Ακρόπολη: Εγκαίνια της έκθεσης «Ένδυμα Ψυχής» από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Στο επίκεντρο η παραδοσιακή φορεσιά

Τα εγκαίνια της έκθεσης «Ένδυμα Ψυχής» πραγματοποίησε σήμερα το απόγευμα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Μουσείο της Ακρόπολης, επίκεντρο της οποίας είναι η παραδοσιακή ελληνική φορεσιά.
Η πρόεδρος της Δημοκρατίας συνοδευόμενη από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, περιηγήθηκε στα εκθέματα της έκθεσης και δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενη που εγκαινίασε την έκθεση η οποία είναι τόσο δημιουργική η επαναπροσέγγιση της εθνικής μας ενδυμασίας.
«Χαίρομαι πολύ που η έκθεση αυτή βρίσκει στο Μουσείο της Ακρόπολης τον χώρο για να αναπτυχθεί πλήρως, χάρη στην πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, με τη σύμπραξη του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου και του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης. Θέλω επίσης να συγχαρώ τον γενικό διευθυντή του Μουσείου της Ακρόπολης Νίκο Σταμπολίδη, που ανταποκρίθηκε ενθουσιωδώς στην ιδέα να φιλοξενηθούν στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου αυτές οι έξοχες δημιουργίες, συμπληρωμένες μάλιστα με δύο ξεχωριστά έργα που αναφέρονται στην αρχαιότητα» είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας η οποία υπογράμμισε και την διαχρονική ανάγκη του ανθρώπου να διακοσμεί το ένδυμα.
Διαχρονική ανάγκη του ανθρώπου να διακοσμεί το ένδυμα
«Με αυτή την επιλογή υπογραμμίζεται η διαχρονική ανάγκη του ανθρώπου να διακοσμήσει το ένδυμα, με βάση τη συμβολική λειτουργία του, το προσωπικό γούστο, τις αισθητικές αντιλήψεις, αλλά και τις κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες της εποχής, και γεφυρώνεται η φιλοκαλία των αρχαίων με την καλαισθησία της λαϊκής παράδοσης» επεσήμανε η κα Σακελλαροπούλου.
«Γιατί επίκεντρο της έκθεσης είναι η παραδοσιακή ελληνική φορεσιά. Λιτή ή βαρύτιμη, καθημερινή ή γιορτινή, ολοκέντητη και χρυσοπλουμισμένη, δεν είναι απλό ένδυμα. Είναι ένα σύνθετο σημειολογικό πορτρέτο του ανθρώπου που τη φορά: κάθε χρώμα, κάθε διακοσμητικό στοιχείο, ακόμα και το είδος των υφασμάτων και η εναλλαγή τους ενέχουν κάποιο συμβολισμό, έκδηλο στην κοινότητα της εποχής, αινιγματικό και σαγηνευτικό για μας, τους επιγόνους. Θαυμασμός μας πλημμυρίζει μπροστά στην ομορφιά αυτών των φορεσιών, δέος στη σκέψη των αμέτρητων ωρών που πέρασαν υφάντρες, κεντήστρες και ραφτάδες με τη σαΐτα και το βελόνι για να δημιουργήσουν τόσο περίτεχνα σχέδια, τόσο λεπτεπίλεπτα στολίδια» ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλίας της η πρόεδρος της Δημοκρατίας.