Πολιτική

Περιμένουν αποκλιμάκωση της πανδημίας, επιταχύνουν το κυβερνητικό έργο

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΥΣΕΑ (EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Επιστρέφει η μουσική στην εστίαση, «παγώνει» η επέκταση της υποχρεωτικότητας. Στροφή στην κοινωνική ατζέντα με το βλέμμα στις εκλογές εν μέσω υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Της Ειρήνης Μπέλλα

Αντιμέτωπη με το δίδυμο μέτωπο πανδημία - ακρίβεια, η κυβέρνηση, δείχνει να βλέπει φως σε ένα από τα δύο της προβλήματα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχουν, προσβλέπουν σε αποκλιμάκωση της πορείας της πανδημίας τις επόμενες εβδομάδες, χωρίς να παραβλέπουν το γεγονός ότι και η μετάλλαξη «Όμικρον» οδηγεί σε νοσηλείες, ωστόσο, αυτές δεν είναι τόσο μακρόχρονες.

Από το τραπέζι, με αυτά τα δεδομένα, βγαίνει, προς το παρόν, η επέκταση της υποχρεωτικότητας με ηλικιακά κριτήρια για εμβολιασμούς σε άνω των 50 ετών. Επίσης, στην κυβέρνηση προσανατολίζονται τα υπάρχοντα μέτρα που είχαν επιβληθεί πριν από την Πρωτοχρονιά να υφίστανται μέχρι τέλος Ιανουαρίου, και από αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται να χαλαρώσουν, όπως για παράδειγμα να αρθεί η απαγόρευση της μουσικής στην Εστίαση.

Παρά το κλίμα αισιοδοξίας, ωστόσο, η προσοχή παραμένει. Γιατί ο καθημερινός υψηλός αριθμός των κρουσμάτων από τη μετάλλαξη «Ο» προκαλεί πίεση, κυρίως σε απλές κλίνες νοσηλείας. Ωστόσο, ενώ στην κοινότητα η διασπορά της «Ο» είναι πάνω από 80%, οι μισές από τις νοσηλείες προέρχονται από τη «Δ», που προκαλεί βαρύτερη νόσηση, γεγονός που συντηρεί την πίεση στις ΜΕΘ. Για αυτό έχουν ήδη δοθεί στο ΕΣΥ περίπου 1.200 κλίνες Covid και non-Covid στη Θεσσαλία και στη Β. Ελλάδα, και 300 κλίνες στην Αττική.

Παράλληλα, ύστερα από συνεργασία του υπουργείου Υγείας με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών, ο ιδιωτικός τομέας στην Αθήνα θα διαθέσει από το 10% έως το 15% των απλών κλινών του για νοσηλείες Covid. Αυτό ισοδυναμεί με ακόμη 300-400 κλίνες Covid. Με τις μικρότερες κλινικές που δεν μπορούν να διαθέσουν κλίνες υπάρχει συμφωνία να διαθέσουν ένα μέρος του προσωπικού τους, έτσι ώστε να ανοίξουν επιπλέον 100-150 κλίνες στο δημόσιο σύστημα. Παράλληλα, ξεκίνησε η επίταξη υπηρεσιών γιατρών από την 3η και 4η ΥΠΕ από τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ στην Αθήνα και τον Πειραιά, παρακολουθούνται συνεχώς οι ανάγκες που υπάρχουν, και αν χρειαστεί, θα υπάρξει και εκεί επίταξη υπηρεσιών.

Ακόμη, άνοιξε η πλατφόρμα για τη χορήγηση των αντι-ικών χαπιών, με τα ίδια κριτήρια, για τις ίδιες κατηγορίες ασθενών και τους ίδιους τρόπους με εκείνους που χορηγούνταν τα μονοκλωνικά. Θα πρέπει, ωστόσο, να υπογράφουν οι ασθενείς για τη λήψη τους.

«Αλαλούμ», ωστόσο, και μεγάλο πρόβλημα παρατηρείται στους εμβολιασμούς κατ’ οίκον, με πολλούς κατάκοιτους πολίτες να παραπονιούνται ότι ενώ έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό, ο ΕΟΔΥ δεν εμφανίστηκε ποτέ για να τους εμβολιάσει.

Με το βλέμμα στις κάλπες, κοινωνική και μεταρρυθμιστική ατζέντα, με στόχο τη μεσαία τάξη

Το μεγάλο πρόβλημα της κυβέρνησης παραμένει η ακρίβεια. Παρόλο που εντάσσεται στο πλαίσιο της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, οι πληθωριστικές τάσεις και οι ανατιμήσεις που επιμένουν, προβληματίζουν το Μέγαρο Μαξίμου φέρνοντας σε άμεση προτεραιότητα την κοινωνική ατζέντα της κυβέρνησης.

Γι’ αυτό και ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει δεύτερη και μεγαλύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού από 1ης Μαΐου. «Ο πρωθυπουργός θέλει το μέρισμα να πάει σε όλους τους πολίτες», εξηγούσε στη «Βραδυνή της Κυριακής» συνεργάτης του Μεγάρου Μαξίμου, και επισήμανε ότι σε αυτό το πλαίσιο δεν προκρίθηκε η μείωση του ΦΠΑ. Δηλαδή, στο Μέγαρο Μαξίμου πίστευαν ότι στη διαδρομή η Αγορά θα απορροφούσε τη μείωση του ΦΠΑ και αυτή δεν θα έφτανε ποτέ στον καταναλωτή. Στην κοινωνική ατζέντα της κυβέρνησης μπαίνουν και οι μεταρρυθμίσεις στο τρίπτυχο Υγεία, Παδεία, Ασφάλεια, που είναι ψηλά στην ιεραρχία της.

Ειδικά στην Υγεία ετοιμάζεται να προχωρήσει η υλοποίηση ενός νέου Εθνικού Συστήματος Υγείας που θα δίνει έμφαση στην Πρωτοβάθμια Υγεία και την ισχυροποίηση των νοσοκομείων.

Θεωρώντας δεδομένο η ηγεσία του Μεγάρου Μαξίμου ότι θα υπάρξει ισχυρή ανάπτυξη το 2022 και το 2023, τα βλέμμα είναι στραμμένο στις κάλπες και στοχεύει στη μεσαία τάξη που έχει πολλούς «μνηστήρες». Βασική προεκλογική δέσμευση που θέλει να τηρήσει ο πρωθυπουργός είναι οι νέες θέσεις εργασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοινώθηκαν 11 νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ για το 2022 και επτά συνεχιζόμενες δράσεις μέσω των οποίων θα προσφερθούν κατά τη νέα χρονιά 86.000 νέες θέσεις εργασίας αντλώντας σχεδόν 590 εκατ. ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.

Δείτε επίσης