Πολιτική

Κ. Μητσοτάκης: Περισσότερα από 5 δισ. ευρώ στο σχέδιο «Πελοπόννησος 2030»

«Δίκαιη ανάπτυξη σημαίνει ότι καμία Περιφέρεια της χώρας δεν μένει πίσω» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός στην παρουσίαση του προγράμματος.

Μητσοτάκης: «Πελοπόννησος 2030» - Αναπτυξιακά έργα και παρεμβάσεις κόστους 5 δισ.
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Αναπτυξιακά έργα, πρόσθετες παρεμβάσεις συνολικού προυπολογισμού 5,25 δισεκατομμυρίων ευρώ περιλαμβάνει το πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου που εξήγγειλε από την Τρίπολη σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο αναπτυξιακό πρόγραμμα που έχει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το 2030, θα υλοποιηθούν περισσότερα από 200 έργα με τον Έλληνα πρωθυπουργό να τονίζει κατά την διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματος ότι δίκαιη ανάπτυξη για την κυβέρνηση σημαίνει να δείχνει την ίδια φροντίδα στην Περιφέρεια με αυτήν στα δυο μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

«Κρίναμε σκόπιμο την ίδια φροντίδα που δείχνουμε για τα μεγάλα τουλάχιστον δύο αστικά κέντρα, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, να τη δείξουμε σε κάθε Περιφέρεια της πατρίδας μας, διότι έτσι αντιλαμβάνομαι προσωπικά, αλλά και το επιτελείο μου, την έννοια της δίκαιης ανάπτυξης.
Δίκαιη ανάπτυξη σημαίνει ότι καμία Περιφέρεια της χώρας, καμία Περιφερειακή Ενότητα δεν μένει πίσω και ότι ο πολίτης της πατρίδας μας, ασχέτως που ζει, έχει τις ίδιες ευκαιρίες να προκόψει στη ζωή του, αλλά και την ίδια πρόσβαση σε βασικές κοινωνικές υπηρεσίες, έτσι ώστε, όντως, στην πατρίδα μας να μην υπάρχουν πολίτες δύο κατηγοριών», τόνισε ο πρωθυπουργός, κατά την παρουσίαση του Προγράμματος, που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης.
Την ίδια στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε εκτενώς για τις αναπτυξιακές δράσεις που δρομολογούνται, και σημείωσε ότι πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο κινητοποιεί παραπάνω από
5 δισεκατομμύρια ευρώ δημοσίων εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων σε μια σειρά από δράσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι κάποιες δράσεις έρχονται να διορθώσουν εκκρεμότητες από το παρελθόν, ελλείψεις που παρουσίασε διαχρονικά η Περιφέρεια Πελοποννήσου, και κάποιες άλλες είναι αναπτυξιακές δράσεις που μας φέρνουν σε επαφή με ένα μέλλον το οποίο είναι ήδη μπροστά μας και το οποίο πρέπει να αγκαλιάσουμε, είτε πρόκειται για την
προστασία του περιβάλλοντος, είτε για την καινοτομία και την ψηφιακή μετάβαση.

«Διότι για εμάς η ανάπτυξη η οποία δρομολογείται, και η οποία πρέπει να φτάσει σε κάθε γωνιά της χώρας μας, δεν αρκεί να αποτυπώνεται σε έναν υψηλό δείκτη ανάπτυξης», δήλωσε ο Πρωθυπουργός δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη που θα προσφέρει και περισσότερες θέσεις εργασίας, αύξηση μισθών, φιλική στο περιβάλλον, και εναρμονισμένη στις ψηφιακές προκλήσεις.

«Τι σημαίνει τελικά αυτό το σχεδόν 6% ανάπτυξη που προβλέπεται φέτος για το οποίο δικαίως έχουμε το δικαίωμα να είμαστε υπερήφανοι; Είναι μια ανάπτυξη η οποία πρέπει να δημιουργεί πρώτα και πάνω από όλα νέες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Το ξέρουμε ότι είμαστε ακόμα σε μια χώρα που οι μισθοί είναι χαμηλοί, αλλά όσο πιο γρήγορα τρέχει η ανάπτυξη τόσο πιο έντονη θα είναι και η πίεση στους εργοδότες να αυξάνουν τους μισθούς. Η ανάπτυξη πρέπει να είναι φιλική προς το περιβάλλον. Αυτή είναι μια αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα του αναπτυξιακού μας σχεδίου για την επόμενη μέρα της πατρίδας μας. Η ανάπτυξη πρέπει να είναι εναρμονισμένη με τις μεγάλες ψηφιακές προκλήσεις. Πόσο σημαντικά, παραδείγματος χάρη, είναι τα προγράμματα τα οποία θα βγουν από το Υπουργείο Ανάπτυξης και από το επόμενο ΕΣΠΑ για να μπορέσουμε να δώσουμε ψηφιακά εργαλεία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να εξακολουθούν να μπορούν να είναι ανταγωνιστικές. Και βέβαια -όπως είπα- η αύξηση πρέπει να είναι δίκαιη. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι περιοχές της χώρας αλλά και όλοι οι πολίτες πρέπει να έχουν μέρισμα σε αυτήν την ανάπτυξη» τόνισε μεταξύ άλλων ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Για το όρος Μάιναλο ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα κηρυχθεί «απάτητος δρυμός»
«Έχουμε χώρο εξάλλου, για να τοποθετήσουμε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και σε άλλες περιοχές όπου η περιβαλλοντική επιβάρυνση είναι σχετικά μικρότερη», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα «Πελοπόννησος του 2030»

Το πρόγραμμα «Πελοπόννησο του 2030» θα κινηθεί σε τέσσερις άξονες: την ανάπτυξη δικτύων και υποδομών, την εισροή επενδύσεων, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και τέλος την αναβάθμιση δομών και υπηρεσιών για τη στήριξη κάθε κατοίκου και την κάλυψη των αναγκών του.

Σε αυτό περιλαμβάνονται κατασκευές νέων οδικών και σιδηροδρομικών συνδέσεων, όπως ο άξονας Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου στο τμήμα Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, επίσης θα γίνουν βελτιωτικές παρεμβάσεις για μεγαλύτερη ασφάλεια του οδικού δικτύου όπως και η σιδηροδρομική γραμμή στο τμήμα Κιάτο - Διακοφτό, η οποία αποτελεί μέρος του ευρύτερου έργου για τη διασύνδεση του Κιάτου με τη Ροδοδάφνη.

Παράλληλα προβλέπονται επίσης επενδύσεις για την αναβάθμιση των ενεργειακών υποδομών, όπως η επέκταση του συστήματος 400kV προς τη Μεγαλόπολη, ώστε να αυξηθεί δραστικά η δυνατότητα μεταφοράς ηλεκτρικών φορτίων από και προς την Πελοπόννησο και η επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην Κόρινθο και την Τρίπολη, ενώ ήδη έχουν ενεργοποιηθεί στοχευμένα προγράμματα της ΔΥΠΑ για την απασχόληση και καταρτίζονται δράσεις για την αποκατάσταση εδαφών και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο της δίκαιης μετάβασης λιγνιτικών περιοχών.

Στον σχεδιασμό προβλέπεται η κατασκευή νέας πίστας για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, διεθνών προδιαγραφών, στον νυν χώρο της πίστας motocross στη Μεγαλόπολη. Έχουν παράλληλα δρομολογηθεί έργα για την αποκατάσταση και αναβάθμιση πολιτιστικών μνημείων, αλλά και «διαδρομές» που είναι αφιερωμένες συνεκτικά στην ιστορία της Πελοποννήσου, με έμφαση σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους.

Σε ότι αφορά την παιδεία ήδη εκτελούνται παρεμβάσεις για την αναβάθμιση και την ανέγερση σχολικών μονάδων ενώ σχεδιάζεται η δημιουργία Δημόσιας Σχολής Εμπορικού Ναυτικού στη Μεσσηνία και η ίδρυση Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στη Λακωνία.

Στον χώρο της υγείας προβλέπεται η αναβάθμιση του εξοπλισμού κέντρων υγείας και νοσοκομείων, η προμήθεια ασθενοφόρων, αλλά και η ενεργειακή αναβάθμιση πολλών δημόσιων δομών.

Επίσης για τον πρωτογενή τομέα, υλοποιείται η συνολική αντιμετώπιση των αρδευτικών ζητημάτων της Περιφέρειας, με την κατασκευή των φραγμάτων Μιναγιώτικου, Κελεφίνας, Ασωπού και Φιλιατρινού, καθώς και με την ολοκλήρωση των αρδευτικών δικτύων στη λίμνη Τάκα.

Στο πρόγραμμα Πελοπόννησος του 2030 προβλέπεται η επίλυση χρόνιων προβλημάτων και κενών που επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών, όπως το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων. Στο χαρτοφυλάκιο του Σχεδίου έχουν ενσωματωθεί τρία Ολοκληρωμένα Συστήματα Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΣΔΑ) στις Περιφερειακές Ενότητες Αρκαδίας, Μεσσηνίας και Λακωνίας και δύο Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην Κορινθία και την Αργολίδα.

Τέλος στο Σχέδιο έχουν επίσης ενταχθεί σειρά αντιπλημμυρικών έργων, συνολικής αξίας 234 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και η κατασκευή Περιφερειακού Επιχειρησιακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας στην Τρίπολη.

Δείτε επίσης