Κόσμος

Φωτιά σε πλοίο στην Ολλανδία - «Κίνδυνος περιβαλλοντικής καταστροφής εάν βυθιστεί»

Στο «Fremantle Highway» είχαν φορτωθεί 3.783 αυτοκίνητα

Ολλανδία, ακτές, φορτηγό πλοίο, φωτιά, κίνδυνος, μόλυνση, περιβάλλον, βύθιση, WWF, κυβερνήσεις
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Εάν βυθιστεί το φορτηγό πλοίο «Freemantle Highway», στο οποίο μαίνεται από χθες πυρκαγιά στα ανοικτά των ολλανδικών ακτών, στη Θάλασσα του Βάντεν θα χυθούν έως και 1.600 τόνοι βαρέων κλασμάτων πετρελαίων, προειδοποιεί η γερμανική κυβέρνηση και προσφέρει τη στήριξή της στην Ολλανδία «για οτιδήποτε χρειαστεί».

Η ομοσπονδιακή υπουργός Περιβάλλοντος Στέφι Λέμκε υποσχέθηκε σήμερα τη γερμανική στήριξη στις ολλανδικές προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς και σταθεροποίησης του πλοίου. «Αυτή τη στιγμή οι ειδικοί πρέπει να αναπτύξουν ένα σχέδιο διάσωσης. Η Γερμανία θα προσφέρει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει», δήλωσε η κυρία Λέμκε, με ανάρτησή της στο Twitter.

Από τους 23 επιβαίνοντες στο πλοίο, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του κατά την εγκατάλειψη του φλεγόμενου σκάφους. Στο «Fereemantle Highway» είχαν φορτωθεί 3.783 αυτοκίνητα, μεταξύ των οποίων και 350 οχήματα Mercedes-Βenz, σύμφωνα με τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία και την ιαπωνική ναυτιλιακή εταιρία Kawasaki Kisen Kaisha. Αρχικά είχε γίνει λόγος για φορτίο 2.857 αυτοκινήτων.

Οι ολλανδικές δυνάμεις έχουν προς το παρόν διακόψει την προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς, καθώς, όπως ανακοίνωσαν, υπάρχει κίνδυνος εισροής θαλασσινού νερού στο εσωτερικό του πλοίου σε ποσότητες που θα το καθιστούσαν εξαιρετικά ασταθές. Αυτή τη στιγμή το πλοίο συγκρατείται από ειδικό καλώδιο μεταξύ δύο ρυμουλκών, προκειμένου να μένει σταθερό.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF), στις ακτές της Θάλασσας του Βάντεν διατηρείται μεγάλης σημασίας οικοσύστημα, με πάνω από 10.000 είδη ζώων και φυτών. «Το ατύχημα προκαλεί τεράστιο κίνδυνο για την περιοχή. Ενδεχόμενη βύθιση του πλοίου με διαρροή καυσίμων θα αποτελούσε καταστροφή για τη μοναδική φύση του σημείου», προειδοποιεί η οργάνωση.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης