Κόσμος

Πώς η Σαουδική Αραβία σκοπεύει να κατακτήσει τον κόσμο

Δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα άρχισε να διορίζει γοητευτικές γυναίκες σε θέσεις κλειδιά της εθνικής της διπλωματίας

Σαουδική Αραβία
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο Τζο Μπάιντεν υποσχόταν ότι θα έκανε τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν «παρία» της διεθνούς κοινότητας για να τον τιμωρήσει για την άγρια δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου της Washington Post, Τζαμάλ Κασόγκι, στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη το 2018.

Έκτοτε ο Αμερικανός πρόεδρος έχει επισκεφτεί τη Σαουδική Αραβία ήδη μια φορά, ενώ απεσταλμένοι του τα έχουν πει αρκετές φορές με τον διάδοχο του θρόνου, ο οποίος έχει εξαπολύσει μια επιχείρηση γοητείας της διεθνούς κοινότητας με στόχο την κατάκτηση του κόσμου και όπλο του το χρήμα που αγοράσει τον οποιονδήποτε και το οτιδήποτε, όπως λέει στους New York Times ο Αμπντουλάχ Αλαούντ, διευθυντής του Freedom Initiative, μιας ομάδας για τα ανθρώπινα δικαιώματα με έδρα την Ουάσιγκτον.

Δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα η Σαουδική Αραβία, έχοντας δεχτεί σφοδρή κριτική από χώρες της Δύσης για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα εδάφη της, άρχισε να διορίζει γοητευτικές γυναίκες σε θέσεις κλειδιά της εθνικής της διπλωματίας. Με αυτόν τον τρόπο το βασίλειο των Σαούδ επιχειρεί να βελτιώσει την διεθνή εικόνα του καθιστώντας το ωραίο φύλο την αιχμή του δόρατος που θα προωθήσει τα συμφέροντα του αποσπώντας, την προσοχή από τις σκοτεινές ιστορίες του. Μια εξ αυτών η Χάιφα Αλ Τζάντεα πριν διοριστεί εκπρόσωπος του Ριάντ στις Βρυξέλλες με βασιλικό διάταγμα, ήταν διευθύνουσα σύμβουλος της SRMG, μιας εταιρείας από το Saudi Research and Media Group, αποστολή του οποίου είναι να παρέχει σε βάθος προοπτικές, αναλύσεις και γνώσεις από και για τη Μέση Περιοχή Ανατολικής και Βόρειας Αφρικής (MENA).

Ωστόσο, η δεξαμενή αυτή σκέψης ουσιαστικά είχε αναλάβει το έργο της βελτίωσης της εικόνας της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας, όπως σημειώνει ο Guardian, έχοντας υπό τον έλεγχό της πάνω από 30 ΜΜΕ. Η Αλ Τζαντέα μεταξύ των 11 πρεσβευτών της Σαουδικής Αραβίας που ορκίστηκαν στο παλάτι Αλ Γιαμαμά, παρουσία του βασιλιά Σαλμάν, στις 3 Ιανουαρίου 2023. Γεννημένη στο Ριάντ και μεγαλωμένη στη Νέα Υόρκη, η πρέσβειρα ειδικεύτηκε στις διεθνείς σχέσεις και σύμφωνα με αραβικά μέσα, σε όλη τη διάρκεια της καριέρας της, το έργο της«περιστρέφεται γύρω από τη δημιουργία στρατηγικής και αποτελεσματικής διεθνούς συνεργασίας, αξιοποιώντας τις δυνάμεις και τις δυνατότητες των παγκόσμιων ενδιαφερομένων».

Εργάστηκε επίσης στο Αντιτρομοκρατικό Κέντρο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, το οποίο εστιάζει στη δημιουργία διεθνών ικανοτήτων με στόχο την αντιμετώπιση και την πρόληψη του βίαιου εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας, αλλά και σε πολιτικά θέματα και θέματα ασφάλειας στη μόνιμη αποστολή της Σαουδικής Αραβίας στον ΟΗΕ, όπου εκπροσώπησε τη Σαουδική Αραβία στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στη Γενική Συνέλευση. Μετά από 17 χρόνια στη Νέα Υόρκη, επέστρεψε στο Ριάντ όπου συνέβαλε σε πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος ανάπτυξης και διαφοροποίησης Vision 2030, που φιλοτέχνησε ο ίδιος ο Μπιν Σαλμάν. Έχει μεταπτυχιακό στην επίλυση και διαπραγμάτευση συγκρούσεων από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, μεταπτυχιακό στις διεθνείς σχέσεις από το Πανεπιστήμιο των Συρακουσών και πτυχίο δημοσιογραφίας στο ίδιο Πανεπιστήμιο.

Την ίδια στιγμή όμως, η χώρα της πρωταγωνιστεί σε αυτό που ο ΟΗΕ χαρακτήρισε τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο -στην Υεμένη-, με τον αξιωματούχο του, Μαρκ Λόουκοκ να την αποκαλεί «Αποκάλυψη». Από το 2015 οι γαλαζοαίματοι Σαουδάραβες ηγούνται ενός αραβικού άξονα επτά κρατών που βομβαρδίζει και επιβάλει εμπάργκο στην Υεμένη ώστε να εξοντώσουν τους σιίτες Χούτι και να επαναφέρουν στη χώρα το προηγούμενο καθεστώς. Σχολιάζοντας σχετικά η αλ Τζάντεα λέει τα εξής: «Είναι αποφασισμένοι να μην μας επιτρέψουν να δημιουργήσουμε μια νέα αφήγηση. Το ερώτημά μου είναι γιατί; Μας ζητάτε να αλλάξουμε, και μετά όταν επιδεικνύουμε την αλλαγή, μας απαντάτε με κυνισμό».

Δείτε επίσης