Πολιτική

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Οι «ποινές» για όσους πουν «όχι»

Ήδη ανακοινώθηκε ότι οι εργαζόμενοι κοντά σε ευπαθείς ομάδες θα βρεθούν αντιμέτωποι με αναστολή εργασίας από τις 16 Αυγούστου και μετά, εφόσον αρνηθούν να εμβολιαστούν

emboliasmos

Το τηλεοπτικό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ήρθε σε μία ευαίσθητη χρονική συγκυρία.

Από τη μία η μεγάλη αύξηση κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες και από την άλλη η διαπίστωση ότι πλέον ο κορωνοϊός «χτυπάει» τις πιο μικρές ηλικίες δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου παρά την στάση ήπιων τόνων που έχουν κρατήσει μέχρι σήμερα και τη βήμα βήμα τακτική που έχουν υιοθετήσει σε σχέση με το διαχωρισμό μεταξύ «εμβολιασμένων και μη», αποφάσισαν να κλιμακώσουν την στρατηγική τους.

Κατά τη διάρκεια των διαδοχικών συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν χθες το πρωί, καθορίστηκαν οι επόμενες κινήσεις και αποφασίστηκε στο τηλεοπτικό μήνυμα να ενταχθούν αναφορές τόσο για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς όσο και για τους περιορισμούς στην εστίαση.

Επιλογή που δεν ήταν η πρώτη, μια και υπήρξαν φωνές η τοποθέτηση του πρωθυπουργού να γίνει μόνο για το πρόγραμμα της υποχρεωτικότητας, αφήνοντας σε δεύτερη φάση τα υπόλοιπα.

Παρ όλα αυτά είναι ξεκάθαρο ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα με δύο αποδέκτες. Από την μία τους νέους ανθρώπους που αποδεικνύεται ότι είναι ο βασικός «στόχος» του κορωνοϊού και από την άλλη όλους όσοι μέχρι και σήμερα στέκονται με δυσπιστία απέναντι στην χρησιμότητα του εμβολίου.

Σε κάθε περίπτωση τα όσα είπε ο πρωθυπουργός αποτελούν το πρώτο βασικό βήμα μιας σειράς επιλογών που θα καταγραφούν μέσα στο καλοκαίρι. Το επόμενο σημαντικό κεφάλαιο που αναμένεται να ανοίξει τις επόμενες ώρες είναι το περιεχόμενο των κυρώσεων που θα εφαρμοστούν σε όλους όσοι αρνηθούν να συμμετάσχουν υποχρεωτικά στην επιχείρηση «Ελευθερία».

Ήδη ανακοινώθηκε ότι οι εργαζόμενοι κοντά σε ευπαθείς ομάδες θα βρεθούν αντιμέτωποι με αναστολή εργασίας από τις 16 Αυγούστου και μετά. Σύμφωνα με πληροφορίες το ίδιο θα ισχύσει και για το υγειονομικό προσωπικό, το οποίο θα πάρει σειρά αμέσως μετά. Τι σημαίνει όμως αυτό;

Η αναστολή εργασίας θα σημαίνει ότι ο εργαζόμενος δε θα αμείβεται, κάτι δηλαδή σαν άδεια άνευ αποδοχών. Δεν υπάρχει θέμα απόλυσης επαναλαμβάνει αρμόδια κυβερνητική πηγή.

Παράλληλα υπάρχουν σενάρια που θέλουν την ύπαρξη «βεντάλιας» στις πιθανές τιμωρίες που θα ανοίγει αναλόγως των εξελίξεων.

Για παράδειγμα συζητείται το ενδεχόμενο να δίνεται πίστωση χρόνου και αναλόγως της ανταπόκρισης ή μη να δίνεται και η ανάλογη «ποινή». Σε κάθε περίπτωση όλα αυτά θα εξειδικευτούν από τους συναρμόδιους υπουργούς σήμερα το πρωί.

Δείτε επίσης