Πολιτική

Ο Κ. Τασούλας αρνήθηκε να δώσει αίθουσα στον Ανδρουλάκη για να συνεδριάσει η ΚΟ του ΚΙΝΑΛ

tasoulas

Ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, αρνήθηκε να δώσει αίθουσα στον πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη, για να συνεδριάσει η ΚΟ του ΚΙΝΑΛ.

Το κόμμα της αντιπολίτευσης κατέθεσε αίτημα να χρησιμοποιήσει την αίθουσα Γερουσίας της Βουλής την Κυριακή για να συνεδριάσει η ΚΟ του κόμματος υπό τον κ. Ανδρουλάκη, ωστόσο αυτό δεν έγινε δεκτό.

Ο κ. Ανδρουλάκης σχεδίαζε να μιλήσει στους βουλευτές του κόμματός του την Κυριακή, πριν από την ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να δώσει το στίγμα του. Με τον τρόπο αυτό, ο κ. Ανδρουλάκης επεδίωκε να ξεπεράσει το μειονέκτημα της κοινοβουλευτικής απουσίας του από τέτοιες μεγάλες μάχες, καθώς δεν είναι βουλευτής.

Μάλιστα, το ΚΙΝΑΛ είχε ενημερώσει πως η συνεδρίαση θα γίνει στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής 30/1 στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής.

Η κόντρα Τασούλα - Κατρίνη

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, κατά τη συζήτηση επί της πρότασης μομφής, που ξεκίνησε λίγο μετά τις 6 απόψε, αρνήθηκε το αίτημα να διατεθεί η αίθουσα, γεγονός που οδήγησε σε σφοδρή αντιπαράθεση με τον επικεφαλής της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλη Κατρίνη.

«Μαθαίνουμε ότι σε ένα κόμμα του ελληνικού κοινοβουλίου δεν δίνεται για συνεδρίες κοινοβουλευτικής του επιτροπής αίθουσα για να γίνει συνεδρίασή του και θα ήθελα να ακούσω και από τα υπόλοιπα κόμματα, όλους τους εκπροσώπους των πτερύγων της Βουλής για το αν συμφωνούν σε αυτή την ατυχή πρώτη απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου», είπε ο κ. Κατρίνης.

Απαντώντας, ο κ. Τασούλας σημείωσε: «Ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε να του δοθεί η αίθουσα την Κυριακή το μεσημέρι, όταν θα αρχίσει η αντίστροφη τοποθέτηση των πολιτικών αρχηγών. Υπάρχει ένα πρόβλημα. Ότι ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ δεν μετέχει στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Είναι μια κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία και φανταστείτε ένα κόμμα να κάνει ταυτόχρονα κοινοβουλευτική ομάδα. Όπως ξέρετε, από το κανάλι της Βουλής ποτέ δεν μεταδίδεται κοινοβουλευτική ομάδα όταν γίνεται συνεδρίαση της ολομέλειας, πόσο μάλλον στην κορυφαία διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου. Γι’ αυτό είπα ότι την Κυριακή το μεσημέρι δεν μπορεί να συνεδριάσει μέσα στη Βουλή και να βρίσκει ομάδα του ΚΙΝΑΛ την ώρα που θα αρχίσει η αντίστροφη διαδικασία ομιλίας των πολιτικών αρχηγών. Ούτε να θυμώσω θέλω ούτε κάτι άλλο, θέλω να διαφυλάξω μια κορυφαία διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου. Αυτή που έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από το να γίνονται μέσα στη Βουλή διάφορες πολιτικές εκδηλώσεις. Προφανώς δεν έχω λόγο όταν γίνεται κάτι τέτοιο εκτός κοινοβουλίου. Προφανώς ήταν να μην γίνει αυτή διαδικασία αντιλαμβάνομαι ότι ο κύριος Ανδρουλάκης θα δυσαρεστηθεί αφάνταστα αν μάθει τις αποφάσεις αλλά δεν μπορώ να του κάνω τέτοιες κινήσεις όταν η Βουλή έχει τέτοια κορυφαία διαδικασία».

« Για λόγους αρχής θα μπορούσατε να πείτε ότι από δω και στο εξής κύριε πρόεδρε. Δεν μπορεί ένα θέμα το οποίο το παραπέμπεται στη διάσκεψη των προέδρων να το αποφασίζετε μόνος σας σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι στη Βουλή έχουμε ‘ενός ανδρός αρχή’ αυτό παρακαλώ να διασαφηνιστεί και παρακαλώ πολύ όλα τα κόμματα να πάρουν θέση σε ένα θέμα που είναι θέμα Δημοκρατίας και αυτονόητο» αποκρίθηκε ο επικεφαλης της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης.

«Ούτε ‘ενός ανδρός αρχή’ υπάρχει ούτε τίποτα… Αυτό το οποίο ζητάτε να γίνει μεθαύριο έγινε στον προϋπολογισμό» ανταπάντησε ο πρόεδρος της Βουλής.

Δείτε επίσης