Πολιτική

Κ. Μητσοτάκης: Καταχειροκροτήθηκε στο Κογκρέσο - «Τιμή μας» έγραψαν στις αναρτήσεις τους οι Αμερικανοί Γερουσιαστές

Αποθέωσαν τον Κ. Μητσοτάκη οι Καμάλα Χάρις, Νάνσι Πελόζι, μέλη του Κογκρέσου, γερουσιαστές και ομογενείς

Κ. Μητσοτάκης: Καταχειροκροτήθηκε στο Κογκρέσο - «Τιμή μας» έγραψαν στις αναρτήσεις τους οι Αμερικανοί Γερουσιαστές
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Με θέρμη υποδέχτηκαν οι Γερουσιαστές την ιστορική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο αμερικανικό κογκρέσο, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που σηκώθηκαν όρθιοι για να τον χειροκροτήσουν.

Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκλήρωσε την ιστορική ομιλία του (ήταν ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που απευθύνθηκε στο αμερικανικό κογκρέσο) σηκώθηκαν όλοι όρθιοι σε ένα πρωτοφανές «standing ovation» για πολιτικό: Από την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις και την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, μέχρι μέλη του Κογκρέσου, γερουσιαστές και ομογενείς.

Υπήρξε χωρίς αμφιβολία μια ιστορική ευκαιρία να παρουσιάσει ο κ. Μητσοτάκης τις ελληνικές θέσεις και να περιγράψει την Ελλάδα ως μια σύγχρονη χώρα με λόγο και ρόλο στα τεκταινόμενα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που μπορεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στις εξελίξεις. Από την ενέργεια και την οικονομία έως την ασφάλεια και την σταθερότητα.

Τα σχόλια που ακολούθησαν για την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν εγκωμιαστικά, με χαρακτηριστικότερο όλων αυτό της Νάνσι Πελόζι, η οποία είπε ότι άλλη μια φορά έχει συγκινηθεί τόσο πολύ με ομιλία σε joint session: Με την ομιλία του πρώην προέδρου της Τσεχίας, Βάτσλαβ Χάβελ.

Τα σχόλια γερουσιαστών μετά την ομιλία Μητσοτάκη στο Κονγκρέσο

«Ως Πρόεδρος της Βουλής, ήταν προνόμιό μου να υποδεχθώ τον Εξοχότατο Κυριάκο Μητσοτάκη, Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας, στο Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών σήμερα το πρωί, πριν από μια διμερή συνάντηση και την ομιλία του στην κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου». Νάνσι Πελόζι.

«Η Ελλάδα υπήρξε πηγή δημοκρατικών αρχών για αιώνες. Ήταν πηγή έμπνευσης για την ίδρυση της Αμερικής. Τώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα συνεργάζονται ως δημοκρατικά έθνη». Νάνσι Πελόζι.

«Ήταν ιδιαίτερη τιμή να συναντήσω τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μετά την ομιλία του σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου σήμερα. Ως μέλος της Ελληνικής Ομάδας του Κογκρέσου, δεσμεύομαι να ενισχύσω την εταιρική μας σχέση και να προωθήσω τις κοινές αξίες των δύο εθνών μας». Φρανκ Παλόν.

«Καλώς ήρθατε στο Καπιτώλιο, κύριε Πρωθυπουργέ @kmitsotakis. Ως εκπρόσωπος της NJ1 και των ζωντανών ελληνικών κοινοτήτων της SJ, είμαι υπερήφανος που στέκομαι στο πλευρό σας και στη διαχρονική ελληνική αξία της δημοκρατίας. Προσβλέπω στην περαιτέρω ενίσχυση της συμμαχίας μας». Ντόναλντ Νόρκρος.

«Ως κόρη Έλληνα μετανάστη, ήταν τεράστια τιμή να συνοδεύω τον πρωθυπουργό της πατρίδας του πατέρα μου στην αίθουσα της Βουλής για την ιστορική του ομιλία». Νικόλ Μαλιοτάκις.

«Σήμερα, υποδεχόμαστε με υπερηφάνεια τον Έλληνα πρωθυπουργό @KMitsotakis στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ. Ως Ελληνοαμερικανός, χαίρομαι ιδιαίτερα που γιορτάζω τη διακοσιοστή επέτειο της Ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας και τις δημοκρατικές παραδόσεις που θα ενώνουν πάντα τα δύο έθνη μα;». Τζον Σαρμπάνς.

«Παρακολουθήστε τώρα ζωντανά την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού @kmitsotakis στο Κογκρέσο. Είναι τιμή μας να τον έχουμε εδώ, καθώς γιορτάζουμε τη διακοσιοστή επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης και εργαζόμαστε για την ενίσχυση των βαθιών δεσμών μεταξύ των χωρών μας». Καρολίν Μαλόνεϊ.

«Με τον Έλληνα πρωθυπουργό @kmitsotakis, έτοιμοι να τον συνοδεύσουμε στην αίθουσα της Βουλής για την κοινή ομιλία του στο Κογκρέσο». Καρολίν Μαλόνεϊ.

«Ήταν χαρά μου να καλωσορίσω σήμερα τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη στο Καπιτώλιο της χώρας μας. Σας ευχαριστούμε @kmitsotakis για την υπενθύμιση των κοινών αξιών και των κοινών δημοκρατικών αρχών που συνεχίζουν να ενώνουν τις χώρες μας». Αλ Γκριν

«Ήταν τιμή μας να έχουμε τον Έλληνα πρωθυπουργό @kmitsotakis να απευθύνει ομιλία σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου σήμερα το πρωί για τον εορτασμό της ελληνικής διακοσαετίας. Προσβλέπω στη συνέχιση της συνεργασίας μας με την Ελλάδα». Ρόσα Ντελάουρο.

«Είχε την τιμή να παρακολουθήσω την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου. Οι ΗΠΑ και η #Ελλάδα μοιράζονται έναν ιδιαίτερο δεσμό και ανυπομονώ να κάνω ό,τι μπορώ για να ενισχύσω αυτή τη σχέση μεταξύ των δύο μεγάλων χωρών μας». Γκρέις Μενγκ.

«Είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω σήμερα την κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου, όπου ακούσαμε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη @kmitsotakis. Και στη συνέχεια βγάλαμε μια selfie». Τζαν Σοκόσκι.

«Ήταν τιμή μου να συνοδεύσω τον Έλληνα πρωθυπουργό @kmitsotakis στην αίθουσα της Βουλής των Αντιπροσώπων σήμερα το πρωί για την ομιλία στο Κογκρέσο. Ήταν υπέροχο να γιορτάσουμε τη διακοσιοστή επέτειο της ελληνικής ανεξαρτησίας και την ισχυρή διμερή σχέση των εθνών μας που έχει τις ρίζες της στις κοινές δημοκρατικές αξίες μας». Κρις Παπάς.

«Ήταν τιμή μου να καλωσορίσω μαζί με τους συναδέλφους μου τον @KMitsotakis και τις κόρες του στην Ουάσιγκτον. Ο δεσμός μεταξύ των συμμάχων μας στην Ευρώπη είναι πιο σημαντικός από ποτέ και είμαι περήφανος που στέκομαι δίπλα σε ηγέτες όπως ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης, οι οποίοι εργάζονται για την προάσπιση της δημοκρατίας». Τσέρι Μπούστος.

Δείτε επίσης