Πολιτική

Στην κόψη του ξυραφιού η Ουκρανία: Τα μηνύματα Πούτιν στη Δύση, η επίσκεψη Δένδια στη Μόσχα και τα «απόνερα» στην αγορά ενέργειας

Όλα όσα αναφέρουν διπλωματικές πηγές στο «Vradini.gr» για τις ραγδαίες εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο

Στην κόψη του ξυραφιού η Ουκρανία: Τα μηνύματα Πούτιν στη Δύση, η επίσκεψη Δένδια στη Μόσχα και τα «απόνερα» στην αγορά ενέργειας


Με μεγάλη ικανοποίηση το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών όπως και η διεθνής κοινότητα, είδε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να προτρέπει on camera τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέϊ Λαβρόφ να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για να αποφευχθεί η χειρότερη εξέλιξη στην ουκρανική κρίση.

Ασφαλώς και κανείς δεν πιστεύει ότι ο σχετικός διάλογος ήταν ...αυθόρμητος, αλλά ακόμη κι έτσι, δείχνει ότι η Μόσχα δεν είναι διατεθειμένη να αφήσει πιθανότητες ανεξερεύνητες, πριν καταφύγει στην ωμή βία. Και στέλνει αυτό το μήνυμα στη Δύση, με πρώτο παραλήπτη τον γερμανό καγκελάριο Σόλτς, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στη Μόσχα -μετά την Ουάσιγκτον- για να συναντήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η επίσκεψη του Νικου Δένδια στη Μόσχα την Πέμπτη, αποκτά άλλο νόημα πια, αφού θα μπορεί να έχει άμεση εικόνα στην δια ζώσης συνάντησή του την Παρασκευή με τον ομόλογό του Σεργκέϊ Λαφρόφ αφενός να μεταφέρει μήνυμα από την ουκρανική πλευρά, και αφετέρου να διεκδικήσει τις λιγότερες δυνατές απώλειες για την Ελλάδα από την πολεμική ατμόσφαιρα που δημιουργείται μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών...

Οι πληροφορίες του vradini.gr από ξένες διπλωματικές πηγές, αναφέρουν ότι η Ουκρανία ως ύστατη παραχώρηση δεν θα είχε αντίρρηση να ανασταλεί για μερικά χρόνια η προοπτική ένταξής της στο ΝΑΤΟ προκειμένου να ηρεμήσουν τα πράγματα. Αλλά αυτό θα πρέπει να δρομολογηθεί με διπλωματικό τρόπο ώστε να μην θίγεται η εθνική αξιοπρέπεια της χώρας. Ο ουκρανός πρέσβης στην Αγγλία το αποκάλυψε άλλωστε, αλλά ο ίδιος ο πρόεδρος Ζαλένσκι και το ουκρανικό Υπ.Εξ τον διέψευσαν, επειδή προφανώς υπάρχει ακόμη δρόμος μέχρι να φτάσουν τα πράγματα εκεί.

Πηγές που συνομιλούν με ρώσους διπλωμάτες, ανέφεραν ότι η Μόσχα έχει την εισβολή ως σενάριο, πολύ πιο χαμηλά απ’ ότι οι ευρωπαίοι και οι αμερικάνοι.

Οι Δυτικοί δείχνουν σαν να θέλουν να γίνει η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία για να ικανοποιηθούν άλλες επιδιώξεις τους” ανέφεραν οι συγκεκριμένες πηγές, οι οποίες εκτιμούν ότι επί της ουσίας, και ανεξάρτητα από το τι γράφεται και λέγεται, μόνο όταν εξαντληθούν όλες ο προσπάθειες η Μόσχα θα εξετάσει σενάρια πολέμου.

Και η ίδια η Ουκρανία, έχει αντιληφθεί ότι θα γίνει “πιόνι” σε μια ευρύτερη γεωπολιτική σκακιέρα, χωρίς να έχει κανένα όφελος.

Μετά και την δολοφονία των δυο ελλήνων ομογενών χθες στην ευρύτερη περιοχή της Μαριούπολης, από ουκρανούς στρατιώτες, ή μέλη παραστρατιωτικής ομάδας όπως αναφέρουν άλλες πηγές, στο Υπ.Εξ σήμανε συναγερμός.

Παράλληλα όμως, συναγερμός έχει σημάνει και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, η οποία βλέπει την κρίση να κορυφώνεται, και φοβάται την αντανάκλαση στην εγχώρια αγορά ενέργειας, καθώς εκτιμάται ότι οι Ρώσοι δεν θα αφήσουν εκτός παιχνιδιού, την εξάρτηση της Ευρώπης από το φυσικό αέριο.

Το προξενείο μας στην Οδησσό ενημέρωσε αμέσως την Αθήνα για το συμβάν με τους δυο νεκρούς, όπως ενημερώθηκε και αυτό αρχικά, από την πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας στην περιοχή Αλεξάνδρα Προτσένκο.

Τελικά εκτιμήθηκε ότι το όλο θέμα δεν ήταν σημαντικό πολιτικά, αφού φέρεται να οφείλεται σε “διαμάχη για ασήμαντο θέμα”. Κάτι που βοηθά τόσο την ελληνική όσο και την ουκρανική πλευρά στη διαχείρισή του.

Την ίδια στιγμή, στην Αθήνα εξετάζονται όλα τα σενάρια για την ουκρανική κρίση, και κυρίως το ζήτημα της αδιάκοπης προμήθειας ενεργειακών πόρων. Εάν και εφόσον σημειωθεί πολεμική σύρραξη τότε στην Αθήνα θεωρούν βέβαιο ότι η Μόσχα θα εντάξει στο μπρα ντε φερ των πιέσεων και το θέμα της προμήθειας φυσικού αερίου, και αυτό θα κοστίσει πολλά στις ευρωπαϊκές οικονομίες, και ειδικά στις πλέον ευάλωτες όπως η ελληνική.

Είναι ενδεικτική της ανησυχίας που υπάρχει στην Αθήνα, η χθεσινή έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μαξίμου με τη συμμετοχή παραγόντων τς αγοράς ενέργειας, προκειμένου να εξεταστούν όλες οι παράμετροι της κρίσης, κυρίως αναφορικά με την επάρκεια των προμήθειας φυσικού αερίου σε περίπτωση σύρραξης.

Να σημειωθεί ότι η χώρα μας καλύπτει το 40% με 45% των ετήσιων αναγκών της με ρωσικό φυσικό αέριο, και οι επιπτώσεις από μια κλιμάκωση της έντασης, θα είναι μεγάλες.

Κατ΄αρχήν σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σύμβουλος Εθνικής Ααφαλείας Θάνος Ντόκος έκανε μια ενημέρωση για την κατάσταση, και φέρεται να εκτίμησε ότι τελικά η σύγκρουση μπορεί να αποφευχθεί αλλά τα “απόνερα” αυτής της κρίσης, θα ταλανίζουν πιθανότατα για πολύ καιρό ακόμη την αγορά της ενέργειας.

Κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν μετά τη σύσκεψη ότι αναλύθηκαν τα σενάρια των επιπτώσεων της κρίσης, και σύμφωνα με αυτά το χειρότερο είναι η πλήρης διακοπή της τροφοδοσίας της χώρας με ρωσικό αέριο. Πολύ δύσκολο αλλά όχι απίθανο, όπως τόνιζαν κυβερνητικά στελέχη. Σε αυτή την περίπτωση η χώρα μας θα αντιμετωπίσει προβλήματα τροφοδοσίας που θα καλυφθούν εν μέρει από φορτία LNG, από τη Ρεβυθούσα και από το αέριο του Αζερμπαϊτζάν που φτάνει στην Ελλάδα μέσω του αγωγού TAP.

Το αισιόδοξο σενάριο προβλέπει τη διακοπή μόνο του διαδρόμου του φυσικού αερίου από Ουκρανία και Λευκορωσία. Σε αυτή την περίπτωση, οι επιπτώσεις για την Ελλάδα θα είναι περίπου μηδενικές, αφού η χώρα μας θα συνεχίσει να τροφοδοτείται από το ρωσικό αέριο μέσω Τουρκίας, αλλά και από τις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα συν το αέριο από το Αζερμπαϊτζάν.

Τί συνέβη με τη δολοφονία των ομογενών;

Το τι πραγματικά συνέβη και οι Ουκρανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά των ελλήνων ομογενών, απασχολεί το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο όμως δεν θέλει να αναβαθμίσει το θέμα, προκειμένου να αποφύγει άσκοπη ένταση. Έτσι κι αλλιώς η Ουκρανία δεν θεωρείται “αξιόπιστη χώρα” για τους σοβαρούς διπλωμάτες, οι οποίοι δεν παραλείπουν να επισημαίνουν το τι έχει κάνει η χώρα μας για το Κίεβο τα τελευταία χρόνια με κόστος οικονομικό, και το τι έχει εισπράξει από τους Ουκρανούς, οι οποίοι “χαριεντίζονται με την Τουρκία” όπως ανέφερε στο vradini.gr απόμαχος πια, διπλωμάτης.

Πάντως σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν μέχρι στιγμής τη δημοσιότητα, οι Ουκρανοί στρατιώτες ήταν οι υποκινητές της σύγκρουσης, αφού επιτέθηκαν λεκτικά στους Έλληνεςεξαιτίας μιας διαμάχης «για ένα ασήμαντο θέμα»...

Μάλιστα κάποιοι υπενθύμιζαν κάτι ανάλογο που συνέβη πριν από χρόνια στην Τσάλκα της Γεωργίας, στην κρίση με τη Ρωσία, όταν είχαν δολοφονήσει έναν ομογενή. Τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν κακοποιοί που λήστεψαν και δολοφόνησαν τον ομογενή που αντιστάθηκε, για να προστατεύσει το βιός του από την πώληση προϊόντων.
Πάντως ανεξάρτητα από το τι πραγματικά έγινε, να σημειώσουμε τα εξής:

Μέλη του ακροδεξιού ουκρανικού κινήματος Azov (ναζιστές παραστρατιωτικοί που χρησιμοποιούνται από τον Ουκρανικό στρατό για τη “βρώμικη δουλειά”) σύμφωνα με πληροφορίες, πραγματοποίησαν πριν λίγες μέρες στρατιωτική εκπαίδευση στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Μαριούπολης την Κυριακή, (κοντά στο χωριό Γκράνιτνα) για να τους διδαχθούν την αυτοάμυνα σε περίπτωση επίθεσης από τη Ρωσία.

Να σημειωθεί ότι οι έλληνες ομογενείς της περιοχής, θεωρούνται “φιλορώσοι” από τους Ουκρανούς, με ότι σημαίνει αυτό.

Άλλωστε το ακροδεξιό τάγμα Azov, μέρος της Μονάδας Ειδικών Δυνάμεων στην Εθνική Φρουρά της Ουκρανίας, σύμφωνα με ξένα ΜΜΕ εκπαίδευε τους Ουκρανούς κατοίκους να συναρμολογούν και να αποσυναρμολογούν αυτόματα τυφέκια, να φορτώνουν πυρομαχικά και να στοχεύουν στόχους, καθώς η Ρωσία συγκέντρωσε πάνω από 100.000 στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία.

Επίσης σύμφωνα με τα ίδια ΜΜΕ ο ουκρανικός στρατός πραγματοποίησε ασκήσεις με βολές από όπλα BMP-2 στην περιοχή του Ντονιέτσκ και την Κυριακή, και η περιοχή έσφυζε από Ουκρανούς στρατιώτες. Συγκεκριμένα, οι κύριες μονάδες μάχης των μονάδων, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων ασκήσεων εκπαίδευσης πυρός, υλοποίησαν σενάρια, με βολές σε ακίνητους στόχους και εν κινήσει. Η αποστολή ήταν να καταστραφούν εχθρικά οχήματα μάχης πεζικού, πυροβόλα, κλπ»,ανέφερε σχετική ανακοίνωση του Ουκρανικού Στρατού.

Με την κατάσταση να είναι στην περιοχή κυριολεκτικά στην κόψη του ξυραφιού, ένα πιθανό σενάριο θα ήταν, "Ουκρανοί στρατιώτες, πιθανά μέλη του δεξιού τομέα, να πήγαν στο καφέ, και να λογομάχησαν με τους Έλληνες της περιοχής” αναφέρει συνομιλητής του vradini.gr.

Δείτε επίσης