Πολιτική

ΥΠΕΞ: Οργή διπλωματών για την υποβάθμισή τους με το νέο οργανισμό

Ο ίδιος ο κ. Δένδιας χθες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής είπε ότι κατά την σημερινή συζήτηση είναι ανοιχτός σε υποδείξεις και προτάσεις

ypex

Τα πυρά των διπλωματών αλλά και των διοικητικών υπαλλήλων συγκεντρώνει το νομοσχέδιο Δένδια για τον νέο Οργανισμό του υπουργείου Εξωτερικών, το κείμενο του οποίου ανέρχεται σε ...48 άρθρα από τα 150 που ήταν ο παλιότερος, και 376 σελίδες!!!

Ο ίδιος ο κ. Δένδιας χθες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής είπε ότι κατά την σημερινή συζήτηση είναι ανοιχτός σε υποδείξεις και προτάσεις αλλά, πλέον οι αντιδράσεις που υπάρχουν είναι τέτοιες που υποχρεώνουν για δεύτερες σκέψεις.

Κορυφαίοι απόμαχοι διπλωμάτες εξέφραζαν την απορία τους μιλώντας στο vradini.gr αναφορικά με τις σκοπιμότητες που κρύβουν οι προωθούμενες αλλαγές.

Να σημειωθεί ότι το σχέδιο, το οποίο βρίσκεται κατατεθειμένο τώρα στη Βουλή, ετοιμάστηκε από τους πρώτους μήνες του 2020, και περιλάμβανε σημαντικές μεταβολές, όπως το λουκέτο ...ακόμα και στις διευθύνσεις του υπουργείου Εξωτερικών για την Τουρκία και την Κύπρο. Η παρέμβαση του κύπριου Υπ.Εξ Χριστοδουλίδη και ο θόρυβος που προκλήθηκε ανάγκασε την ηγεσία του υπουργείου να πάρει πίσω την κατάργηση της Διεύθυνσης Κύπρου (Α2) του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Νίκος Δένδιας την περασμένη εβδομάδα δήλωσε στην αρμόδια Επιτροπή του Κοινοβουλίου ότι «εάν η ζωή αποδείξει ότι αυτό δεν είναι λειτουργικό, δεν θα επανέλθουμε στο προηγούμενο σχήμα που δεν ήταν αυτοτελώς τα κράτη, αλλά ίσως τις μικρότερες μονάδες». Κάτι που προκάλεσε οργή και απορίες στους σοβαρούς διπλωμάτες, οι οποίοι τον κατηγορούσαν για πειραματισμούς.

Παράλληλα προβλέπεται η δημιουργία ενός μίνι “Πενταγώνου” μέσω του Γραφείου Συμβούλου Αμυντικών Υποθέσεων (άρθρο 27 του "Οργανισμού), το οποίο, ούτε λίγο ούτε πολύ, θα απασχολεί τουλάχιστον δέκα οκτώ άτομα. Περί τους 12 στρατιωτικούς, τέσσερις υπαλλήλους του υπουργείου Εξωτερικών, έναν της ΕΛΑΣ και έναν του Λιμενικού Σώματος.

Όπως κάθετα εκτοξεύθηκε ο αριθμός των άρθρων του, έτσι πληθαίνουν και οι θέσεις των γενικών γραμματέων που δημιουργούνται στο υπουργείο Εξωτερικών.

Συγκεκριμένα προβλέπεται ιδιαίτερο Γραφείο του Υπηρεσιακού Γενικού Γραμματέα, του Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας, κ.ο.κ.

Δυσμενής μεταχείριση των νέων


Δείτε επίσης