Πολιτική

Ταγίπ Ερντογάν: Ο «φταίχτης» η Ελλάδα μόλις έληξε το «ματς»

Στη διάρκεια της Συνόδου τήρησε σιγή ιχθύος για τις πρωτοφανείς αξιώσεις του, αλλά στη συνέντευξη έδωσε νέο «ρεσιτάλ» προκλήσεων - Ψύχραιμη η απάντηση της Αθήνας που ξέρει την τακτική της Άγκυρας - «Πρέπει να συναντιόμαστε» το μήνυμα Μητσοτάκη

Ταγίπ Ερντογάν: Ο «φταίχτης» η Ελλάδα μόλις έληξε το «ματς»
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Οι διπλωματικές πηγές που κρατούσαν «μικρό καλάθι» για την «παύση» του Τούρκου προέδρου όσον αφορά το προκλητικό κρεσέντο στο «μέτωπο» των ελληνοτουρκικών, επιβεβαιώθηκαν, μόλις έληξε το «ματς» της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Έχοντας τηρήσει σιγή ιχθύος σχετικά με τις πρωτοφανείς αξιώσεις του, τις οποίες και προβάλλει διαρκώς στο εσωτερικό του πεδίο βέβαια, την επομένη o Ταγίπ Ερντογάν επανήλθε με το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών και με το «Μητσοτάκης γιοκ», το οποίο πάντως ο Έλληνας πρωθυπουργός σχολίασε με απόλυτη ψυχραιμία, όπως ακριβώς ορίζει η πολιτική της Αθήνας απέναντι στους «τσαμπουκάδες» της Άγκυρας.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, ο Τούρκος πρόεδρος παρέμεινε σιωπηλός, δεν είπε κουβέντα για Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, έχοντας προχωρήσει στην άρση του βέτο για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και συνομιλήσει τηλεφωνικά - πριν το τετ-α-τετ - με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Στη συνέντευξη που ακολούθησε τον τερματισμό των εργασιών της Συνόδου, ο Ερντογάν «θυμήθηκε» τις προκλήσεις, αφού πρώτα είχε γελοιοποιηθεί από την αντιπολίτευση της χώρας του, η οποία υποστήριξε πως ενώ στο εσωτερικό έλεγε πως θα θέσει το ζήτημα της αποστρατιωιτικοποίησης σε διεθνές επίπεδο, στη Μαδρίτη λίγο έλειψε να γίνει «κουμπάρος του Μητσοτάκη».

Στην ίδια συνέντευξη, λοιπόν, και μετά από ερώτηση για το αν έθεσε ζήτημα αποστρατικοποίησης νησιών και αμερικανικών βάσεων επί ελληνικού εδάφους, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι «έσπασε» τη συμφωνία μετά το γεύμα που είχαν στην Κωνσταντινούπολη, εξαπολύοντας νέα επίθεση.

«Η πρόσφατη στάση της Ελλάδας δεν ταιριάζει με την αντίληψή μας για την πολιτική. Πρόσφατα, του έκανα μια προσφορά στο δείπνο που τον φιλοξένησα στην Κωνσταντινούπολη. Του είπα ότι δεν πρέπει να βάζουμε τρίτους στα μεταξύ μας ζητήματα από εδώ και πέρα. Φυσικά, έσπασε τη συμφωνία μας, όταν πήγε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ δύο – τρεις εβδομάδες μετά και στο Νταβός».

Και συνέχισε: «έκαναν ειδικές επισκέψεις στα νησιά και τις βραχονησίδες τους και έκαναν προσπάθεια να τα εξοπλίσουν κατά τη διάρκεια αυτών των ειδικών επισκέψεων. Ο εξοπλισμός αυτών των νησιών και βραχονησίδων δεν είναι σύμφωνος με τις συνθήκες τόσο της Λωζάνης όσο και των Παρισίων. Επομένως, δεν μπορείς να τα εξοπλίσεις. Ωστόσο, η Ελλάδα έκανε ένα τέτοιο βήμα».

Όσον αφορά τις αμερικανικές βάσεις επί ελληνικού εδάφους, ο Ερντογάν δήλωσε ότι «όταν ρωτάμε μας απαντάνε ότι τις έφτιαξαν εναντίον της Ρωσίας. Αλλά εμείς δεν τον καταπίνουμε».

«Δεν βλέπουμε αυτές τις κινήσεις θετικά», σημείωσε, για να υπογραμμίσει ότι το έθεσε «στις διμερείς του επαφές με τους ηγέτες».

«Φταίει η Ελλάδα»

Ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ακόμα, απαντώντας σε δεύτερη ερώτηση, ότι η Τουρκία δεν θέλει την ένταση με την Ελλάδα, αποδίδοντας στην Αθήνα τις ευθύνες για αυτή. Σημείωσε δε ότι «η Ελλάδα είναι αυτή που παραβίασε τον εναέριο χώρο μας 147 φορές και πρέπει να λογοδοτήσει για αυτό».

«Πρέπει να συναντιόμαστε»

Από την πλευρά της, η Αθήνα που ξέρει καλά τα εσωτερικά προβλήματα του Ερντογάν, απαντά σε όλες τις προκλήσεις ψύχραιμα, δίχως να παίζει το παιχνίδι της Άγκυρας.

«Η Τουρκία δεν έθεσε ζήτημα εις βάρος της Ελλάδας. Αυτό κάτι λέει. Να δούμε αν αυτό έχει και εσωτερικές πτυχές» είναι το μήνυμα που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός σχετικά με την «ήρεμη» στάση του Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, δίχως να πει κουβέντα για τα περί στρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών, όπως είχε προϊδεάσει ότι θα κάνει το προηγούμενο διάστημα.

Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η πόρτα του διαλόγου για την Ελλάδα είναι ανοιχτή, τονίζοντας ότι «πρέπει να συναντιόμαστε».

«Οι προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Συμμαχία είναι μεγάλης διπλωματική σημασίας για μέλλον του ΝΑΤΟ. Είναι σημαντικό να μπορέσουμε να προβάλλουμε άμυνα απέναντι στις φιλοδοξίες της Ρωσίας. Τα όποια εμπόδια για τη διεύρυνση της Συμμαχίας με Φινλανδία και Σουηδία ξεπεράστηκαν γρήγορα και ανώδυνα ώστε να προσκαλέσουμε τις δύο χώρες. Στη σημερινή Σύνοδο συζητήθηκαν η παράνομη μετανάστευση, το θέμα της Λιβύης, η έξαρση ισλαμικής τρομοκρατίας. Η Ελλάδα θέλει να είναι πρωταγωνιστής σε αυτή τη συζήτηση. Υπάρχει ανησυχία για την επισιτιστική κρίση και η Ελλάδα προσφέρεται να βοηθήσει οποιαδήποτε προσπάθεια για τον απεγκλωβισμό του σιταριού από την Ισπανία. Η Ελλάδα έχει ξεχωριστό ρόλο να παίξει, διαθέτει τον μεγαλύτερο στόλο στη Ναυτιλία», δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο της Συνόδου.

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η Τουρκία δεν έθεσε κανένα θέμα εις βάρος της Ελλάδας σε καμία από τις συζητήσεις που έλαβαν χώρα.

Όσον αφορά στο μήνυμα των ΗΠΑ μέσω της ανακοίνωσης του Λευκού Οίκου, ο Πρωθυπουργός τόνισε: «Ο Λευκός Οίκος έκανε σαφές ότι πρέπει να αποφεύγονται οι εντάσεις σε Αιγαίο και Συρία, κάνοντας ευθεία παραίνεση στην Τουρκία να αποφύγει την ακραία ρητορική που έχουμε υποστεί. Σε καμία από τις πολλές συζητήσεις που είχαμε αυτές τις μέρες δεν τέθηκε από την Τουρκία κανένα απολύτως ζήτημα που να αφορά την προβολή των δικών της επιχειρημάτων εις βάρος της Ελλάδος. Αυτό κάτι λέει. Να δούμε αν αυτό έχει και εσωτερικές πτυχές».

Έπειτα ρωτήθηκε και για το «Μητσοτάκης γιοκ» που είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν λίγο καιρό, απαντώντας: «Αυτό το άκουσα στο παρελθόν, το άκουσα και με άλλα λόγια. Πρέπει να συναντιόμαστε, πρέπει να μιλάμε και να αντιμετωπίζουμε την κατάσταση πολιτισμένα, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», και στη συνέχεια είπε για την αλλαγή στάσης του Τούρκου προέδρου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «πολλά από όσα λέγονται έχουν αποδεκτές το εσωτερικό ακροατήριο. Θα εξακολουθώ να επιμένω ότι η πόρτα της Ελλάδας σε έναν διάλογο εντός του πλαισίου είναι ανοιχτή».

Ερώτηση έγινε στον Πρωθυπουργός και για το ζήτημα του όρου Turkaegean που χρησιμοποίησε η Τουρκία για να απαντήσει: «Η κυβέρνηση θα αντιδράσει. Προφανώς και υπάρχουν ευθύνες. Οι ευθύνες είναι υπηρεσιακές, κάποιοι εντός της διοίκησης δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους. Έχουμε δυνατότητες στο οπλοστάσιό μας να διορθώσουμε την εικόνα μας. Αν και βλέποντας τα αποτελέσματα της φετινής σεζόν αυτή η καμπάνια δεν έχει κανένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα».

Δείτε επίσης