Πολιτική

Στο Παρίσι ο Ν. Δένδιας για το Υπουργικό Φόρουμ Συνεργασίας στον Ινδο-Ειρηνικό

Κύριο αντικείμενο του φόρουμ είναι η αναζήτηση τρόπων για την παγίωση και ενδυνάμωση των σχέσεων και των δεσμών μεταξύ της ΕΕ και των κρατών του Ινδο-Ειρηνικού

Στο Παρίσι ο Ν. Δένδιας για το Υπουργικό Φόρουμ Συνεργασίας στον Ινδο-Ειρηνικό

Στο Παρίσι μεταβαίνει σήμερα, Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προκειμένου να συμμετάσχει στο Υπουργικό Φόρουμ για τη Συνεργασία στον Ινδο-Ειρηνικό, που διοργανώνεται από τη γαλλική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Στη διάσκεψη για τη Συνεργασία στον Ινδο-Ειρηνικό θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών της ΕΕ και οι ομόλογοί τους από περίπου 30 κράτη της περιοχής του Ινδο-Ειρηνικού, καθώς και εκπρόσωποι ευρωπαϊκών θεσμών και περιφερειακών οργανισμών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Κύριο αντικείμενο του φόρουμ είναι η αναζήτηση τρόπων για την παγίωση και ενδυνάμωση των σχέσεων και των δεσμών μεταξύ της ΕΕ και των κρατών του Ινδο-Ειρηνικού, στη βάση της πολυμερούς διπλωματίας και του σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας. Οι συμμετέχοντες υπουργοί θα συζητήσουν, για πρώτη φορά σε ένα τέτοιο σχήμα, πρωτοβουλίες και προγράμματα προκειμένου να δοθεί περαιτέρω ώθηση στην εταιρική σχέση μεταξύ της ΕΕ και του Ινδο-Ειρηνικού.

Mετά από την εναρκτήρια συνεδρία θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα τρεις στρογγυλές τράπεζες με θέματα συζήτησης α) ασφάλεια και άμυνα, β) διασυνδεσιμότητα και ψηφιακή πολιτική, και γ) παγκόσμια ζητήματα. O Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στη στρογγυλή τράπεζα με αντικείμενο την ασφάλεια και άμυνα.

Στο περιθώριο της διάσκεψης, ο κ. Δένδιας αναμένεται να έχει κατ' ιδίαν συναντήσεις με ομόλογούς του από την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. Ειδικότερα, με τη Nanai Mahuta (Νέα Ζηλανδία), τη Retno Marsudi (Ινδονησία), τον Chung Eui-yong (Δημοκρατία της Κορέας), τον Dr. Jaishankar (Ινδία), τον Teodoro Locsin (Φιλιππίνες) και τον Vivian Balakrishnan (Σιγκαπούρη).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης