Πολιτική

Lockdown: Το τελευταίο εμπόδιο πριν από την επανεκκίνηση - Οι προβληματισμοί Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει να προσπεράσει ένα εμπόδιο, το οποίο πιθανόν να αποδειχθεί καθοριστικό στην περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά

mitsot_grafei

Την ώρα που η περίμετρος της εκστρατείας εμβολιασμού στη χώρα μας διευρύνεται για να καλύψει περισσότερες ηλικιακές ομάδες, ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου προβλέπει ότι η Ελλάδα μπορεί να πλησιάσει το ορόσημο των 5 εκατομμυρίων εμβολιασμών στα τέλη Μαΐου.

Νωρίτερα, όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει να προσπεράσει ένα εμπόδιο, το οποίο πιθανόν να αποδειχθεί καθοριστικό στην περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά.

Πρόκειται για την περίοδο του Πάσχα, όπου βασικός στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να αποφευχθούν οι συνωστισμοί. Η εκτίμηση που υπάρχει στο πρωθυπουργικό γραφείο είναι ότι η πανδημία καταγράφει το τελευταίο διάστημα πτωτική τάση.

Παρόλα αυτά κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους και την αγωνία τους για το πώς τελικά θα εορταστεί το Πάσχα χωρίς να προκληθεί περαιτέρω διασπορά του ιού. Πιο συγκεκριμένα η ανησυχία εστιάζεται σε δύο στοιχείο:

  • Σε όσους «απείθαρχους» ψηφίσουν τα περιοριστικά μέτρα και καταφέρουν να εκδράμουν εκτός της «κόκκινης» Αττικής, μεταφέροντας τον ιό.
  • Τις ουρές που μπορεί να σχηματιστούν στις εκκλησίες κατά την περιφορά του επιταφίου και της αναστάσιμης ακολουθίας.

Στην περίπτωση που όλα κυλήσουν ομαλά και η αποτύπωση στα επιδημιολογικά δεδομένα είναι μικρή τότε θα μπορούμε να μιλάμε για μία πολύ θετική εξέλιξη.

Το βέβαιο πάντως είναι, ανεξαρτήτως της εικόνας που θα καταγραφεί το Πάσχα, ότι η τήρηση των βασικών κανόνων ατομικής προστασίας -όπως η χρήση μάσκας- και η συστηματική αξιοποίηση των self-tests οδηγούν στην ασφαλή επανεκκίνηση δραστηριοτήτων, ώστε ό,τι ανοίγει να μην χρειαστεί να κλείσει ξανά. Γι' αυτό από την ερχόμενη Δευτέρα η χώρα μπαίνει σε καθεστώς σταδιακής επανέναρξης με πρώτη φάση αυτή της εστίασης.

Δείτε επίσης