Όλοι περιμένουν να μιλήσει ο Κ. Αχ. Καραμανλής - Μετωπική στη Βουλή
Κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα «συγκρουστούν» για τα χάλια του σιδηροδρομικού δικτύου, με τον Καραμανλή να τοποθετείται για πρώτη φορά μετά την παραίτησή του

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»
Στη Βουλή μεταφέρεται τη Δευτέρα το πολιτικό ενδιαφέρον με αιχμή την τραγωδία στα Τέμπη, καθώς συνεδριάζει στις 11 το πρωί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όπου αναμένεται και η πρώτη εμφάνιση-τοποθέτηση του παραιτηθέντα υπουργού Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, 20 ημέρες μετά τη μοιραία νύχτα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΒτΚ», ο κ. Καραμανλής επέλεξε τη θεσμική οδό για να απαντήσει σε όλα τα κρίσιμα ερωτήματα που τίθενται για το έργο που παρήχθη κατά τη διάρκεια της θητείας του, σε ποια κατάσταση παρέλαβε το σιδηροδρομικό δίκτυο, ποιες ενέργειες έκανε για τη βελτίωσή του και πώς οδηγηθήκαμε στην απώλεια 57 συνανθρώπων μας. Παρά τις αφόρητες πιέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση και τον κ. Καραμανλή προσωπικά να βγει και να μιλήσει, ο ίδιος θεωρούσε ότι ένα τόσο τραγικό γεγονός δεν προσφέρεται για τηλεοπτικές εμφανίσεις και αντιπαραθέσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές πληροφόρησης, ο Σερραίος πολιτικός θεωρούσε από την πρώτη στιγμή ότι ο χώρος του Κοινοβουλίου είναι ο μόνος που αρμόζει για να δώσει όλες τις απαντήσεις για το τραγικό αυτό δυστύχημα.
Όπως εξηγούσαν κυβερνητικές πηγές στη «ΒτΚ», σε υποθέσεις σαν και αυτή πρέπει να τίθενται προτεραιότητες. Στην προκειμένη περίπτωση το πρώτιστο ήταν η στήριξη των οικογενειών των θυμάτων, η δρομολόγηση των διαδικασιών για τη διερεύνηση της υπόθεσης αλλά και τα μέτρα για την ανάταξη του σιδηροδρόμου. Έτσι, τα τελευταία 24ωρα ο πρωθυπουργός επικοινώνησε αρκετές φορές με τον κ. Καραμανλή προτρέποντάς τον να μιλήσει δημόσια για τα δικά του πεπραγμένα.
Εν τω μεταξύ, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., με αίτημα που απέστειλε στις αρχές της εβδομάδας προς τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, ζητούσε να ενημερώσουν το Σώμα οι πρώην υπουργοί Μεταφορών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Χρήστος Σπίρτζης, Κώστας Καραμανλής και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, για την πορεία και εξέλιξη της επίμαχης σύμβασης 717 για την τηλεδιοίκηση και τη σηματοδότηση, με τον τελευταίο να έχει ήδη τοποθετηθεί στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου καταθέτοντας έγγραφα που πιστοποιούν ότι σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ, το 2016 είχε παραδοθεί λιγότερο από το 33% του συνολικού έργου, αλλά και από αυτό που παραδόθηκε, το 15% ξανάγινε από την αρχή μετά το 2021, καθώς παρουσίαζε σοβαρά προβλήματα.
Η κυβερνώσα παράταξη βάζει στο «μικροσκόπιο» τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τον Χρήστο Σπίρτζη στο «τιμόνι» του υπουργείου, ενώ καλεί και τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που διετέλεσε υπουργός την περίοδο 2013-2015 επί συγκυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά – Ευάγγελου Βενιζέλου. Και αυτό, γιατί τότε προκήρυξε το διαγωνισμό για τη σύμβαση «717», η οποία αποδείχθηκε «διαβολική» καθώς συνοδεύτηκε από κατατμήσεις, καθυστερήσεις, κενά και ολιγωρίες. Στόχος της κυβέρνησης είναι να διαφανούν οι διαχρονικές ευθύνες που οδήγησαν στην σταδιακή απαξίωση του ελληνικού σιδηρόδρομου, καθώς ο πρωθυπουργός ανέλαβε την πολιτική ευθύνη, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι κοιτώντας προς τα πίσω όλα έγιναν σωστά. Άλλωστε, το κυβερνητικό επιτελείο επιμένει στην πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, με παράλληλη σύγκρουση με παθογένειες και συμπεριφορές που χαρακτηρίζουν το δημόσιο τομέα και εμποδίζουν τις μεταρρυθμίσεις και τον εκσυγχρονισμό.