Πολιτική

Σε αδιέξοδο ο Ερντογάν: Πώς αναλυτές σχολιάζουν το κρεσέντο προκλήσεων της Άγκυρας

«Πρωτοφανείς» απειλές «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά μία νύχτα» από τον Τούρκο πρόεδρο, ενώ ο Μενέντεζ επιμένει στο κατηγορηματικό «όχι» για την πώληση των F-16

Σε αδιέξοδο ο Ερντογάν: Πώς αναλυτές σχολιάζουν το κρεσέντο προκλήσεων της Άγκυρας
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Πρωτοφανής χαρακτηρίζεται η λεκτική επίθεση κατά της Ελλάδας, που λαμβάνει χώρα το τελευταίο διάστημα, από τούρκους αξιωματούχους, με προεξάρχοντα τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα», είναι μία φράση σήμα κατατεθέν της εμπρηστικής ρητορικής, την οποία λέει και ξαναλέει ο Ερντογάν, ανεβάζοντας τους τόνους όσο πλησιάζουν οι εκλογές στη γείτονα. Την ίδια ώρα, οι αναλυτές επισημαίνουν τον κίνδυνο, ότι η ένταση που καλλιεργεί η πολιτική ηγεσία είναι πιθανό ν περάσει και στο λαό.

Σε στρατηγικό αδιέξοδο ο Ερντογάν

«Είναι πρωτοφανές ότι στις σχέσεις των δύο χωρών για πρώτη φορά, τρεις ολόκληρους μήνες, έχουμε τέτοιες λεκτικές επιθέσεις εκ μέρους της γείτονος χώρας» δήλωσε στην ΕΡΤ διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, προσθέτοντας πως: «Έχουμε ακούσει πράγματα τα οποία δεν περιμένει να ακούσει μία χώρα από έναν πολιτισμένο γείτονα. Αυτό είναι άκρως προβληματικό και δεν μπορούμε να το αφήσουμε και να το θεωρήσουμε μόνο ως μέρος της προεκλογικής περιόδου της Τουρκίας».

Σύμφωνα με κ. Δεσποτόπουλο, η ιταμή στάση της Άγκυρας έναντι της Ελλάδας, οφείλεται στο ότι η Τουρκία έχει ενοχληθεί πάρα πολύ διότι έχει βρεθεί σε ένα στρατηγικό αδιέξοδο. «Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική στη Μεσόγειο έχει μείνει με μισή Λιβύη».

Όπως τόνισε ο κ. Δεσποτόπουλος, η Τουρκία βλέπει ότι η Ελλάδα καταφέρνει και προχωράει τα εξοπλιστικά της, έχει μπει στα Rafale και μπαίνει στα F-35 ενώ αυτοί προσπαθούν να αναβαθμίσουν τα αεροσκάφη F-16.

Aναφορικά με το θέμα των προκλήσεων της τουρκικής ακτοφυλακής έναντι των Ελλήνων ψαράδων δήλωσε ότι ήταν πολύ σημαντική η κίνηση του κυρίου Δένδια να στείλει την επιστολή στον Ζοζεπ Μπορέλ και να θέσει το θέμα αυτό στην Ευρώπη.

«Δυστυχώς η μάχη της τσιπούρας κρατάει από τη δεκαετία του ’70» είπε και πρόσθεσε ότι «πάμε επιτέλους όχι απλά να γκρινιάξουμε, αλλά να ανατρέψουμε πάγιες τουρκικές πολιτικές στο Αιγαίο που τείνουν να παγιωθούν», σημείωσε.

Τα F16, οι ΗΠΑ και η προσπάθεια της Τουρκίας «να κερδίσει χρόνο»

Από την πλευρά του ο λέκτορας του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Νικόλας Κατσίμπρας αναφέρθηκε στις προσπάθειες της ελληνικής ομογένειας και του αμερικανού γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ να αποτρέψουν πώληση μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία.

«Όλα ξεκινάνε από την Ελλάδα. Αν το επόμενο διάστημα η Ελλάδα δεν μπει στο πρόγραμμα των F-35, δεν θα μπορέσει να πάρει το 2028 και θα πάει από το 2030 και μετά. Αν όμως ξεκινήσει αυτή η διαδικασία μόνο για την Ελλάδα, αυτό θα κάνει κατευθείαν μια κινητοποίηση κρίσης με την Τουρκία, λόγω της ανισορροπίας δυνάμεων η οποία θα δημιουργηθεί στο Αιγαίο αν δεν προχωρήσει η Τουρκία σε μια αντίστοιχη διαδικασία πολιτικά, ιδίως λόγω των εκλογών» δήλωσε ο κ. Κατσίμπρας.

«Προσπαθεί να αγοράσει χρόνο αυτή την στιγμή η Τουρκία για να ικανοποιήσει και το εσωτερικό κομμάτι, να κρατήσει τα εργοστάσιά του ανοικτά, να μπορέσει να ικανοποιήσει και τις πιέσεις η οποία δέχεται και από την Τουρκία και να αφήσει και λίγο το μπαλάκι στο Κογκρέσο» εξήγησε σύμφωνα με την ertnews.gr, ο κ. Κατσίμπρας.

«ΗΠΑ και ΝΑΤΟ έχουν άσχημη εντύπωση για την Τουρκία»

Σχολιάζοντας τη διαδικασία της εξέτασης του αιτήματος για αναβάθμιση των F-16 ο κ. Κατσίμπρας είπε ότι «το ζήτημα δεν είναι μόνο τα ελληνοτουρκικά πλέον αλλά όλη η πίεση που δέχεται αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση από το Κογκρέσο για άλλα ζητήματα, τα οποία έχουν επιβαρύνει τη σχέση με την Τουρκία, δηλαδή θέματα Ιράν, θέματα με τους Κούρδους». Και όπως τόνισε «το Κογκρέσο έχει μια άσχημη εντύπωση για την Τουρκία, όπως και το ΝΑΤΟ».

Μιλώντας για την σύγκρουση της ομογενειακής οργάνωσης και των λόμπι για τον επηρεασμό του Κογκρέσου διευκρίνισε ότι η Ελλάδα δεν έχει πληρωμένους λομπίστες γιατί δεν το έχει ανάγκη.

Δείτε επίσης