Πολιτική

Το... τερματίζει η Άγκυρα: Έπεσαν οι υπογραφές για έρευνες στη Λιβύη από τουρκικές εταιρείες

«Δεν θα επιτραπεί η παραβίαση της συμφωνίας Ελλάδας - Αιγύπτου», διεμήνυσε η ελληνική πλευρά - Η συμφωνία προβλέπει εξερεύνηση και γεώτρηση σε ξηρά και θάλασσα σε συνεργασία τουρκικών και λιβυκών εταιρειών

Το... τερματίζει η Άγκυρα: Έπεσαν οι υπογραφές για έρευνες στη Λιβύη από τουρκικές εταιρείες
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ανεβάζει το «θερμόμετρο» περαιτέρω η Άγκυρα, υπογράφοντας τη Δευτέρα στην Τρίπολη συμφωνία για την αξιοποίηση των υδρογοναθράκων της Λιβικής ΑΟΖ από τουρκικές εταιρίες.

Ειδικότερα, το Μνημόνιο Κατανόησης υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών και υπουργοί Ενέργειας των δύο χωρών παρουσία της λιβικής κυβέρνησης (της Τρίπολης).

«Η υψηλόβαθμη τουρκική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε σήμερα τη Λιβύη κατόπιν εντολής του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», αναφέρει σχετικά το τουρκικό ΥΠΕΞ..

Από την πλευρά του, Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έγραψε στο λογαριασμό του Twitter για τη συμφωνία με την κυβέρνηση της Λιβύης για τους υδρογονάθρακες.

Επισημαίνεται ότι νωρίτερα είχε «διαρρεύσει» η πληροφορία πως η εν λόγω συμφωνία θα αφορούσε σε μίσθωση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Λιβύης στην Τουρκία για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου από τουρκικές εταιρείες, κάτι που επιβεβαιώθηκε από τον Τούρκο ΥΠΕΞ.

«Συζητήσαμε τα βήματα προς μια πολιτική λύση και τις σχέσεις μας με τον Πρωθυπουργό Ντιμπέιμπα. Υπογράψαμε Μνημόνια Συναντίληψης στους τομείς των Υδρογονανθράκων και του Πρωτοκόλλου» γνωστοποίησε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, χωρίς να έχει γίνει ακόμη γνωστό πλήρως το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης, Νέκλα Μανγκούς, ο Τσαβούσογλου επιβεβαίωσε την υπογραφή συμφωνίας για έρευνες και γεωτρήσεις σε θάλασσα και ξηρά μεταξύ τουρκικών και λιβυκών εταιρειών. «Ελπίζω ότι θα επιστρέψουμε υπογράφοντας σήμερα ένα μνημόνιο κατανόησης στο κοίτασμα φυσικού αερίου». είπε.

«Η συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που μόλις υπογράψαμε στοχεύει στη συνεργασία με τουρκικές εταιρείες και λιβυκές εταιρείες, για την εξερεύνηση και γεώτρηση, με μια αμοιβαία συνεργασία τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα» είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: Παράλληλα, σημείωσε ότι όλες οι «παρόχθιες χώρες» πρέπει να επωφεληθούν εξίσου από τη Μεσόγειο.

Η συνάντηση

Η τουρκική αντιπροσωπεία είναι πολυπληθής και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Yunus al-Menfi, τους Αντιπροέδρους του Προεδρικού Συμβουλίου Abdullah al-Lafi και Musa al-Koni, τον Πρωθυπουργό της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης Abdulhamid Dibebebe και τον Πρόεδρο του Ανώτατου Κρατικού Συμβουλίου της Λιβύης Khalid al-Mishri.

Η αντιπροσωπεία περιλαμβάνει τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον Υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ, τον Υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, τον Υπουργό Εμπορίου Μεχμέτ Μους, τον Διευθυντή Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν και τον Εκπρόσωπο του Προέδρου Ιμπραήμ Καλία. Μετά τις επαφές τους στην Τρίπολη, η αποστολή αναμένεται να επιστρέψει στην Άγκυρα το βράδυ.

Υπενθυμίζεται πως η συγκεκριμένη συμφωνία έρχεται να προστεθεί στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο σύμφωνα με το οποίο και παραχαράσσοντας κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου αλλά και γεωγραφίας, Τουρκία και Λιβύη μοιράζονται κοινή ΑΟΖ, αγνοώντας τα δικαιώματα της Ελλάδας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

«Δεν θα επιτραπεί η παραβίαση της συμφωνίας Ελλάδας - Αιγύπτου»

Νωρίτερα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το ζήτημα της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης για την εκμετάλλευση των λιβυκών ενεργειακών πηγών από την Τουρκία, παρακολουθείται στενά. Θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση εφόσον υπάρξει συμφωνία και πληροφόρηση όσον αφορά το περιεχόμενο της, ανέφεραν οι διπλωματικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι ο σεβασμός της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του 2020 είναι απολύτως ζωτικής σημασίας. Δεν θα επιτραπεί η παραβίαση της και η πυροδότηση ακόμη μίας εστίας έντασης στην Μεσόγειο.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Το Υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε ενημέρωση συμμάχων και εταίρων.

Δείτε επίσης