Πολιτική

Κικίλιας: «Οι πολίτες θα ψηφίσουν, με γνώμονα τη σταθερότητα και την πρόοδο»

Όσα ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού

Κικίλιας: «Οι πολίτες θα ψηφίσουν, με γνώμονα τη σταθερότητα και την πρόοδο»
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Για τη στρατηγική που οδήγησε στην επιτυχία της περασμένης τουριστικής σεζόν, τις προοπτικές για το 2023, για τη θητεία του στο υπουργείο Υγείας, αλλά και για το διακύβευμα των επικείμενων εκλογών, μίλησε ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «To Manifesto» και στη δημοσιογράφο Ντόρα Κουτροκόη.

Όπως ανέφερε, η εξαιρετική τουριστική περίοδος του 2022 ήταν αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και ενός πλέγματος παρεμβάσεων, με στόχο τη διασφάλιση ταξιδιωτικών εσόδων ικανών να τονώσουν τις τοπικές κοινωνίες και την εθνική οικονομία. «Συμμετείχαμε σε όλες τις μεγάλες διεθνείς εκθέσεις, κάναμε ανοίγματα σε νέες αγορές, προχωρήσαμε σε συμφωνίες, με σκοπό την προσέλκυση ποιοτικών ταξιδιωτών, "φωτίσαμε" νέους προορισμούς, καλύψαμε το κενό που άφησαν οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί τουρίστες με ταξιδιώτες από τα Βαλκάνια» δήλωσε ο κ. Κικίλιας, προσθέτοντας ότι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου έγινε πράξη: ξεκίνησε τον Μάρτιο - νωρίτερα από ποτέ - και επεκτάθηκε, μέχρι τις αρχές του χειμώνα. Η Αθήνα την περίοδο των εορτών ήταν γεμάτη με ξένους ταξιδιώτες, τουρίστες από τα Βαλκάνια επισκέφθηκαν τη Θεσσαλονίκη, ενώ η κρουαζιέρα έφτασε, μέχρι τον Ιανουάριο.

Όπως είπε, «το αποτέλεσμα ήταν τα έσοδα να ξεπεράσουν τον αρχικό στόχο, φτάνοντας τα 18 δισ. ευρώ,- "ζεστό χρήμα", που τόνωσε, μετά από πολλά χρόνια, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ενίσχυσε τον πρωτογενή τομέα, που προμηθεύει με τα προϊόντα του καταστήματα, ξενοδοχεία και καταλύματα, αλλά και τον κατασκευαστικό κλάδο, αφού πλέον 8 στις 10 επενδύσεις που γίνονται στην Ελλάδα είναι τουριστικές, ενώ τα 3 δισ. ευρώ υπερπλεόνασμα από τον τουρισμό η κυβέρνηση θα τα αξιοποιήσει, προκειμένου να ενισχύσει τα ελληνικά νοικοκυριά και τους οικονομικά αδύναμους».

Ο υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε επίσης στις υψηλές πληρότητες που κατέγραψαν οι ορεινοί προορισμοί τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα, παρά την απουσία χιονιού και για τις ενέργειες, που έχουν γίνει, με στόχο οι επισκέψεις ταξιδιωτών στις περιοχές αυτές να μην περιορίζονται στα τριήμερα και στις γιορτές. «Έχω πει πολλές φορές ότι οι πρωταθλητές του καλοκαιριού χτίζονται τον χειμώνα, αλλά ισχύει και το αντίστροφο. Μαζί με τον ΕΟΤ, κλείσαμε συμφωνίες με 10 αεροπορικές εταιρείες, προκειμένου να συνεχίσουν να πραγματοποιούν πτήσεις τους μήνες Νοέμβριο-Δεκέμβριο-Ιανουάριο- Φεβρουάριο-Μάρτιο. Επίσης, στα τέλη Γενάρη, θα πραγματοποιηθεί νέα κλήρωση του προγράμματος "Τουρισμός για Όλους", έτσι ώστε οι ταξιδιωτικοί προορισμοί να ενισχυθούν και off season. Στο ίδιο πλαίσιο στήριξης, η κυβέρνηση έδωσε 100 εκατομμύρια ευρώ, μέσω του προγράμματος "Εξοικονομώ- Επιχειρώ", για την ενεργειακή αναβάθμιση ορεινών καταλυμάτων κάτω των 150 κλινών και επέκτεινε το ΕΣΠΑ για ένα επιπλέον έτος. Επιπλέον, οι καμπάνιες που πραγματοποιούμε με τον ΕΟΤ είναι διαρκείς - για πρώτη φορά 12 μήνες τον χρόνο - και βεβαίως αφορούν και τον χειμερινό τουρισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερώτηση για την υποψηφιότητά του στην Α' Αθήνας και τις θητείες του στα υπουργεία Υγείας και Τουρισμού, ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στις κρίσεις που αντιμετώπισε τόσο στο υπουργείο Υγείας με την πανδημία (υπερδιπλασιασμός ΜΕΘ, ενίσχυση των δομών υγείας με γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, διασφάλιση εξοπλισμού και υλικών, που ήταν σε παγκόσμια έλλειψη κ.ά.) όσο και στο Τουρισμού, λόγω των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία (ακρίβεια, πληθωρισμός, ενεργειακή κρίση, κλειστές οι αγορές της Ρωσίας και της Κίνας).

Τέλος, αναφορικά με το διακύβευμα των εκλογών, επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, έχει αποδείξει εμπράκτως την αξιοπιστία της, καθώς κατάφερε να αντεπεξέλθει σε όλες τις κρίσεις και τις προκλήσεις των τελευταίων ετών». «Εφαρμόσαμε κοινωνικές, αλλά και αναπτυξιακές πολιτικές, αναβαθμίσαμε τη θέση της Ελλάδας στο εξωτερικό και αποκαταστήσαμε την εικόνα της. Οι πολίτες θυμούνται πολύ καλά την περίοδο 2015-2019 και τα αδιέξοδα που μας είχε οδηγήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Θεωρώ ότι, την ώρα της κάλπης, οι πολίτες θα σταθμίσουν σωστά και θα ψηφίσουν, με γνώμονα την πολιτική σταθερότητα και την πρόοδο της χώρας» δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού

Δείτε επίσης