Πολιτική

Μήνυμα Μητσοτάκη στην Άγκυρα από Πράγα: «Σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, όχι μόνο στα λόγια»

Όλα τα βλέμματα στη Σύνοδο της Πράγας - Καμία ένδειξη για συνάντηση με Ερντογάν - Αύριο ενημερώνει για τα ελληνοτουρκικά - Κλιμακώνει η Άγκυρα με πολεμική ρητορική

Μήνυμα Μητσοτάκη στην Άγκυρα: «Σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, όχι μόνο στα λόγια»
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Μήνυμα ότι «ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, η θεμελιώδης προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος, που στηρίζει αυτή τη νέα προσπάθεια» εξέπεμψε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δήλωσή του, προσερχόμενος στην έναρξη της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα ότι «όλες οι χώρες που συμμετέχουν σήμερα και πιθανώς θα συμμετάσχουν στο μέλλον μοιράζονται αυτές τις κοινές αξίες, όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη».

Ο πρωθυπουργός, δεν παρέλειψε, δε να αναφερθεί και στο ζήτημα του Μεταναστευτικού στο φόντο μίας ακόμα τραγωδίας, που εκτυλίσσεται τις τελευταίες ώρες στο Αιγαίο.

Eξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια των ανθρώπινων ζωών, παρά τις ηρωικές, όπως είπε, προσπάθειες του Λιμενικού Σώματος και κάλεσε όλους τους εμπλεκομένους να συνεργαστούν πολύ πιο ουσιαστικά, ώστε να αποφευχθούν ανάλογα δυστυχήματα στο μέλλον.

Ηχηρό μήνυμα Μητσοτάκη: «Να εξαλείψουμε τα δίκτυα διακινητών που εργαλειοποιούν απελπισμένους ανθρώπους»

Αναλυτικά η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Αυτούς τους τόσο δύσκολους καιρούς, η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα είναι ένα νέο φόρουμ που φέρνει κοντά όλες τις χώρες της ηπείρου με στόχο την προώθηση της κοινής μας ασφάλειας και ευημερίας. Είναι αυτονόητο πως μια τέτοια κοινότητα χωρών θα πρέπει να εδράζεται σε κοινές αξίες που θα πρέπει να μοιραζόμαστε όλοι. Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, η θεμελιώδης προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος που στηρίζει αυτή τη νέα προσπάθεια. Ελπίζω, ειλικρινά, πως όλες οι χώρες που συμμετέχουν σήμερα και πιθανώς θα συμμετάσχουν στο μέλλον μοιράζονται αυτές τις κοινές αξίες, όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη.

Σε ένα διαφορετικό ζήτημα, θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά θλίψη μου για την απώλεια ανθρώπινων ζωών το πρωί και αργά χθες το βράδυ, σε δύο διαφορετικά ναυάγια στο Αιγαίο, παρά τις ηρωικές προσπάθειες του ελληνικού Λιμενικού. Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να συνεργαστούμε πραγματικά και με πολύ πιο ουσιαστικό τρόπο, προκειμένου να αποφύγουμε την επανάληψη τέτοιων περιστατικών στο μέλλον και να εξουδετερώσουμε εντελώς τους λαθρέμπορους που εκμεταλλεύονται αθώους ανθρώπους, απελπισμένους ανθρώπους, οι οποίοι προσπαθούν να φτάσουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο με σκάφη που σαφώς δεν είναι αξιόπλοα».

Ηχηρό μήνυμα Μητσοτάκη: «Να εξαλείψουμε τα δίκτυα διακινητών που εργαλειοποιούν απελπισμένους ανθρώπους»

Ηχηρό μήνυμα Μητσοτάκη: «Να εξαλείψουμε τα δίκτυα διακινητών που εργαλειοποιούν απελπισμένους ανθρώπους»

Απίθανη μία συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

Ξεκίνησαν οι εργασίες της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται σε μια έστω και τυχαία διασταύρωση Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν υπό την έννοια ότι οι δύο ηγέτες θα βρεθούν στον ίδιο χώρο σε μια περίοδο που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τεταμένες μετά την όξυνση της ρητορικής και των απειλών από την Άγκυρα.

Πάντως, μέχρι στιγμής δεν αναμένεται τετ α τετ μεταξύ των δύο ηγετών, ωστόσο αύριο από το βήμα της Άτυπης Συνόδου Κορυφής των «27», ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει την εκστρατεία διεθνοποίησης της τουρκικής προκλητικότητας, ενημερώνοντας αναλυτικά τα κράτη – μέλη για :

· Την πύρινη ρητορική γλώσσα της Άγκυρας

· Την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού

· Την πρόσφατη συμφωνία της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης

· Το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο

Επισημαίνεται ότι σήμερα ο πρωθυπουργός θα είναι συμπρόεδρος σε θεματικό τραπέζι για την ενέργεια, την οικονομία και την κλιματική αλλαγή.

Τα ενεργειακά αύριο στην ατζέντα

Οι πιθανές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης αναμένεται να συζητηθούν στο αυριανό ραντεβού των «27» με την ελληνική πλευρά να εμφανίζεται ικανοποιημένη για το γεγονός ότι η πρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής τάχθηκε υπέρ της πρότασης της Ελλάδας και άλλων 14 κρατών-μελών της Ε.Ε> για την επιβολή προσωρινού πλαφόν στην τιμή του εισαγόμενου φυσικού αερίου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι εκβιασμοί της Ρωσίας.

Με συμμάχους ο Μητσοτάκης στην Πράγα, στη... «γωνία» ο Ερντογάν: Κλιμάκωση με πολεμική ρητορική από την Άγκυρα

«Βίοι παράλληλοι» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και στον Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα.

Η Άγκυρα κλιμακώνει το κρεσέντο προκλήσεων και απειλών, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος κατά την παραμονή του στην Πράγα θα συμμετάσχει σε πάνελ για την ασφάλεια, στο οποίο θα μιλήσουν ηγέτες χωρών που υποστηρίζουν τις ελληνικές θέσεις. Έτσι, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα βρει συμμάχους, ενώ ο Ερντογάν θα απομονωθεί στη... «γωνία» για αμφισβήτηση της κυριαρχίας της χώρας μας και για επικίνδυνα «παιχνίδια» με το νέο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Αν και όπως έχει ξαναγράψει το Vradini.gr, οι ΗΠΑ πιέζουν για ένα ραντεβού Μητσοτάκη - Ερντογάν, προκειμένου να δοθεί το σήμα της αποκλιμάκωσης της έντασης, εντούτοις η πιθανότητα ολοένα και απομακρύνεται. Πάντως, το μήνυμα της Αθήνας είναι «πως κάθε συζήτηση με την Τουρκία έχει "κόκκινες γραμμές"».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει πως είναι ανοιχτός σε διάλογο με τον Ταγίπ Ερντογάν, κρατώντας ωστόσο σταθερές «κόκκινες γραμμές», όπως είναι η αδιαπραγμάτευτη ελληνική κυριαρχία.

«Εάν ο κ. Ερντογάν ζητήσει μία συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη θα κληθεί να εξηγήσει τι είναι όλα αυτά τα παράλογα, τα ανιστόρητα και ανυπόστατα που λέει. Η συζήτηση με την Ελλάδα έχει πάντα σταθερές και κόκκινες γραμμές. Το διεθνές δίκαιο, τα κυριαρχικά δικαιώματά μας, η εθνική κυριαρχία μας, οπ σεβασμός των συνθηκών που αμοιβαία οι δύο χώρες έχουν υπογράψει και το πολιτικό και νομικό κεκτημένο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εάν τοποθετηθεί αίτημα συνάντησης, θα το αξιολογήσουμε και θα ανταποκριθούμε θετικά, δεν είμαστε εμείς επισπεύδοντες. Είναι σαφές ότι, όταν είσαι ηγέτης μίας χώρας που έχει αυτοπεποίθηση, όπως είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μίας χώρας που συστηματικά έχει αναπτύξει μία στρατηγική τα τελευταία χρόνια, σε δύο άξονες, και στο διπλωματικό και στην ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας. Βλέπουμε ότι η Τουρκία κάνει αυτά που κάνει, δε μπορούμε εμείς να καθορίσουμε τι θα κάνει και πώς θα κινείται η Τουρκία. Το στοίχημα μίας υπεύθυνης ηγεσίας είναι να διαβάζει σωστά τη μεγάλη εικόνα, αυτό έκανε ο Μητσοτάκης από το 2019, τόνωσε την διεθνή θέση της χώρας και ενίσχυσε την αποτρεπτική ικανότητα των ενόπλων δυνάμεων, για να μην μπορεί κανείς να μας εγκλωβίσει σε αδιέξοδα της τελευταία στιγμής», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Η ατζέντα της πρώτης μέρας στη Σύνοδο, περιλαμβάνει διάφορα θέματα γεωπολιτικού ενδιαφέροντος και οικονομικού, την δεύτερη μέρα θα είναι η άτυπη Σύνοδος Κορυφής, και έτσι κ αλλιώς ο πρωθυπουργός την Παρασκευή θα θέσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, όπως κάνει πάντα. Παρακολουθούμε ότι κάθε φορά έχουν ξεπεράσει τον εαυτό τους και κάθε φορά μας διαψεύδουν. Χθες υπήρξε ο κ. Μπαχτσελί σε αυτό το παραλήρημα και χθες επρόκειτο όχι μόνο για εξωφρενικούς ισχυρισμούς, ο άνθρωπος αμφισβήτησε την ελληνική κυριαρχία όλων των νησιών του Αιγαίου, ανιστόρητα, ανυπόστατα εντείνοντας την ρητορική έξαρση προκλητικότητάς της Τουρκίας», ανέφερε ο ίδιος.

«Ο κ. Ερντογάν είναι αυτός που έχει δυναμιτίζει το κλίμα μεταξύ των δύο ηγετών, ο κ. Ερντογάν είχε πει «Μητσοτάκης γιοκ», είχε καλέσει τους Έλληνες πολίτες να καταψηφίσουν τον Μητσοτάκη. Όλη αυτή η προσπάθεια της Τουρκίας βλέπουμε ότι, δεν έχει καμία ανταπόκριση στη διεθνή κοινότητα. Η τελευταία απόπειρα διαστρέβλωσης της πραγματικότητας με την ενεργοποίηση με του εντελώς παράνομου συμφώνου σαν αυτού που έχει η Τουρκία με την Λιβύη. Και αυτή έχει συναντήσει την αποδοκιμασία της παγκόσμιας κοινής γνώμης», συμπλήρωσε.

Πολεμική ρητορική

Χθες, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ πέρασε σε άλλο επίπεδα όσο αφορά στις απειλές κατά της Ελλάδας.

«Ορισμένοι πολιτικοί στην Ελλάδα μιλούν συνεχώς κατά της Τουρκίας και καταφεύγουν σε ψέματα για να κερδίσουν μια θέση στην εσωτερική πολιτική», σημείωσε ο Ακάρ. «Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε βήμα πίσω ούτε χιλιοστό. Ό, τι πρέπει να γίνει γι’ αυτό έχει γίνει και γίνεται. Ειδικότερα, το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία μας έχουν λάβει σαφείς οδηγίες. Αποκλείεται να δείξουμε κατανόηση και να κάνουμε υποχωρήσεις. Ανεξάρτητα από το ποιος είναι πίσω τους (σ.σ. από τους Έλληνες), είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό, τι είναι απαραίτητο».

Ο Χουλουσί Ακάρ είπε ακόμη ότι η Ελλάδα έχει οπλίσει τα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς (GASA) κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

«Τα παρακολουθούμε όλα στενά. Έχουν γίνει και γίνονται οι απαραίτητες μελέτες για αυτά. Αυτή η κατάσταση ξεκίνησε το 1956 με τη Χίο. Κάποια πράγματα έχουν συμβεί από εκείνη την ημέρα, αλλά τα Ίμια είναι ένα ορόσημο. Δεν τίθεται θέμα μετά από αυτό να κάνουν ένα βήμα. Όπου κι αν φτάσει, αν πεθάνουμε, αν γίνουμε μάρτυρες, είμαστε βετεράνοι. Είναι τόσο απλό», τόνισε.

Σκληρή απάντηση της Αθήνας

Η Αθήνα συνεχίζει να διεθνοποιεί το θέμα των τουρκικών προκλήσεων, ενώ δεν αφήνει αναπάντητα τα όσα εξωφρενικά ακούγονται από τη γειτονική χώρα.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας ο οποίος βρέθηκε χθες στο Φόρουμ ΑΣφαλείας της Βαρσοβίας, αναφέρθηκε στην «κλιμάκωση της προκλητικής ρητορικής από την Τουρκία που συνεχώς φτάνει σε νέα ύψη. Μερικές φορές σε προσωπικό επίπεδο».

Τόνισε ότι η Ελλάδα δεν αποθαρρύνεται αλλά και δεν θα παρασυρθεί σε διαγωνισμό δηλώσεων με την Άγκυρα.

«Έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την επικράτειά της, την κυριαρχία της, τα κυριαρχικά της δικαιώματα, την ύπαρξή της. Με όλα τα διαθέσιμα νόμιμα μέσα», τόνισε ο Δένδιας.

Εξέφρασε δε την ικανοποίηση της Αθήνας γιατί ΕΕ, ΗΠΑ, Γερμανία και Αίγυπτος κατήγγειλαν δημόσια τις τουρκικές πρακτικές και υπογράμμισαν όπως σημείωσε το αυτονόητο: ότι η σημερινή διοίκηση της Τρίπολης δεν έχει εντολή να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες.

Δείτε επίσης