Η Ελλάδα εδραιώνει τη θέση της στην Ανατολική Μεσόγειο
Η «ακτινογραφία» της συμφωνίας με την Αίγυπτο που ακυρώνει στην πράξη το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο

Απόλυτη ικανοποίηση επικρατεί στην Αθήνα από την υπογραφή του μνημονίου κατανόησης στους τομείς της αεροναυτικής, ναυτικής έρευνας και διάσωσης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο.
Η νέα αυτή διακρατική συμφωνία που υπεγράφη χθες στο Κάιρο από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Μωχάμεντ Ζάκι, παρουσία των κ.κ. Νίκου Δένδια και Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη θεωρείται υψίστης σημασίας, καθώς ακυρώνει στην πράξη το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο, ενώ κατοχυρώθηκε ότι οι δύο χώρες θα πραγματοποιούν μεταξύ άλλων από κοινού επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης (SAR) στην ευρύτερη περιοχή.
Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι άλλη μια κίνηση της χώρας μας στην γεωπολιτική σκακιέρα της Μεσογείου στέφθηκε με επιτυχία, καθώς η συγκεκριμένη συμφωνία δημιουργεί ένα πλαίσιο συνεργασίας ανάμεσα στην Αθήνα και στο Κάιρο όχι μόνο στην διάσωση ανθρώπινων ζωών.
Η ενόχληση στην Άγκυρα θεωρείται δεδομένη αλλά το μήνυμα που ήθελε η κυβέρνηση να στείλει στην άλλη πλευρά ήταν ξεκάθαρο: Η Ελλάδα δρα πάντα βασιζόμενη στους διεθνείς κανόνες και ποτέ δεν προσπαθεί να καταπατήσει την κυριαρχία ή τα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών.
«Η πολιτική που ακολουθούμε είναι μία πολιτική αυτοπεποίθησης, που διαμορφώνεται με τη θωράκιση της εθνικής μας άμυνας, με την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο, με τις συνθήκες για τις θαλάσσιες ζώνες που υπογράψαμε με την Αίγυπτο, την Ιταλία, σύντομα με την Αλβανία» τόνισε χθες ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι «ο περιφερειακός ρόλος της Ελλάδος είναι σήμερα περισσότερο ενισχυμένος από ό,τι ήταν εδώ και δεκαετίες».
Το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι όλες οι κινήσεις που έχουν γίνει στην Ανατολική Μεσόγειο βρίσκονται προς την σωστή κατεύθυνση, καθώς διασφαλίζουν τα συμφέροντα της χώρας μας στην περιοχή. Παράλληλα δικαιώνεται η πολιτική που ακολουθεί η ελληνική διπλωματία, δεδομένου ότι αποδεικνύεται στην πράξη ότι έχει συνέχεια.
Επιπρόσθετα, η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι εστάλη ακόμα ένα μήνυμα και προς τους συμμάχους μας και αυτό είναι ότι η Ελλάδα και η Αίγυπτος συμβάλλουν, μέσω των υποδειγματικών διμερών δεσμών τους, στην προώθηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στη Μεσόγειο και λειτουργούν ως συνδετική γέφυρα μεταξύ των κυβερνήσεων και των λαών της Ευρώπης και της Αφρικής.
«Στη Συμφωνία καθορίζονται τα όρια της δικαιοδοσίας και των περιοχών ευθύνης για την Έρευνα και Διάσωση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου που ταυτίζονται με τα FIR Αθηνών και Καΐρου αντίστοιχα, με πλήρη εφαρμογή και απόλυτο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Σε αντιδιαστολή, τα αποκαλούμενα «Μνημόνια Συνεργασίας» μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης της Τρίπολης, συνιστούν συμπεριφορές παράνομες, παραβατικές, άκυρες και αποσταθεροποιητικές» δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Η «ακτινογραφία» της συμφωνίας
Με την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας τίθεται σε εφαρμογή νέο επιχειρησιακό σχέδιο για την οριοθετημένη περιοχή μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου, η οποία ακυρώνει στην πράξη το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν σε κοινές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης (SAR) στην επίμαχη περιοχή.
Η συμφωνία είναι απολύτως σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας σε μια περιοχή που η Τουρκία έχει βάλει στο στόχαστρο.
Επί της ουσίας προβλέπεται: Καθορισμός ορίων Έρευνας και Διάσωσης (SAR), ταύτιση FIR δηλαδή το χώρο που οι δύο χώρες ελέγχουν τις πτήσεις και SAR αλλά και κοινές επιχειρήσεις SAR κοινές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.