμετοχή έφθασε το 87%.

Ήδη στην τουρκική διασπορά, τα μέλη της οποίας είχαν περιθώριο να ψηφίσουν ως το βράδυ της Τρίτης, η συμμετοχή ήταν υψηλότερη (1,9 εκατ. έναντι 1,69 εκατ.) απ’ ό,τι στον πρώτο γύρο.

Σε ότι αφορά τον τρίτο του πρώτου γύρου, τον Σινάν Ογάν (5% των ψήφων), άλλοτε στέλεχος του MHP, τάχθηκε υπέρ του κ. Ερντογάν.

Χθες βράδυ ο κ. Κιλιτσντάρογλου κατηγόρησε τις αρχές πως τον εμπόδισαν να στείλει SMS με τα οποία ήθελε να ενημερώσει δημοσιογράφους πως θα συμμετείχε σε εκπομπή ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού.

Κατ’ αυτόν, η παρεμπόδιση έγινε «από την Αρχή Ελέγχου των Τεχνολογιών των Πληροφοριών και των Επικοινωνιών (BTS), κατά διαταγή του Ερντογάν». Πρόσθεσε πως οι άνθρωποι του προέδρου το έκαναν «γιατί φοβούνται».

Η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans Frontières, RSF) επικρίνει την ανισορροπία στην προβολή των υποψηφίων – ο αρχηγός του κράτους μονοπωλεί τις τηλεοπτικές οθόνες.

Δείτε επίσης