Πολιτική

Κωνσταντινούπολη: Νέες φθορές στην Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από τις σοβαρές φθορές που ανάρτησε Τούρκος αρχαιολόγος

Κωνσταντινούπολη: Νέες φθορές στην Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Οι βανδαλισμοί συνεχίζονται στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη. Ο αρχαολόγος, Ομέρ Φαρούκ Γιαβάσκαϊ, αποκαλύπτει με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ότι εντόπισε νέες φθορές στην Αυτοκρατορική Πύλη του μνημείου.

Σύμφωνα με τον αρχαιλόγο οι φθορές έχουν γίνει κάτω από το μωσαϊκό που απεικονίζει τους αυτοκράτορες Μέγα Κωνσταντίνο και Ιουστινιανό Α΄ να προσφέρουν στην βρεφοκρατούσα Παναγία την «Κωνσταντινούπολη» και την «Αγία Σοφία», αντίστοιχα.

«Σήμερα διαπίστωσα ένα πολύ θλιβερό θέαμα στο τζαμί της Αγίας Σοφίας και την ιστορία μας. Δυστυχώς πάλι προκλήθηκαν φθορές στην πύλη ακριβώς κάτω από το μωσαϊκό με τις προσφορές των αυτοκρατόρων. Τράβηξα φωτογραφίες και βίντεο για να τεκμηριώσω αυτή την κατάσταση» σχολίασε ο Τούρκος αρχαιολόγος αναρτώντας σχετικό υλικό που επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς του.

Στο βίντεο μάλιστα ο Γιαβάσκαϊ, ακούγεται να λέει τα εξής: «Δυστυχώς μία ακόμη θλιβερή εικόνα από την Αγία Σοφία. Η πόρτα αυτή που βρίσκεται κάτω από το μωσαϊκό της προσφοράς των Αυτοκρατόρων, έχει καταστραφεί. Δυστυχώς είναι μία πολύ θλιβερή εικόνα».

Δημοσιεύματα του αντιπολιτευόμενου -κυρίως- τύπου στην Τουρκία, αναφέρονται στις νέες καταγγελίες αναφέροντας πως η Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας είχε καταστραφεί και παλαιότερα. «Στο παρελθόν κάποιοι έξυσαν τους τοίχους ή και την πύλη θέλοντας να αποσπάσουν κάποιο τμήμα από το ναό καθώς θεωρούσαν αυτά τα θραύσματα ιερά Μάλιστα κάποια από τα θραύσματα αυτά, τα είχαν φάει» γράφουν, σημειώνοντας πως και στα ιστορικά μάρμαρα του ναού έχουν προκληθεί σοβαρές φθορές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αυτοκρατορική Πύλη είναι μία εξαιρετικής τέχνης ξύλινη δίφυλλη θύρα που οδηγεί στον κυρίως ισόγειο χώρο του μνημείου. Η πύλη από δρυ, έχει ύψος επτά μέτρων και περιβάλλεται από μπρούτζινο πλαίσιο. Χρονολογείται από τον 6ο αιώνα, ενώ τα φύλλα της καλύπτονται από μπρούτζινες στρογγυλές πλάκες.

ΑΓΙΑ_ΣΟΦΙΑ_

Δείτε επίσης