Πολιτική

Ιταλία- Βουλγαρία- Τουρκία μέσω ΝΑΤΟ «αναχαιτίζουν» την Ελλάδα από το FIR Σκοπίων

Ιταλία- Βουλγαρία- Τουρκία  μέσω ΝΑΤΟ «αναχαιτίζουν» την Ελλάδα από το FIR  Σκοπίων

Εκμεταλλευόμενοι τη μη κύρωση της «Συμφωνίας των Πρεσπών» από την ελληνική Βουλή, Ιταλοί, Βούλγαροι και Τούρκοι έχουν εκφράσει την επιθυμία να αναλάβουν την προστασία του εναέριου χώρου της γείτονας

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Του Κώστα Μελισσόπουλου

Υπόγειες διεργασίες λαμβάνουν χώρα στη γειτονιά μας, οι οποίες μπορεί να εγκυμονούν δυσάρεστες εξελίξεις για τη χώρα μας εάν δεν λάβει εγκαίρως μέτρα.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες της «Βραδυνής της Κυριακής» η Ιταλία η Τουρκία και η Βουλγαρία εξέφρασαν την επιθυμία στην ηγεσία του ΝΑΤΟ να αναλάβουν την αεροπορική επιτήρηση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας. 

Οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώνονται ακόμη από ελληνικές πηγές του ΝΑΤΟ, οι οποίες δήλωσαν άγνοια σε σχετική ερώτηση της «ΒτΚ», αλλά επιβεβαιώθηκαν πλήρως από έναν εκ των κορυφαίων πολιτικών παραγόντων στα Σκόπια, ο οποίος επιβεβαίωσε την κίνηση των τριών χωρών, σε συνομιλία του με Έλληνες διπλωμάτες.

Συγκεκριμένα, κάποιοι διπλωμάτες επικοινώνησαν με έναν εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης Ζάεφ, ο οποίος επιβεβαίωσε την είδηση, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες και να μπει στην ουσία της υπόθεσης.

Το γεγονός ότι η εν λόγω εξέλιξη –στο βαθμό που έγινε όπως μας μεταφέρθηκε– αγνοείται από την ελληνική αντιπροσωπεία στο ΝΑΤΟ καθιστά το ζήτημα ακόμη πιο επικίνδυνο, αφού φαίνεται ότι λαμβάνουν χώρα υπόγειες συνεννοήσεις εν αγνοία ορισμένων μελών της Συμμαχίας.

Με βάση τη Συμφωνία των Πρεσπών την επιτήρηση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας έχει η ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Το γεγονός, όμως, ότι ακόμη δεν έχει φέρει η κυβέρνηση προς κύρωση τα μνημόνια συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένου της επιτήρησης του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας, δημιουργούν ένα κενό το οποίο επιχειρούν να αξιοποιήσουν η Ιταλία, η Βουλγαρία και η Τουρκία.

Όπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες, η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας θα είναι αυτή που θα επιλέξει τελικά ποια χώρα θα αναλάβει την επιτήρηση του εναέριου χώρου, και αυτό είναι, ίσως, ένα αισιόδοξο σενάριο.

Όπως εξηγεί στη «ΒτΚ διπλωμάτης, τα Σκόπια δεν πρόκειται να κάνουν τη χάρη στη Βουλγαρία και να της παραχωρήσουν τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας, εξαιτίας της σκληρής στάσης των Βουλγάρων στην ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία τα πράγματα είναι ασαφή, αλλά η παρούσα κυβέρνηση δεν είναι ενθουσιασμένη με την προοπτική εμπλοκής της Άγκυρας. Όμως, για την Ιταλία –η οποία έχει «διεισδύσει» ήδη στην Αλβανία– αλλάζουν τα πράγματα, και η προοπτική εμπλοκής μίας ισχυρής ευρωπαϊκής χώρας στην προστασία του εναέριου χώρου, δεν είναι κάτι που προσπερνά κανείς εύκολα. 

Όμως, σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες από τα Σκόπια, η υπουργός Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας Σεκερίνσκα, είναι κάθετη και λέει ότι τον εναέριο χώρο της χώρας της θα τον προστατεύει η Ελλάδα, με την οποία υπέγραψε τη σχετική συμφωνία. Και κατά τις ίδιες πληροφορίες, η συνεργασία σε επίπεδο Άμυνας μεταξύ των δύο χωρών είναι σε άριστο επίπεδο, και αυτές τις ημέρες βρέθηκε στη χώρα μας αντιπροσωπεία στρατιωτικών από τη Βόρεια Μακεδονία, για εκπαιδευτικούς λόγους.

Όμως, η απόφαση είναι πολιτική και θα ληφθεί σε ανώτατο επίπεδο, και όχι από μία υπουργό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν κάτω από τις σημερινές πολύ δύσκολες συνθήκες στην πολιτική σκηνή της Βόρειας Μακεδονίας, θα μπορέσει η κυβέρνηση των Σκοπίων να αντέξει και να μην αλλάξει τη χώρα που θα επιτηρεί τον εναέριό της χώρο.

Η μη κύρωση των μνημονίων συνεργασίας, πάντως, από την ελληνική Βουλή, αφήνει περιθώριο σε άλλες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, να προσπαθήσουν για την επιτήρηση.

Παραίτηση Ζάεφ: Πολιτικό τρικ ή συνταξιοδότηση;

Η παραίτηση του Ζόραν Ζάεφ από την ηγεσία του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM), την περασμένη Τρίτη, αποτελεί θρυαλλίδα εξελίξεων στη Βόρεια Μακεδονία, τις οποίες παρακολουθεί από πολύ κοντά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, διάδοχός του προαλείφεται ο υφυπουργός Οικονομικών, Ντιμίταρ Κοβατσέφσκι, ένα στέλεχος χαμηλών τόνων, χωρίς το κύρος και την αύρα του Ζάεφ.

Κάτι που, σύμφωνα με έλληνες διπλωμάτες, είναι και ο απώτερος στόχος του νυν πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, αφού εκτιμάται ότι πρόκειται για ένα πολιτικό τέχνασμα του Ζόραν Ζάεφ, και όχι δήλωση συνταξιοδότησης.

Οι εκτιμήσεις που κάνουν στο υπουργείο Εξωτερικών, αναφέρουν ότι ο Ζάεφ εγκαταλείπει προσωρινά την πρωθυπουργία λόγω του ισχυρού πλήγματος που υπέστη το κύρος του, κυρίως με τις παλινωδίες της παραίτησης και της ανάκλησής της, καθώς και του τρόπου απόρριψης της ψήφου δυσπιστίας σε βάρος του. Η ήττα στις δημοτικές εκλογές έπαιξε ρόλο, αλλά όχι σημαίνοντα, αφού οι εκλογές αυτές δεν έχουν το ίδιο βεληνεκές. Συν τοις άλλοις, κάποιοι μεγάλοι δήμοι κερδήθηκαν από «αντάρτες» του Σοσιαλιστικού Κόμματος, και όχι από τους εθνικιστές. 

Οι ίδιες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η επιστροφή του Ζάεφ στην ηγεσία του κόμματος θα γίνει όταν αλλάξουν προς το καλύτερο οι συνθήκες για τη Βόρεια Μακεδονία, και αρθούν οι αντιρρήσεις της Βουλγαρίας για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Τότε θα μπορεί να προσφέρει απτή προοπτική στη χώρα του, και θα ηγηθεί μίας νέας εκλογικής αναμέτρησης. 

Η διαδικασία διαδοχής θα διαρκέσει μερικές εβδομάδες, αφού πρώτα απαιτείται να εκλεγεί ο εκλεκτός του Ζάεφ πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, και στη συνέχεια να προταθεί για πρωθυπουργός. Μέχρι τότε, παραμένει ο ίδιος στην πρωθυπουργία. Ταυτόχρονα, συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με το αλβανικό κόμμα «Εναλλακτική» (4 βουλευτές), που βρίσκεται στην αντιπολίτευση, για να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση, η οποία σήμερα έχει μειοψηφία, αφού διαθέτει 59 έδρες στις 120. Ο Ζόραν Ζάεφ στη συνάντησή του με τον αρχηγό της «Εναλλακτικής», Αφρίμ Γκάσι, πρόσφατα, όπου συμμετείχε και ο Κοβατσέφσκι, συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση εντός των ημερών.

Δείτε επίσης