Πολιτική

Γιατί η Αλεξανδρούπολη τρομάζει τον Ερντογάν

Πώς η αμερικανική βάση αλλάζει τα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων

vasi

Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, και κυρίως η Συμφωνία με τις ΗΠΑ, που μετατρέπει τη Θράκη σε μία ασφαλή περιοχή (εάν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα με τους Αμερικανούς) και κάνει την Ουάσινγκτον πρωταγωνιστή των εξελίξεων στην περιοχή μας, έχουν φέρει τους Τούρκους στα πρόθυρα νευρικής κρίσης.

Του ΚΩΣΤΑ ΜΕΛΙΣΣΟΠΟΥΛΟΥ

Αυτό, τουλάχιστον, υποδηλώνουν οι ακραίες αντιδράσεις τους για τη Συμφωνία της χώρας μας με τις ΗΠΑ, που μετατρέπει την Αλεξανδρούπολη σε ένα μεγάλο στρατόπεδο αμερικανικών δυνάμεων, οι οποίες ανά πάσα στιγμή μπορούν να μετακινηθούν παντού.

Με λίγα λόγια, η Αλεξανδρούπολη, ως επιλογή δημιουργίας της «χερσαίας Σούδας», φαίνεται να σημαίνει πολλά περισσότερα για τις ΗΠΑ, οι οποίες δεν στοχεύουν μόνο στην ανάσχεση της διείσδυσης της Κίνας και της Ρωσίας, αλλά θέλουν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην σταθερότητα στα Βαλκάνια.

Υπό αυτή την έννοια εδραιώνεται η κυριαρχία των Αμερικανών στα Βαλκάνια, και υπό τις τρέχουσες συνθήκες ρευστότητας εκ των πραγμάτων περιορίζει το ρόλο πιθανών παρεμβάσεων τρίτων Δυνάμεων. Και η Τουρκία είναι μία εξ αυτών που επιθυμούν να επηρεάσουν τις εξελίξεις στην περιοχή προς όφελός τους.

Στο υπουργείο Εξωτερικών θεωρούν πιθανή μία αντίδραση των Τούρκων, αλλά δεν πιστεύει κανείς ότι θα φτάσουν σε σημεία που μπορεί να χαθεί ο έλεγχος.

Πέραν του στρατηγικού επιπέδου που αφορά την αντιμετώπιση της Ρωσίας και της Κίνας, υπάρχει και το τακτικό.

Η επιλογή της Αλεξανδρούπολης στόχο έχει να αποτρέψει –αν απαιτηθεί– καταστάσεις που μπορούν να αποσταθεροποιήσουν όχι μόνο τη Θράκη, αλλά και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας.

Το αμερικανικό μεταγωγικό «USNS Yumma» θα προσεγγίσει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης το προσεχές διάστημα και θα αρχίσει να ξεφορτώνει επιθετικά ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, άρματα μάχης, πυροβόλα, τροχοφόρα θωρακισμένα, βαρύ οπλισμό.

Πρώην αρχηγός του ΓΕΣ ανέφερε στη «Βραδυνή της Κυριακής» ότι θα είναι τόση ισχυρή η δύναμη πυρός που θα ξεφορτώσουν στην Αλεξανδρούπολη οι Αμερικανοί, που είναι σα να ετοιμάζονται για πόλεμο.

Επί της ουσίας, οι ΗΠΑ θα ξεκινήσουν από την Αλεξανδρούπολη, θα εισχωρήσουν σε Βουλγαρία και Ρουμανία, και εν συνεχεία στην Κεντρική Ευρώπη (Ουγγαρία), παρακάμπτοντας τον Βόσπορο.

Αυτό είναι που ενόχλησε την Τουρκία, η οποία ισχυρίζεται ότι η χρησιμοποίηση της Αλεξανδρούπολης από Αμερικανούς γίνεται για να εκφοβιστεί το μουσουλμανικό στοιχείο στη Θράκη. Η αλήθεια είναι πως η παρουσία των ΗΠΑ στη Θράκη περιορίζει πολύ τα περιθώρια κινήσεων και παρεμβάσεων της Άγκυρας στην περιοχή.

Η τεράστια δύναμη πυρός που αναμένεται να συγκεντρωθεί αυτόν το μήνα στην Αλεξανδρούπολη, σύμφωνα με τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ, «είναι ο μεγαλύτερος αριθμός αεροσκαφών και ελικοπτέρων που έχουμε φέρει ποτέ μέσω του λιμένα της Αλεξανδρούπολης. Κινούμαστε όλο και πιο δυνατά».

Στο λιμάνι και στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης θα συναρμολογούνται επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι, ελικόπτερα ναυτικής συνεργασίας Romeo και Σικόρσκι, ελικόπτερα Σινούκ, άρματα μάχης Μ1 Abrams, λαστιχοφόρα θωρακισμένα που έχουν τη δυνατότητα να εφοδιαστούν με μεσαία πυραυλικά συστήματα, γιγαντιαία φορτηγά αυτοκίνητα (που μπορούν να μεταφερθούν σε τρένο και που θα μεταφέρουν στρατιωτικό υλικό) και κάθε είδους οπλικό σύστημα που διαθέτουν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Κατά συνέπεια, δια της στρατιωτικής παρουσίας τους στην Αλεξανδρούπολη, οι ΗΠΑ θέτουν «φράγμα» στην Τουρκία. Το πιθανότερο είναι ότι δεν είναι αυτός ο κύριος σκοπός τους, αλλά παράπλευρη συνέπεια, που κινείται στη γραμμή των ελληνικών συμφερόντων.

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»

Δείτε επίσης