Πολιτική

Μάκης Βορίδης: Αυτές είναι οι επικρατέστερες ημερομηνίες για τις εκλογές

«Την τελική απόφαση όμως θα την πάρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης», υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών

Μάκης Βορίδης: Αυτές είναι οι επικρατέστερες ημερομηνίες για τις εκλογές
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η χώρα για την προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να αναμένεται να ανακοινώσει, εκτός απροόπτου, ότι θα διεξαχθούν στις 2 ή στις 9 Απριλίου.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, τόνισε ακριβώς αυτό μιλώντας στην εφημερίδα «Πατρίς», κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην κοπή της πίτας της ΔΗΜ.ΤΟ. Ζαχάρως.

Ο κ. Βορίδης, ανέφερε ότι, αν τελικά οι εκλογές γίνουν στις 2 ή στις 9 Απριλίου, θα έχουμε την διάλυση της Βουλής το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, αλλά αυτό -όπως υπογράμμισε- είναι καθαρά απόφαση του πρωθυπουργού, ο οποίος είναι και ο μοναδικός υπεύθυνος, για να πάρει την τελική απόφαση για τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών.

«Για το πότε θα έχουμε εκλογές, το έχει απαντήσει ο πρωθυπουργός»

Συγκεκριμένα, για την ημερομηνία διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών ανέφερε: «Τώρα για το πότε θα έχουμε εκλογές, το έχει απαντήσει ο πρωθυπουργός. Θα είναι τον Απρίλιο ή τον Μάιο. Επομένως αυτός είναι ο χρόνος. Απλώς για να γίνουν Απρίλιο ή Μάιο, όλοι καταλαβαίνουμε ότι η διάλυση του κοινοβουλίου θα γίνει νωρίτερα. Άρα αν κανείς σκεφτεί ότι οι ημερομηνίες του Απριλίου είναι οι δύο που συζητάμε όλοι, η 2η και η 9η Απριλίου, διότι μετά είναι το Πάσχα και θα πάμε πιο πίσω, αν ο πρωθυπουργός πάει σε αυτές τις ημερομηνίες, θα πρέπει κανείς να περιμένει τη διάλυση του κοινοβουλίου στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου. Άρα ο χρονικός ορίζοντας είναι περίπου αυτός, αλλά ο πρωθυπουργός έχει αφήσει ένα περιθώριο να το σκεφτεί και ίσως να μετακινήσει τις πρώτες εκλογές λίγο αργότερα, δηλαδή προς τα τέλη Απριλίου».

Στην ερώτηση για το αν μπορεί ΝΔ να είναι αυτοδύναμη κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αυτοδυναμία στις πρώτες εκλογές σημαίνει 46% για οποιονδήποτε. Όπως έχουν διαμορφωθεί οι δυνάμεις, είναι εξαιρετικά φιλόδοξο και δύσκολο εγχείρημα για να το πει αυτό κάνεις. Αλλά έχω απόλυτη πεποίθηση, ότι στις δεύτερες εκλογές θα υπάρξει αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας».

Η αναφορά στην πιθανότητα συνεργασίας για την διακυβέρνηση της χώρας

Τέλος, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα αν μπορεί η ΝΔ να σχηματίσει κυβέρνηση με ένα άλλο κόμμα, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε: «Εμείς ως ΝΔ, οπότε έχει χρειαστεί και είναι αυτή η εντολή του ελληνικού λαού, την τιμάμε και προσπαθούμε να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες που έχουμε, για να υπηρετήσουμε το συμφέρον του ελληνικού λαού. Άρα αν είναι αυτή είναι η εντολή του ελληνικού λαού, θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια μέσα στο κοινοβούλιο, για να μπορέσουμε να φτιάξουμε προγραμματικές συνθέσεις, που θα επιτρέψουν να δημιουργηθεί μία βιώσιμη και αποτελεσματική κυβέρνηση. Πιστεύω όμως ότι δεν θα χρειαστεί αυτό. Θα είμαστε αυτοδύναμοι».

Δείτε επίσης