Πολιτική

Βουλή - Αλ. Τσίπρας: Η Άμυνα πρέπει να υπηρετεί μια συγκροτημένη εξωτερική πολιτική

«Η ιστορία απέδειξε ότι κάθε φορά που το εθνικό γινόταν αντικείμενο ψεύδους και η εθνικοφροσύνη αντικείμενο πολιτικής δημοπρασίας μόνο δεινά συσσωρεύονταν», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Βουλή - Αλ. Τσίπρας: Η Άμυνα πρέπει να υπηρετεί μια συγκροτημένη εξωτερική πολιτική

Στο βήμα της Βουλής βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας που μιλά αναφορικά με τα εξοπλιστικά, με αφορμή την ψήφιση της προμήθειας των έξι νέων Rafale και των φρεγατών Belharra.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «κάθε φορά που ανεβαίνω στο βήμα ενώ η συζήτηση αφορά τα εθνικά μας θέματα μου έρχεται στο μυαλό η φράση προτροπή του εθνικού μας ποιητή. Ό,τι εθνικό είναι το αληθινό. Η ιστορία απέδειξε ότι κάθε φορά που το εθνικό γινόταν αντικείμενο ψεύδους και η εθνικοφροσύνη αντικείμενο πολιτικής δημοπρασίας μόνο δεινά συσσωρεύονταν».

Στην πορεία τόνισε: «διαφωνούμε σε πολλά στην εξωτερική πολιτική. Μπορούμε να μην διαφωνούμε στα αυτονόητα. Στο τι πράττει το κάθε κόμμα και να μην αποκόβουμε φράσεις αντιπάλων μας για να δημιουργούμε εντυπώσεις. Σήμερα αποκόβετε μια φράση ενώ δεν υπάρχει διαφωνία ότι η άμυνα δεν μπορεί να σταθεί από μόνη της αν δεν υπηρετεί μια συγκροτημένη εξωτερική πολιτική».

«Μας είπατε ότι καταψηφίσαμε συμφωνία με Ιταλία ενώ την ψηφίσαμε και είπαμε παρών στην συμφωνία με Αίγυπτο. Επειδή σας άκουσα με προσοχή και ιδιαίτερα να κάνετε αναφορά στο κύμα ακρίβειας επιμένοντας σε μια πολιτική που αφήνει απροστάτευτη την ελληνική κοινωνία επικαλούμενος ότι δεν θα πάμε ξανά στα ελλείμματα και διεθνή αναξιοπιστία. Σας ακούει να τα λέτε αυτά ο πολίτης που δεν έχει να πληρώσει ρεύμα την ώρα που ψηφίζετε 7 δισ. εξοπλισμούς και μας λέτε ότι δεν θα γυρίσουμε στα ελλείμματα. Δεν έχετε διδαχθεί τίποτα;».

«Τι μπορεί να σκέφτεται ο πολίτης που δεν έχει να πληρώσει τους λογαριασμούς του όταν σας βλέπει να οικειοποιείστε την αγορά εξοπλισμών και να φτιάχνετε κομματικό σποτάκι και αντί του εθνόσημου να βάζετε το σήμα της ΝΔ λες και πληρώθηκαν αυτά από το κομματικό σας ταμείο», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το σκέφτεται ο πολίτης όταν βιώνει το τρομακτικό κύμα ακρίβειας και βλέπει ότι η Ελλάδα εν μέσω μιας σφοδρής Ρωσοναοτικής κρίσης διαπραγματεύεται με Ρωσία φυσικό αέριο και προμηθεύετε πάνω από 30% σε σχέση με Βουλγαρία. Κανείς δεν αμφιβάλει η σημασία ενίσχυσης αποτρεπτικής ισχύος χώρας. Δεδομένης της τουρκικής προκλητικότητας».

«Εμφανίζετε τα Rafale με το έμβλημα της ΝΔ»

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι εκμεταλλεύεται αποσπασματικά δηλώσεις και στάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την πολιτική αντιπαράθεση. Απαντώντας στον πρωθυπουργό που αναφέρθηκε στην ακρίβεια είπε ότι «η πολιτική τής κυβέρνησης για την ακρίβεια αφήνει απροστάτευτη την κοινωνία». Σαν παράδειγμα παρελκυστικής τακτικής έφερε ότι όταν κατηγορούσε την κυβέρνηση για 5 δισ. απευθείας αναθέσεις ο πρωθυπουργός ρωτούσε αν σε αυτά βάζει και την αγορά των Rafale. Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι μιλά για υπεύθυνη διαχείριση «την ώρα που ψηφίζετε 7 δισ. εξοπλισμούς- 7 δισ. χωρίς ένα ευρώ να μπαίνει στη αμυντική βιομηχανία». Γενικότερα, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να μην χρησιμοποιεί τα αμυντικά θέματα για πολιτική εκμετάλλευση λέγοντας ότι «οικειοποιείστε την αγορά εξοπλισμών και εμφανίζετε σποτάκι στο οποίο εμφανίζετε τα Rafale όχι με το εθνόσημο αλλά με το κομματικό έμβλημα της ΝΔ».

Δείτε επίσης