Πολιτική

Ν. Μηταράκης: Η φύλαξη των συνόρων σώζει ζωές

mitarakis

«Χρέος μας να διαφυλάξουμε την ανθρώπινη ζωή και να διαλύσουμε τα κυκλώματα λαθροδιακινητών», υπογράμμισε ο Νότης Μηταράκης

«Η φύλαξη των συνόρων σώζει ζωές», τόνισε ο Νότης Μηταράκης, ο οποίος μίλησε στην ειδική εκδήλωση των κοινοβουλευτικών επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.

Ειδικότερα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου είπε ότι «ο αριθμός των αγνοούμενων και νεκρών μεταναστών το 2021 (28) αποτελεί ιστορικό χαμηλό σε σύγκριση με τα πέντε προηγούμενα χρόνια και ιδίως το 2016 όταν οι απώλειες ήταν 436».

Ενώ τόνισε ότι «αποτελεί χρέος μας να διαφυλάξουμε την ανθρώπινη ζωή και να διαλύσουμε τα κυκλώματα λαθροδιακινητών, τα οποία θυσιάζουν τη ζωή στο όνομα του παράνομου κέρδους».

Για τη συζήτηση που διεξάγεται στην ΕΕ για ένα νέο σύστημα αποτελεσματικής διαχείρισης της μεταναστευτικής πίεσης, ο επεσήμανε ότι «η Ελλάδα θα αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί, στο μέτρο που της αναλογεί, ενώ απαιτεί έναν διαφανή και αυτοματοποιημένο μηχανισμό αλληλεγγύης με άξονα τις μετεγκαταστάσεις, που θα αποτρέπει διαχρονικά τη σώρευση τις πίεσης στα εξωτερικά σύνορα».

«Το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο πρέπει να επιτύχει ένα διαχειρίσιμο ύψος ροών, με την προώθηση της συνεργασίας με τρίτες χώρες διέλευσης και καταγωγής, με την ανάγκη φύλαξης των συνόρων υπό το φως της προσπάθειας εκ μέρους τρίτων χωρών εργαλειοποίησης των μεταναστών και προσφύγων, και με την ενίσχυση των νόμιμων οδών», πρόσθεσε ο υπουργός και εξήγησε:

«Η Ελλάδα έχει υποδεχθεί με νόμιμες διαδικασίες και σε συντονισμό με διεθνείς φορείς 700 Αφγανούς πολίτες, κυρίως γυναίκες αξιωματούχους, βουλευτές, δικαστές, δικηγόρους, που αντιμετώπιζαν άμεσο κίνδυνο για τη ζωή τους και μέλη των οικογενειών τους, υιοθέτησε φέτος νομοθεσία για εποχιακούς εργαζόμενους μέσω 5ετών αδειών εργασίας που θα δίνουν δικαίωμα παραμονής στην Ελλάδα για εννιά μήνες ανά έτος, ενώ, ενισχύει τη συνεργασία με τρίτες χώρες προέλευσης οικονομικών μεταναστών, όπως το Μπαγκλαντές».

«Η Ευρώπη έχει μέλλον, ένα μέλλον δικαιοσύνης, ασφάλειας, ανθρωπιάς. Δεν μπορώ να προβλέψω την ακριβή του μορφή, αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα και οι Έλληνες πολίτες θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή οικοδόμησής του», κατέληξε ο κ. Μηταράκης.

Δείτε επίσης