Πολιτική

Πλεύρης: Αποκλείει κάθε ενδεχόμενο για νέο lockdown

Οκτώ μονάδες κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στους εμβολιασμούς η Ελλάδα

plevris_maska

Για την αυξητική τάση των ραντεβού εν όψει της ανακοίνωσης των νέων περιοριστικών μέτρων, την πίεση των νοσοκομείων αλλά και την πολιτική κόντρα που έχει ξεσπάσει με τον εκκλησιαστικό τομέα, μίλησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Σχολιάζοντας την αύξηση των ραντεβού και πως δικαιολογείται αυτή, ο κ. Πλεύρης ανέφερε πως «τα ραντεβού από 5-7.000, διπλασιάστηκαν με πολίτες που έκλεισαν για την πρώτη δόση. Πιστεύω πως συνέβη αυτό για δύο λόγους. Τα μέτρα που αφορούν στους ανεμβολίαστους δημιουργούν μία δυσκολία ειδικά στις νεότερες γενιές. Ωστόσο υπάρχει και ένας φόβος όταν βλέπει ο πολίτης πως η κατάσταση είναι τόσο δύσκολη στις ΜΕΘ.

Σχετικά με την πορεία του εμβολιασμού στην Ελλάδα, ο κ. Πλεύρης παραδέχτηκε πως τα ποσοστά πρέπει να αυξηθούν.
«Στους μέσους όρους η χώρα μας δεν βρίσκεται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η Αθήνα είναι κοντά στον μέσο όρο, ωστόσο συνολικά είμαστε περίπου 8 μονάδες πιο κάτω και πρέπει να το αυξήσουμε».

Για τα νέα μέτρα που τέθηκαν από χτες σε ισχύ, αλλά και την πολιτική κόντρα που ξέσπασε με την μη θέσπιση υποχρεωτικού rapid test στους ανεμβολίαστους πιστούς, ο κ. Πλεύρης εξήγησε γιατί δεν επιβλήθηκε και στους ναούς το συγκεκριμένο μέτρο.

Γιατί δεν υφίστανται επιπλέον μέτρα στις εκκλησίες


«Δεν υπάρχει λόγος να τιμωρηθεί το 73% που έχει εμβολιαστεί και δεν κινδυνεύει τόσο. Όσον αφορά τις εκκλησίες δεν καταλαβαίνω γιατί έχει γίνει τόσο μεγάλο θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης . Όταν χρειάστηκε έκλεισαν οι εκκλησίες. Τώρα βάζουμε τεστ σε αυτούς που λειτουργούν. Στους πιστούς υπάρχουν τα μέτρα, δηλαδή οι μάσκες και οι αποστάσεις. Δεν μπαίνει το testing όπως δεν έχει μπει σε καμία χώρα γιατί η λατρεία θεωρείται ένα συνταγματικό δικαίωμα του καθενός», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Για την πίεση στα νοσοκομεία και την αναζωπύρωση της πανδημίας, ο κ. Πλεύρης τόνισε πως δεν τίθεται θέμα lockdown.

Αν χρειαστεί για γίνει επίταξη ιδιωτών γιατρών


«Δεν υπάρχει σκέψη γενικού ή τοπικού lockdown. Το μοντέλο το οποίο ακολουθείται είναι πως συγκριτικά με πέρσι έχουμε το εμβόλιο και άρα μπορείς ο καθένας να προστεθεί. Υπάρχει πλήρης σχεδιασμός που υλοποιείται ώστε να έχουμε επιπλέον κρεβάτια. Δεν υπάρχει το προσωπικό, γιατί δεν υπάρχουν γιατροί γενικώς. Για τον λόγο αυτό είμαστε σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Αν δεν ανταποκριθούν οι ιδιώτες γιατροί πιθανόν να έχουμε επίταξη», τόνισε.

Τέλος για τα χάπια, επισήμανε πως «σχετικά με τα μονοκλωνικά αντισώματα ήδη έχουμε προχωρήσει όλες τις διαδικασίες ώστε να έρθει στην Ελλάδα τώρα που έχει εγκριθεί. Επίσης με την Merc είμαστε σε επικοινωνία για να προμηθευτούμε τα χάπια της εταιρίας».

Δείτε επίσης