Κόσμος

Αρθρογράφος των Times για τα Γλυπτά: «Συμφωνία σε ένα χρόνο»-Τι είπε για τον Σούνακ

«Ήθελε να δείξει ότι είναι σκληρός σε μία περίοδο που βρίσκεται υπό πίεση από το ίδιο του το κόμμα»

Μάικλ Μπίνιον, αρθρογράφος, «The Times», Γλυπτά του Παρθενώνα, Σούνακ, Μητσοτάκης, ακύρωση συνάντησης, Βρετανικό Μουσείο
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ο Μάικλ Μπίνιον, βασικός αρθρογράφος των «The Times» του Λονδίνου, μίλησε στην ΕΡΤ για τη στάση του Ρίσι Σούνακ στην ακυρωθείσα συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Μπίνιον δήλωσε αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ του μουσείου και της ελληνικής κυβέρνησης, ειδικά εφόσον οι Εργατικοί σχηματίσουν κυβέρνηση τον επόμενο χρόνο, ενώ εξήγησε ότι ο Σούνακ τα έκανε όλα για να αντιμετωπίσει μια σειρά εσωκομματικών προβλημάτων.

«Δεν ξέρω, γιατί ο πρωθυπουργός υιοθέτησε αυτή την θέση. Φυσικά, υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μπορούσε να είχε συζητήσει. Φυσικά, το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση, αλλά υπάρχουν και άλλα πολλά θέματα να συζητήσουν και φαίνεται ότι είναι ένα διπλωματικό σφάλμα.

Είναι προσβλητικό προς την Ελλάδα και νομίζω ότι θα μας πάει πίσω σε κάτι που φαινόταν ότι θα οδηγήσει σε μία συμφέρουσα συμφωνία και για τις δύο πλευρές» είπε αρχικά.

Στην επιμονή του Σούνακ να διατηρήσει αυτή τη στάση, σχολίασε πως «δεν είναι ξεκάθαρο» τι τον οδήγησε σε αυτό.

«Οι άνθρωποι εικάζουν ότι ήθελε να δείξει ότι είναι σκληρός, σε μία περίοδο που βρίσκεται υπό πίεση από το ίδιο του το κόμμα για μία σειρά από ζητήματα. Ειδικά θέματα που αφορούν την μετανάστευση και την φορολογία. Ήθελε να πάρει θέση, επειδή πολλοί από το κόμμα του, ειδικά οι πιο δεξιοί είναι αντίθετοι στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και ήθελε να τους πάρει με το μέρος του. Πιθανόν είναι ενοχλημένος με το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης και μάλλον ο κυρίαρχος λόγος είναι ότι ο Μητσοτάκης έδωσε συνέντευξη για το συγκεκριμένο θέμα στην βρετανική τηλεόραση, που προφανώς δεν ήταν κάτι προσυμφωνημένο».

«Δύσκολο να διαγράψουμε το ότι ο Σούνακ πρόσβαλε την ελληνική κυβέρνηση»

Στο ερώτημα για το πώς σχολιάζουν την στάση του Σούνακ τα ΜΜΕ, είπε πως δεν το έχουν δει θετικά.

«Ο Σούνακ δεν είναι συνήθως επιθετικός. Συνήθως είναι διπλωμάτης και είναι πάντα έτοιμος να συναντήσει αρχηγούς κρατών που επισκέπτονται την χώρα και να έχει μία φιλική συζήτηση μαζί τους. Ίσως φταίει κάποιο άλλο ζήτημα. Αυτό όμως δεν είναι σαφές ακόμα. Σαφώς έχει προσβάλει την ελληνική κυβέρνηση και είναι πολύ δύσκολο να διαγράψουμε ό,τι έγινε και να ξεκινήσουμε από την αρχή».

Μάικλ Μπίνιον, αρθρογράφος, «The Times», Γλυπτά του Παρθενώνα, Σούνακ, Μητσοτάκης, ακύρωση συνάντησης, Βρετανικό Μουσείο

Ερωτώμενος για το αν θεωρεί ότι η βρετανική κοινή γνώμη, τίθεται υπέρ της ελληνικής πλευράς στην επιστροφή των Μαρμάρων, απάντησε:

«Είμαστε αρκετοί από τον βρετανικό Τύπο που είμαστε υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών. Και φυσικά, υπάρχει το επιπλέον επιχείρημα, ότι είναι απολύτως δυνατόν να γίνει ακριβές αντίγραφο του μνημείου με την τεχνολογία. Οπότε θα ήταν εφικτό να κρατήσει το Βρετανικό Μουσείο το ακριβές αντίγραφο και να επιστρέψει τα πρωτότυπα.

Δεν υπάρχει ανάγκη να κρατήσει τα πρωτότυπα εδώ. Υπάρχει βέβαια το ζήτημα της ιδιοκτησίας. Αυτό θα πρέπει να το διαλευκάνουν οι δικηγόροι. Υπάρχει ένα πρόβλημα από τον Νόμο του 1963 που δεν επιτρέπει να φύγει κανένα αντικείμενο από το μουσείο. Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει και να γίνει μία εξαίρεση. Και θεωρώ ότι ένα μεγάλο μέρος της δυσκολίας, αφορά το γεγονός ότι ίσως θεωρηθεί πάτημα, ώστε και άλλες χώρες να ζητήσουν αντικείμενα που εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο».

Μπίνιον: Αν αναλάβουν κυβέρνηση οι Εργατικοί, θα είναι πιο εφικτή η επιστροφή των Γλυπτών

Για το αν το Εργατικό κόμμα θα είναι πιο διαλλακτικό στην επιστροφή των Γλυπτών, ο δημοσιογράφος των Times, σχολίασε: «Δε μπορεί αλλάξει ο νόμος του 1993 που δεν επιτρέπει την επιστροφή οποιουδήποτε εκθέματος ανήκει στο Βρετανικό Μουσείο. Ωστόσο, μπορεί να βρεθεί ένας τρόπος και αν βρεθεί ένας τρόπος, σίγουρα, ένα κοινοβουλευτικό δάνειο, που είναι σαν να τα επιστρέφουμε, θα ήταν πιο εφικτό. Η αντιπολίτευση δήλωσε ότι δεν θα εμποδίσει οποιαδήποτε συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί. Ο Πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν είναι πρώην υπουργός οικονομικών της Βρετανίας, όπως ήταν και ο Σούνακ και ανυπομονεί να το διευθετήσει, αλλά γίνεται μεγάλη συζήτηση σχετικά με το νομικό ζήτημα. Είμαι σίγουρος ότι οι έξυπνοι δικηγόροι μπορούν να βρουν μία λύση»

Στη συνέχεια, δήλωσε αισιόδοξος πως το θέμα μπορεί να λυθεί μέσα σε ένα χρόνο.

Μάικλ Μπίνιον, αρθρογράφος, «The Times», Γλυπτά του Παρθενώνα, Σούνακ, Μητσοτάκης, ακύρωση συνάντησης, Βρετανικό Μουσείο

«Θεωρώ ότι είναι εφικτό. Είναι προφανές ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση το εργατικό κόμμα. Δεν το γνωρίζουμε σίγουρα, αλλά είναι το πιο πιθανό. Και θεωρώ ότι θα είναι πιο ανοιχτοί σε μία συμφωνία. Είναι ένας ανόητος καυγάς που δε βοηθάει τις σχέσεις της Βρετανίας με την Ελλάδα που φυσικά είναι σημαντικές για μία σειρά από λόγους. Είναι και οι δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και είμαστε κοντά σε ζητήματα που αφορούν την άμυνα και την ασφάλεια».

Κλείνοντας, σχολίασε πως εκτιμά πως η υπόθεση δεν θα βλάψει και τόσο τον Σούνακ καθώς οι περισσότεροι εστιάζουν στα εσωτερικά προβλήματα της χώρας όπως «η φορολογία, ο πληθωρισμός και το ΕΣΥ».

«Οπότε ίσως υπολόγιζε, ότι το να δείξει πως είναι σκληρός, θα τον βοηθούσε. Δεν νομίζω ότι θα τον βοηθήσει, αλλά σίγουρα δεν θα τον βλάψει κιόλας» είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε επίσης