Πολιτική

Δημοσκόπηση: Πολιτική κυριαρχία Μητσοτάκη μετά το ταξίδι στις ΗΠΑ - Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ θέλουν οι ψηφοφόροι

Παραμένει ο μεγάλος βραχνάς η ακρίβεια για τα ελληνικά νοικοκυριά - Μπροστά με 9,9 η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ - Βλέπει την πλάτη Ανδρουλάκη ο Τσίπρας

Δημοσκόπηση: Πολιτική κυριαρχία Μητσοτάκη μετά το ταξίδι στις ΗΠΑ - Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ θέλουν οι ψηφοφόροι
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Προβάδισμα με 9,9 ποσοστιαίες μονάδες στη Νέα Δημοκρατία δίνει δημοσκόπηση της Marc για τον ANT1, στην οποία το 27,1% θέλει αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ και το 13% θέλει κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ με ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

Παράλληλα πρώτο θέμα ανησυχίας για τους πολίτες είναι η ακρίβεια, πιο πάνω κι από τον πόλεμο στην Ουκρανία ενώ επιθυμούν εκλογές στο τέλος της τετραετίας θέλει η πλειοψηφία.

Παραμένει στην τρίτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ πίσω από το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ., ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης πέρασε σε δημοτικότητα τον Αλέξη Τσίπρα.

Η ΝΔ εμφανίζει κέρδος μισής μονάδας σε σχέση με το διάστημα αμέσως πριν από την εισβολή του Πούτιν, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κέρδη 1,1 μονάδας και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ χάνει 1,4 μονάδες.

Ωστόσο, ο Νίκος Ανδρουλάκης καταγράφεται ψηλότερα στη δημοτικότητα από τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει πρώτος με μεγάλη διαφορά.

Σε αυτό συμβάλλει και η αξιολόγηση της επίσκεψής του στις ΗΠΑ , με το 60% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι την είδαν θετικά ή μάλλον θετικά και 32,9% να κάνουν λόγο για αρνητική ή μάλλον αρνητική αξιολόγηση.

Πάνω από ένας στους δύο θέλει εκλογές στο τέλος της τετραετίας, ενώ 4 στους δέκα επιθυμούν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, το φθινόπωρο.

αυτοδυναμία

Μία αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ παραμένει η πρώτη επιλογή των ψηφοφόρων, που την επιλέγουν σε ποσοστό 27,1%, με οριακή άνοδο σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας, ενώ το 13% επιλέγει κυβέρνηση συνεργασίας με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Μολις το 12,4% θλέλει αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 14,2% θέλει κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

η ακρίβεια πρώτο ζήτημα για τους πολίτες

Η ακρίβεια αποτελεί την μεγαλύτερη ανησυχία των ερωτηθέντων, σε ποσοστό 81,6% ( έναντι 84,7% της προηγούμενης δημοσκόπησης), ο πόλεμος στην Ουκρανία ακολουθεί σε ποσοστό 58,1% (έναντι 77,4%) και έπεται η εγκληματικότητα με μεγάλη αύξηση, 33,7% έναντι 17,7% στην προηγούμενη έρευνα της Marc.

Το θέμα της πανδημίας έχει πέσει κατακόρυφα, καθώς από το 40,7% σε προηγούμενη μέτρηση, είναι πλέον στο 24,4%. Ακολουθούν τα εθνικά - ελληνοτουρκικά με 22,6%, οι φυσικές καταστροφές με 13,2% και το μεταναστευτικό με 8,5%.

αναγκαία τα μέτρα χρειάζεται περαιτέρω στήριξη

Οι πολίτες κλήθηκαν να αξιολογήσουν τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Σε ποσοστό αθροιστικά 57,4% αξιολόγησαν πως ειναι μια αναγκαία και σημαντική βοήθεια, αλλά πως χρειάζονται άμεσα και άλλα μέτρα, ενώ σε ποσοστό 41,1% οι ερωτηθέντες αποκρίθηκαν πως τα μέτρα στήριξης δεν προσέφεραν σχεδόν καμία βοήθεια.

θετική η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Αναφορικά με την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, οι ερωτηθέντες αξιολόγησαν σε ποσοστό 60% ως ένα θετικό ή μάλλον θετικό ταξίδι, ενώ το 32.9% είχαν αρνητική ή μάλλον αρνητική άποψη για την έκβαση της επίσκεψης.

Δείτε επίσης