Κόσμος

Πυροβολισμοί σε σχολείο στη Φινλανδία: Ο 12χρονος επιτέθηκε επειδή δεχόταν bullying

Ο νεαρός ύποπτος είχε μεταφερθεί στο σχολείο στην αρχή της χρονιάς και δυσκολευόταν να ενσωματωθεί με τους νέους συμμαθητές του

Πυροβολισμοί σε σχολείο στη Φινλανδία: Ο 12χρονος επιτέθηκε επειδή δεχόταν bullying
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Το κίνητρο για τη χθεσινή επίθεση με όπλο σε σχολείο στα περίχωρα του Ελσίνκι, όπου ένας 12χρονος έχασε τη ζωή του, ήταν ο εκφοβισμός, σύμφωνα με τη φινλανδική αστυνομία.

«Ο ύποπτος δήλωσε κατά τις ανακρίσεις ότι ήταν στόχος μπούλινγκ και η πληροφορία αυτή επιβεβαιώθηκε επίσης στην προκαταρκτική έρευνα της αστυνομίας», ανέφερε η αστυνομία σε ανακοίνωση.

Πρόσθεσαν ότι ο νεαρός ύποπτος είχε μεταφερθεί στο σχολείο στην αρχή της χρονιάς και δυσκολευόταν να ενσωματωθεί με τους νέους συμμαθητές του.

Ημέρα εθνικού πένθους στη Φινλανδία

Η είδηση έρχεται λίγες ώρες αφότου μια ομάδα πενθούντων συγκεντρώθηκε σήμερα το πρωί έξω από το σχολείο για να αποτίσει φόρο τιμής στο παιδί που έπεσε νεκρό από πυροβολισμούς.

Η χθεσινή επίθεση συγκλόνισε το σκανδιναβικό έθνος, όπου οι φινλανδικές γαλανόλευκες σημαίες υψώθηκαν μεσίστιες και δεκάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων γονείς, καθηγητές και συμμαθητές, κατέθεσαν λουλούδια και άναψαν κεριά στο χιονισμένο τοπίο κοντά στο σχολικό κτίριο όπου σημειώθηκαν οι πυροβολισμοί.

Η φινλανδική κυβέρνηση κήρυξε την Τετάρτη ημέρα εθνικού πένθους, διατάσσοντας όλες τις κρατικές υπηρεσίες και τα ιδρύματα να κατεβάσουν την εθνική σημαία μεσίστια. Πολλά ιδιωτικά νοικοκυριά σε ολόκληρη τη Φινλανδία συμμετείχαν στο μνημόσυνο.

Άνοιξε πυρ κατά συμμαθητών του

Βαριά οπλισμένη αστυνομία απέκλεισε την Τρίτη το σχολείο Viertola, ένα σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης 800 μαθητών στην πόλη Βάντα, λίγο έξω από το Ελσίνκι αφότου ένας 12χρονος άνοιξε πυρ κατά συμμαθητών του, σκοτώνοντας έναν και τραυματίζοντας άλλους δύο, οι οποίοι νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Η αστυνομία δήλωσε ότι το νεκρό αγόρι πέθανε ακαριαία μετά τον πυροβολισμό.

Με άδεια κυκλοφορίας σε όνομα συγγενή το όπλο του 12χρονου

Ο ύποπτος συνελήφθη στην περιοχή του Ελσίνκι λιγότερο από μία ώρα μετά τους πυροβολισμούς, με ένα πιστόλι στην κατοχή του.

Το όπλο είχε άδεια οπλοφορίας σε συγγενή του υπόπτου, ο οποίος δεν αναγνωρίστηκε αμέσως. Η αστυνομία δήλωσε ότι παραδέχθηκε τον πυροβολισμό στην πρώτη ανάκριση από τις αρχές.

Η ελάχιστη ηλικία ποινικής ευθύνης στη Φινλανδία είναι τα 15 έτη, πράγμα που σημαίνει ότι ο ύποπτος δεν μπορεί να συλληφθεί επισήμως. Ένας ύποπτος κάτω των 15 ετών μπορεί να ανακριθεί μόνο από την αστυνομία πριν παραδοθεί στις αρχές παιδικής πρόνοιας.

Άλλα δύο παρόμοια περιστατικά σε σχολεία στη Φινλανδία

Η Φινλανδία υπήρξε μάρτυρας δύο μεγάλων φονικών πυροβολισμών σε σχολεία το 2007 και το 2008.

Στον απόηχό τους, η χώρα αυστηροποίησε τους νόμους περί όπλων, αυξάνοντας το κατώτατο όριο ηλικίας για την κατοχή πυροβόλων όπλων και δίνοντας στην αστυνομία μεγαλύτερες εξουσίες για τη διενέργεια ελέγχων ιστορικού σε άτομα που υποβάλλουν αίτηση για άδεια οπλοφορίας.

Το έθνος των 5,6 εκατομμυρίων κατοίκων διαθέτει περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια αδειοδοτημένα πυροβόλα όπλα και περίπου 430.000 κατόχους αδειών, σύμφωνα με το φινλανδικό υπουργείο Εσωτερικών.

Το κυνήγι και η οπλοκατοχή είναι βαθιά ριζωμένες παραδόσεις σε αυτή την αραιοκατοικημένη χώρα της βόρειας Ευρώπης, όπου η εξάσκηση στο σκοποβολή είναι επίσης ένα ευρέως διαδεδομένο χόμπι.

Δείτε επίσης