Πολιτική

Αλλάζουν οι ισορροπίες στο Αιγαίο: Γιατί έγινε τώρα η παραγγελία των 20+20 F 35

Η απόκτηση των F-35, σε συνδυασμό με τα Rafale, δίνει σαφή αεροπορική υπεροπλία στην Ελλάδα

Αλλάζουν οι ισορροπίες στο Αιγαίο: Γιατί έγινε τώρα η παραγγελία των 20+20 F 35
Αρθρογράφος: Κώστας Μελισσόπουλος
Από Κώστας Μελισσόπουλος

Η ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας με τα F-35 είναι πλέον θέμα χρόνου, και αυτό αλλάζει εκ των πραγμάτων ριζικά και προς όφελος της χώρας μας τις ισορροπίες στο Αιγαίο.

Το επίσημο αίτημα της Ελλάδας για την απόκτηση 20+20 F-35 από τις ΗΠΑ, προκάλεσε αναταραχή στη γείτονα, εάν κρίνει κανείς την αντιμετώπιση του θέματος από τον τουρκικό Τύπο. Η Τουρκία είναι αλήθεια πως μέχρι και την τελευταία στιγμή δεν πίστευε ότι η Ελλάδα θα προχωρούσε άμεσα στην κατάθεση του αιτήματος ενδιαφέροντος, και πλέον είναι έντονος ο προβληματισμός στην Άγκυρα.

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές του Πενταγώνου, παρά τη συμφωνία των Ηνωμένων Πολιτειών για την ενίσχυση της Τουρκίας με F-16, το Κογκρέσο όσο ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, με επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής τον γερουσιαστή Μενέντεζ, δεν φαίνεται πρόθυμο να συμφωνήσει με την πώληση των αεροσκαφών. Και όταν –και αν– αλλάξουν οι ισορροπίες στις ΗΠΑ, το αίτημα θα απαιτήσει χρόνο για να υλοποιηθεί.

Βάσει των ίδιων πληροφοριών, οι διαδικασίες αναμένεται να επιταχυνθούν, καθώς μέσα στις επόμενες ημέρες η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας θα μεταβεί στις ΗΠΑ για να συζητήσει το αίτημα. Συγκεκριμένα, τόσο ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Φλώρος όσο και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος θα βρεθούν στα μέσα Ιουλίου στην Ουάσινγκτον, για να συζητήσουν τα βασικά θέματα, όπως το αίτημα της Πολεμικής Αεροπορίας για πλήρη ηλεκτρονικό εξοπλισμό και αναβάθμιση οπλικών συστημάτων των αεροσκαφών.

Η απόφαση για την αποστολή του αιτήματος ήταν ειλημμένη και δρομολογημένη για την άλλη εβδομάδα, αλλά στη Μαδρίτη αποφασίστηκε η επιτάχυνση των διαδικασιών. Μετά τη συνάντηση του Νίκου Παναγιωτόπουλου με τη Γερμανίδα ομόλογό του, με την οποία συζήτησε λεπτομέρειες για την ανταλλαγή των τεθωρακισμένων οχημάτων που θα στείλουμε στην Ουκρανία και την παραλαβή των γερμανικών που θα τα αντικαταστήσουν, διέρρευσε από την Αθήνα η είδηση για την κατάθεση του LOR για τα F-35. Στη Μαδρίτη, αποφασίστηκε η ανάδειξη του θέματος, κυρίως για να αντισταθμιστούν οι εντυπώσεις από την στάση της Τουρκίας, και αμέσως μετά ενημερώθηκαν οι δημοσιογράφοι.

Οι Τούρκοι θεωρούν ότι η Ελλάδα επιχειρεί να αλλάξει τις ισορροπίες με την απόκτηση των γαλλικών Rafale και των αμερικανικών F-35, κάτι που είναι ακριβέστατο, όπως επισημαίνουν ανώτατοι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας. Πηγές από την Κωνσταντινούπολη αναφέρουν ότι οι Τούρκοι θεωρούν ότι ο βασικός παράγοντας που θα μπορούσε να αλλάξει την ισορροπία μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας είναι η αεροπορία, που είναι και ο μόνος τομέας στον οποίο η Άγκυρα δεν έχει παραγωγή. Επίσης, αυτό που τρομάζει τους γείτονες είναι ο εξοπλισμός των αεροσκαφών, αφού τα μαχητικά Rafale θα έχουν σίγουρα τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Meteor και Scalp, δηλαδή οπλικά συστήματα αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους, και κάτι αντίστοιχο σε ισχύ πυρός αναμένεται να ζητήσει από τις ΗΠΑ η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας και για τα F-35.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι «πρόκειται για μία διαδικασία που είναι δρομολογημένη εδώ και καιρό», και σημείωναν ότι «πρόκειται για την υπογραφή και την αποστολή του Letter of Request (LoR), που είναι το πρώτο βήμα σε μία μακρά διαδικασία». Να σημειωθεί ότι η LOR αφορά την προμήθεια 20+20 F-35 A Lightning II, συστημάτων εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων και τεσσάρων συστημάτων εξομοιωτών, υποστήριξης και συντήρησης, όπλων, εν συνεχεία υποστήριξης (Follow-On-Support) για διάστημα πέντε ετών, καθώς και τις αναγκαίες επίγειες υποδομές, κόστους περί τα 550.000.000 ευρώ. Το συνολικό κόστος εκτιμάται σε περίπου 3,8 δισ. ευρώ. Το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής εκτείνεται μέχρι το 2033, ενώ οι παραδόσεις, εκτιμάται ότι θα αρχίσουν το 2028 και θα ολοκληρωθούν το 2033, με ρυθμό τρία έως τέσσερα αεροσκάφη ετησίως.

Στη διπλωματική ζυγαριά

Ένα σημαντικό θετικό στοιχείο προέκυψε από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, κατά την εκτίμηση υψηλόβαθμων διπλωματών. Φαίνεται ότι ο Ταγίπ Ερντογάν «θυσίασε», για την ώρα, τις διεκδικήσεις του στο Αιγαίο, προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ και να κερδίσει όσα περισσότερα μπορεί σε πολιτικό και αμυντικό επίπεδο. Αυτό ήταν το κόστος της θετικής στάσης των συμμάχων απέναντι στην Τουρκία, κάτι που δίνει πολιτικό χρόνο στη χώρα μας να ετοιμαστεί πολιτικά, νομικά και διπλωματικά, για να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές παρεμβάσεις της γειτονικής χώρας.

Είναι ενδεικτική η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, στην οποία παραπέμπουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, η οποία μιλάει για την ανάγκη να πέσουν οι τόνοι και να αποφεύγονται οι εντάσεις στο Αιγαίο. Εάν αποκωδικοποιήσουμε τη διπλωματική διατύπωση, αυτό που μένει είναι η πίεση των ΗΠΑ προς την Τουρκία να αποφύγει τη δημιουργία έντασης με την Ελλάδα. Αυτό, όμως, δεν θα ισχύει εσαεί…

«Θα επαναφέρουν το θέμα της αποστρατικοποίησης των Δωδεκανήσων και των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, αλλά νομικά δεν μπορούν να το στηρίξουν με κανένα σοβαρό επιχείρημα. Όμως, το πρόβλημα είναι στο πώς θα το αντιμετωπίσουν οι άλλοι που βλέπουν με θετικό μάτι την Τουρκία», επισημαίνει έμπειρος διπλωμάτης. Σύμφωνα με πληροφορίες, διπλωμάτες του Υπ.Εξ. θεωρούν ένα από τα αρνητικά της Συνόδου για την Ελλάδα, το ότι οι σύμμαχοι αναγνώρισαν στην Τουρκία ένα ειδικό καθεστώς συμπεριφοράς. Μετά τα όσα έκανε κατά του ΝΑΤΟ και τη στενή σχέση της με τη Ρωσία, το ΝΑΤΟ τη δέχθηκε ως τον «άσωτο υιό», ενώ η Ελλάδα, που ευθυγραμμίστηκε από την πρώτη στιγμή με τη Συμμαχία, αντιμετωπίστηκε σαν τον έτερο υιό της παραβολής…

Οι ίδιοι θεωρούν ότι η άρση του εμπάργκο όπλων στην Άγκυρα και η ενίσχυση από τις ΗΠΑ της τουρκικής αεροπορίας αποτελούν δυσμενείς εξελίξεις.

Δείτε επίσης