Κόσμος

Σεισμός - Ταϊβάν: Αγωνία για τους εγκλωβισμένους - 7 νεκροί, πάνω από 700 τραυματίες

Αρκετοί άνθρωποι εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι κάτω από κτίρια, και όσα δεν κατέρρευσαν να κινδυνεύουν από τους μετασεισμούς

Ταιβαν
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Αγωνία για τον απεγκλωβισμό κατοίκων από τα κτίρια που κατέρρευσαν μετά τον σεισμό στην Ταϊβάν δίνουν τα συνεργεία διάσωσης, με τους νεκρούς να ανέρχονται σε επτά και τους τραυματίες σε 736.

Οι αρχές της χώρας επισημαίνουν πως ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τόσο λόγω των ραγδαίων ρυθμών με τους οποίους αυξάνονται οι τραυματίες, αλλά και λόγω της ισχύος του φαινομένου.

Οι υποδομές έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και είναι πολύ δύσκολο για τους διασώστες να φτάσουν εκεί, ενώ αρκετοί άνθρωποι εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι κάτω από κτίρια, με όσα δεν κατέρρευσαν την στιγμή του σεισμού να κινδυνεύουν με κατάρρευση στους μετασεισμούς που ακολουθούν.

Ο πρωινός σεισμός ήταν ο ισχυρότερος των τελευταίων 25 ετών στην περιοχή, με τους φόβους για τσουνάμι να αυξάνονται κάθε ώρα που περνά.

Πλάνα που κυκλοφόρησαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν την στιγμή της κατάρρευσης κτιρίων, κατολισθήσεις, αλλά και τις αγωνιώδεις προσπάθειες των ανθρώπων να απεγκλωβιστούν από οικήματα που έχουν πάρει επικίνδυνη κλίση, ενώ ένα ακόμη βίντεο που έχει κάνει τον γύρο του διαδικτύου δείχνει το νερό της πισίνας σε έναν ουρανοξύστη να κυλά την στιγμή του σεισμού.

Φόβοι για τσουνάμι

Έκτακτα προειδοποιητικά δελτία για τσουνάμι, έχουν εκδοθεί τόσο στη νήσο όσο και σε γειτονικές χώρες, ιδίως στη νότια Ιαπωνία και στις Φιλιππίνες.

Πλάνα που μεταδίδουν τηλεοπτικά δίκτυα της Ταϊβάν εικονίζουν κτίρια που πήραν επικίνδυνη κλίση, ειδικά στην περιοχή Χουάλιεν, στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

«Δυο κτήρια κατέρρευσαν, μπορεί να υπάρχουν παγιδευμένοι» δήλωσε εκπρόσωπος του πυροσβεστικού σώματος της Χουάλιεν.

Ο σεισμός προκάλεσε διακοπές της ηλεκτροδότησης σε τομείς της πρωτεύουσας Ταϊπέι, όταν σημειώθηκε, στις 07:58 σε βάθος 15,5 χλμ., σε θαλάσσια περιοχή κοντά στις ανατολικές ακτές της Ταϊβάν, σύμφωνα με τη μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία της νήσου.

Σύμφωνα με την Taipower, εταιρεία ηλεκτρικού ρεύματος, τουλάχιστον 87.000 νοικοκυριά δεν έχουν ρεύμα.

Οι αρχές υποβάθμισαν τον κίνδυνο για τσουνάμι τριών και πλέον μέτρων και ήραν τη διαταγή εκκένωσης παράκτιων περιοχών. Παράλληλα, η ιαπωνική σεισμολογική υπηρεσία αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμησή της για τον σεισμό, κάνοντας λόγο για δόνηση 7,7 βαθμών (από 7,5).

Η σεισμολογική υπηρεσία των Φιλιππίνων επίσης εξέδωσε επίσης έκτακτο προειδοποιητικό δελτίο για τσουνάμι, καλώντας κατοίκους παραθαλάσσιων περιοχών να σπεύσουν σε τοποθεσίες με μεγαλύτερο υψόμετρο.

Ο σεισμός έγινε αισθητός ως τη Σαγκάη της Κίνας, καθώς και σε περιοχές της νότιας Κίνας, και το Πεκίνο, εκφράζοντας την ανησυχία του, προσφέρθηκε να στείλει βοήθεια. Δεκάδες μετασεισμοί έγιναν αισθητοί στην Ταϊπέι, τουλάχιστον 25, οι πέντε περίπου 5 βαθμών, την πρώτη ώρα μετά τον κύριο σεισμό.

Ο μεγαλύτερος σεισμός των τελευταίων 25 ετών

Πρόκειται για την ισχυρότερη σεισμική δόνηση στη νήσο «εδώ και εικοσιπέντε χρόνια», κατά την εκτίμηση του διευθυντή του Σεισμολογικού Κέντρου της Ταϊπέι, του Γου Τσιεν-φου.

«Ο σεισμός έγινε κοντά στην ακτή και σε μικρό εστιακό βάθος. Έγινε αισθητός σ’ όλη την Ταϊβάν και σε γειτονικές περιοχές. Είναι ο ισχυρότερος εδώ και 25 χρόνια, από τον σεισμό του 1999», είπε αναφερόμενος στην καταστροφή του Σεπτεμβρίου εκείνης της χρονιάς, όταν σεισμός ισχύος 7,6 βαθμών στοίχισε τη ζωή σε κάπου 2.400 ανθρώπους και κατέστρεψε ή προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε κάπου 50.000 κτίρια.

Δείτε επίσης