Πολιτική

Α.Τσίπρας:«Όρος επιβίωσης για τη Δ Μακεδονία η μείωση του ειδικού φόρου στα καύσιμα»

Στη Φλώρινα η πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει το τεράστιο ζήτημα της ανεργίας, την απολιγνιτοποίηση και το κόστος θέρμανσης

Α Τσίπρας:«Όρος επιβίωσης για τη Δυτική Μακεδονία η μείωση του ειδικού φόρου στα καύσιμα»
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Η ανεργία, η βίαιη απολιγνιτοποίηση της περιοχής και το αυξημένο κόστος για τη θέρμανση ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν από τον Αλέξη Τσίπρα και τους αρμόδιους φορείς της Φλώρινας κατά την σημερινή περιοδεία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Δυτική Μακεδονία.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα του αυξημένου κόστους για την θέρμανση το οποίο για τους κατοίκους της Φλώρινας είναι τετραπλάσιο από άλλες περιοχές της Ελλάδας και αποτελεί ζήτημα για την επιβίωση των κατοίκων.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ διατύπωσε τις προτάσεις για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και στα καύσιμα καθώς και τη θέσπιση ρήτρα "μηδενικού ελλείμματος" σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας και τους ρυθμούς ανάπτυξης στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης.

Κατά την είσοδο του στο δημαρχείο της Φλώρινας ο κ. Τσίπρας δήλωσε:

«Επισκέπτομαι σήμερα μια περιοχή ιδιαίτερα βεβαρημένη όπου η ανεργία αυξάνεται, όπου οι άνθρωποι αναγκάζονται να φεύγουν προς το κέντρο, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το εξωτερικό, εξαιτίας του γεγονότος ότι η Πολιτεία τα τελευταία, ιδιαίτερα, χρόνια έχει δημιουργήσει συνθήκες υποβάθμισης της ζωής των ανθρώπων που κατοικούν εδώ.

Η απολιγνιτοποίηση ήταν βίαιη και χωρίς σχέδιο. Ταυτόχρονα, όμως, βλέπουμε ότι όλες αυτές οι δυσκολίες μεγεθύνονται από την ακρίβεια, από την ενεργειακή κρίση.

Η ακρίβεια στα ήδη πρώτης- μαζικής κατανάλωσης αλλά και η ακρίβεια στην ενέργεια έχει δημιουργήσει σε όλη την Ελλάδα συνθήκες πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, ακόμα και ανθρωπιστικής κρίσης» είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε αναφερόμενος στο ζήτημα του αυξημένου κόστους στη θέρμανση:

« Στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και ιδιαίτερα στη Φλώρινα, όπου το κόστος της θέρμανσης ήταν πάντοτε δυσβάσταχτο, οι συνθήκες αυτές είναι ακόμη χειρότερες. Στη Φλώρινα ιδιαίτερα, που αποτελεί μια περιοχή όπου έχει τις χαμηλότερες θερμοκρασίες σε όλη την Ελλάδα και έναν χειμώνα μακράς διάρκειας, οι πολίτες αντιμετωπίζουν πραγματικά ζητήματα επιβίωσης. Διότι νοικοκυριά που δεν αντέχουν αυτό το κόστος είναι αντιμέτωπα με τη φτωχοποίηση, επιχειρήσεις που δεν αντέχουν αυτό το κόστος είναι αντιμέτωπες με το λουκέτο.

Συναντήθηκα στην Αθήνα με την επιτροπή των φορέων της Φλώρινας πριν από δύο εβδομάδες και τους υποσχέθηκα ότι άμεσα θα επισκεφτώ τη Φλώρινα για να αναδείξω αυτό το μείζον ζήτημα.

Δεν μπορούμε ως Πολιτεία να αποδεχόμαστε το γεγονός ότι θα έχουμε πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Δεν μπορούμε ως Πολιτεία να αποδεχόμαστε το γεγονός ότι θα έχουμε συνανθρώπους μας να μένουν αβοήθητοι στο κρύο και στην παγωνιά» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι θα πρέπει το επόμενο διάστημα να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό του κόστους θέρμανσης όπως και την ανάγκη ύπαρξης σχεδίου ανάπτυξης, το οποίο θα δώσει ξανά ώθηση στην τοπική οικονομία, ένα σχέδιο που θα διατηρήσει την κοινωνική συνοχή.

«Έχω μιλήσει ξανά για την αναγκαιότητα να υπάρχει ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που να διασφαλίζει τις θέσεις εργασίες και τους αναπτυξιακούς ρυθμούς και όταν αυτοί δεν διασφαλίζονται -στην προοπτική τής απολιγνιτοποίησης- να υπάρχει η άμεση παρέμβαση του κράτους, προκειμένου να δημιουργεί μέσα από παρεμβάσεις τη δυνατότητα να διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας και οι αναπτυξιακοί ρυθμοί.

Αυτό για τη Δυτική Μακεδονία, κατά την εκτίμησή μας, είναι κάτι που θα έπρεπε ήδη να έχει σχεδιαστεί. Εφόσον δεν έχει σχεδιαστεί, εμείς είμαστε εδώ για να ακούσουμε τους πολίτες αλλά και να δώσουμε τη δέσμευσή μας ότι η Δυτική Μακεδονία δεν θα μείνει μόνη, ότι η Δυτική Μακεδονία θα έχει μέλλον και προοπτική, δεν θα γίνει μαύρη κηλίδα στον χάρτη» κατέληξε ο κ. Τσίπρας ο οποίος συμμετείχε στην σύσκεψη που έλαβαν μέρος ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Σωτήρης Βόσδου, οι δήμαρχοι Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης, Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φλώρινας Σάββας Σαπαλίδης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κώστας Τσιάκος και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτη Πέρκα.

Δείτε επίσης