Πολιτική

Σάλπισμα εκλογικής μάχης από Μητσοτάκη στην Τρίπολη

Τα διακυβεύματα, οι εξαγγελίες και οι συγκρίσεις με το χθες

Σάλπισμα εκλογικής μάχης από Μητσοτάκη στην Τρίπολη
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Αποφασισμένος να μην χαριστεί στους πολιτικούς του αντιπάλους στον δρόμο προς τις εκλογές και ειδικά προς τον Αλέξη Τσίπρα εμφανίζεται ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκίνησε την περιοδεία του στην Τρίπολη αναδεικνύοντας το έργο που έχει συντελεστεί, επιβλέποντας όσα είναι σε εξέλιξη αλλά και περιγράφοντας το αύριο για την Πελοπόννησο του 2030.

Όμως, έκλεισε την μαραθώνια αυτή περιοδεία μιλώντας σε ένα αμιγώς κομματικό ακροατήριο προκειμένου να συσπειρώσει από την μια την κομματική βάση και από την άλλη για να στείλει μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση.

Ο πρωθυπουργός, σε μια ομιλία 6300 λέξεων χώρεσε τα πάντα. Το όραμά του για ανάπτυξη για όλους, τα διακυβεύματα των εκλογών και τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου. Κάλεσε τους πολίτες να συγκρίνουν το χθες με το σήμερα και επέκρινε δριμύτατα τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα ειδικά για την εργαλειοποίηση της υπόθεσης των παρακολουθήσεων μη διστάζοντας να χρησιμοποιήσει ακόμα και τις Ένοπλες Δυνάμεις στον βωμό του μικροκομματικού συμφέροντος.

Ο ύπουλος ύφαλος

Αυτό που θέλει πάση θυσία να περάσει απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ότι δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρήσουν ότι οι πρώτες εκλογές είναι από χέρι χαμένες. Για τον λόγο αυτό και μίλησε για μία από τις πιο κρίσιμες αναμετρήσεις της μεταπολίτευσης τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλαρές ψήφους. «Η πρώτη κάλπη θα καθορίσει ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα την επόμενη δύσκολη μέρα. Εκεί θα εκφραστεί η πραγματική βούληση και επιλογή του μυαλού αλλά και της καρδιάς μας. Και εφόσον χρειαστεί -που εκτιμώ ότι θα χρειαστεί δεύτερη κάλπη- θα έρθει μετά για να κάνει πιο ισχυρή και πιο λειτουργική αυτή την επιλογή», είπε χαρακτηριστικά.

Πυρ κατά μέτωπο

Από την ομιλία του πρωθυπουργού δεν θα έλειπε και η αναφορά στην αξιωματική αντιπολίτευση που συνειδητά χρησιμοποιεί το θέμα των παρακολουθήσεων προκειμένου να πλήξει την κυβέρνηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι δηλητηριάζει για ακόμα μια φορά το πολιτικό κλίμα όπως έκανε και στο παρελθόν με το μεταναστευτικό αλλά και με την πανδημία. «Όταν αμυνόμασταν στις μεταναστευτικές εισβολές στον Έβρο εκείνοι ζητούσαν να ανοίξουν τα σύνορα, επινοώντας ανύπαρκτα θύματα. Όταν η χώρα πολεμούσε την πανδημία αυτοί κατηγορούσαν τα εμβόλια, ότι δήθεν δεν υπήρχαν. Και όταν εμείς θωρακίζαμε την άμυνά μας με Rafale και φρεγάτες εκείνοι καταψήφιζαν τον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων», είπε.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο διερωτήθηκε γιατί το έπραξε. Το ερώτημα ήταν ρητορικό αφού ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι προσπαθεί να εμπλέξει ακόμα και το στράτευμα στα σενάρια του περί υποκλοπών.

Και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχτεί παιχνίδια με τις Ένοπλες Δυνάμεις. «Ούτε θα δεχθούμε και μαθήματα από αυτούς που δυστυχώς -λυπάμαι που το λέω- είναι η θλιβερή εξαίρεση στα εθνικά μέτωπα. Δυστυχώς στην πατρίδα μας έχουμε μία αξιωματική αντιπολίτευση που λέει «όχι σε όλα» και «ναι στο τίποτα», την οποία όπως δηλώνει θα προτιμούσε στην εξουσία ο κ. Ερντογάν. Αλλά έχει εμένα απέναντί του», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης

Κάνοντας πράξη την κυβερνητική θέση ότι όταν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος αυτός θα αποδίδεται στους πολίτες, ο πρωθυπουργός προχώρησε και σε δύο εξαγγελίες.

Η πρώτη αφορά χιλιάδες επιχειρήσεις, κυρίως μικρομεσαίες που νοικιάζουν ακίνητα. Όπως ανακοίνωσε, διατηρείται για ένα χρόνο ακόμα το πλαφόν 3% στις επαγγελματικές μισθώσεις. Μίλησε για μια σημαντική ανάσα για τις επιχειρήσεις που αλλιώς θα έπρεπε να αναπροσαρμόσουν τα συμβόλαιά τους με βάση τον πληθωρισμό και θα είχαν αυξήσεις στις τάξεις του 8-9%.

Η δεύτερη, αφορά τους ένστολους της ΕΛΑΣ και του Λιμενικού οι οποίοι έχουν δώσει ομολογουμένως πολλά στην τόνωση του αισθήμαος ασφάλειας των πολιτών με την αυξημένη αστυνόμευση, αλλά κα στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών. Αστυνομικοί και Λιμενικού θα πάρουν λίγο πριν τα Χριστούγεννα μαζί με τη μισθοδοσία τους, 600 ευρώ ανά υπάλληλο, οριζόντια.

«Είναι, πιστεύω, μια ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης της πολιτείας. Τα παραπάνω καθιστούν, πιστεύω, σαφή την προσήλωση της κυβέρνησης σε μια διπλή επιδίωξη: την ίδια ώρα που αμύνεται σε δυσκολίες να μπορεί να εφαρμόζει τις δεσμεύσεις της. Και ενώ εξαντλεί κάθε δυνατότητα, όπως βλέπετε, να στηρίξει την κοινωνία να μη χάνει, να μη χάνουμε ποτέ τη δημοσιονομική ισορροπία που μας επιτρέπει ακριβώς να παρέχουμε αυτή τη στήριξη», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δείτε επίσης