Πολιτική

Κ. Μητσοτάκης: Τρίτη δόση στους 4 μήνες, αν το εγκρίνουν οι ειδικοί

ΩΡΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Την έγκριση των ειδικών για να «ανοίξουν» τα ραντεβού για τη χορήγηση της τρίτης δόσης στους 4 μήνες από τη παρέλευση της δεύτερης ζήτησε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους πήρε την απόφαση να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τους πολίτες άνω των 60 ετών.

«Πρώτη η χώρα μας άνοιξε την αναμνηστική δόση σε όλους τους ενήλικες πριν αναγνωριστεί από την κοινότητα η σημασία της αναμνηστικής δόσης. Έχω ζητήσει από την επιστημονική ομάδα να εξεταστεί η πιθανότητα μείωσης του χρόνου μεταξύ 2ης και 3ης δόσης. Αν μας το εγκρίνουν οι ειδικοί να ανοίξουμε την 3η δόση ενδεχομένως και στους 4 μήνες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός εξέπεμψε το μήνυμα πως η απόφαση για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς στους άνω των 60 ετών είναι στοχευμένη, τη στιγμή που η μετάλλαξη «Όμικρον» είναι βέβαιο πως θα φτάσει και στην Ελλάδα και ενώ η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα δίνει τους περισσότερους θανάτους από κορωνοϊό, δίχως να έχει θωρακιστεί.

«Επιμένω στο «αναγκαίος» και όχι στο υποχρεωτικός», σημείωσε ο ίδιος, τονίζοντας πως η πρωτοβουλία δεν εκδηλώνεται σε ουδέτερο χρόνο, αλλά έρχεται ενόψει της μετάλλαξης «Όμικρον» και με επίκεντρο την συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία, που είναι πρώτη σε θύματα Covid αλλά τελευταία στην προθυμία να εμβολιαστεί.

«Αποτελεί επιλογή επίκαιρη και στοχευμένη, που διαπερνά η δικαιοσύνη και η αναλογικότητα, αλλά και η αποφασιστικότητα μετά από πολύμηνη προσπάθεια πειθούς», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

«Επί της αρχής μου είναι δυσκολοχώνευτη η έννοια της υποχρεωτικότητας, αλλά αισθάνομαι βαρύτερη την ευθύνη για το κοινό καλό», συμπλήρωσε.

«Από τους 580.000 ανεμβολίαστους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, δυστυχώς μόνο 60.000 έσπευσαν να εμβολιαστούν εντός του μήνα Νοεμβρίου. Και είναι κυρίως οι άνω των 60 οι οποίοι νοσηλεύονται και δυστυχώς πολλοί από αυτούς χάνονται. Και όπως έχουμε πει πολλές φορές, είναι άδικοι θάνατοι», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Στην προστασία, λοιπόν, ακριβώς των συμπολιτών μας, αυτών των συμπολιτών μας, στρέφουμε τώρα την προσοχή μας. Γι’ αυτό το λόγο και ο εμβολιασμός τους καθίσταται στο εξής υποχρεωτικός», προσέθεσε και εξήγησε: «Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, λοιπόν, άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει έως τις 16 Ιανουαρίου, επαναλαμβάνω 16 Ιανουαρίου, να έχουν κλείσει το ραντεβού τους να κάνουν την πρώτη δόση. Θα έχουν απόλυτη προτεραιότητα στο σύστημα για να εμβολιαστούν πρώτοι. Διαφορετικά, κάθε μήνα θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το οποίο θα βεβαιώνεται άμεσα από την ΑΑΔΕ. Και με νόμο τα χρήματα αυτά θα συγκεντρώνονται σε ένα ειδικό ταμείο το οποίο θα χρηματοδοτεί τα νοσοκομεία μας».

Ο πρωθυπουργός παρέθεσε κατά την ομιλία του στοιχεία για τα ποσοστά των εμβολιασμών στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Όπως είπε, «τα δεδομένα είναι αδυσώπητα. 9 στους 10 Έλληνες που πεθαίνουν είναι άνω των 60 ετών. Πάνω από 8 στους 10 δεν έχουν εμβολιαστεί. Πρόκειται για εκείνους που αναντίρρητα κινδυνεύουν περισσότερο» ανέφερε για να προσθέσει πως «παραμένοντας απροστάτευτοι πολιορκούν το σύστημα υγείας».

Απαντώντας στο ερώτημα «γιατί τώρα;» τόνισε πως «τώρα η απειλή είναι μεγαλύτερη» ενώ «δεν γνωρίζουμε ακόμα τις συνέπειες της μετάλλαξης Όμικρον». «Γνωρίζουμε ότι όσο πιο γρήγορα επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς τόσο καλύτερα προστατευμένοι θα είμαστε».

Ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να απαντήσει και στην κριτική για το πρόστιμο των 100 ευρώ. «Μήπως το οικονομικό μέτρο των 100 ευρώ είναι πολύ αυστηρό; Η απάντηση είναι απλή: μόνο το πρόστιμο προσδίδει στη ρύθμιση το γνήσιο υποχρεωτικό της χαρακτήρα». Όπως είπε, το πρόστιμο δεν αποτελεί παρά ένα αντίτιμο υγείας για την ενίσχυση των νοσοκομείων. «Είναι πολύ εύκολο να μην καταβάλει κανείς το πρόστιμο, αρκεί να εμβολιαστεί» συνέχισε για να συμπληρώσει πως «το πρόστιμο το οποίο επιλέξαμε είναι μακριά από πρόστιμα της τάξεως των 7.000 ευρώ στην Αυστρία. Είναι όμως τα 100 ευρώ ένα σημαντικό ποσό, ένα σοβαρό αντικίνητρο για την πορεία προς την αρρώστια και τον πόνο».

Τόνισε , στη συνέχεια πως η κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα ενδεχόμενα πριν φτάσει στην απόφαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 ετών. «Επιχείρηση 'Ελευθερία', κατ' οίκον εμβολιασμός, ελεγχόμενη πρόσβαση σε κλειστούς χώρους, είσοδο μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες από αρχές Νοεμβρίου, καθιέρωση 3ης δόσης ως προϋπόθεση πλήρους εμβολιασμού. Πρώτοι στην Ευρώπη καθιερώσαμε τη δωρεάν και καθολική διάθεση self test» επισήμανε.

Σημείωσε , τέλος, πως η πρόβλεψη είναι απολύτως συνταγματική. «Το λένε και συνταγματολόγοι που δεν πρόσκεινται στο δικό μας χώρο. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός έχει ήδη τη σφραγίδα του Συμβουλίου της Επικρατείας» ανέφερε, συμπληρώνοντας πως «δεν εγείρεται κανένα νομικό συνταγματικό ζήτημα

Δείτε επίσης