Πολιτική

«Σύγκρουση» Γεωργιάδη-Τσίπρα στη Βουλή για τα Τέμπη

Γεωργιάδης: «Πολιτικά φθηνό να προτάσσει τα Τέμπη για ψήφους» - Τσίπρας: «Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να πορευτεί, απέναντι στην αλήθεια»

Σύγκρουση Γεωργιάδη-Τσίπρα
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Για εργαλειοποίηση της τραγωδίας των Τεμπών κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κατηγότησε την κυβέρνηση για «απόπειρα «συγκάλυψης» της αλήθειας για την τραγωδία στα Τέμπη.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, 'Αδωνις Γεωργιάδης, καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα εργαλειοποίηση της τραγωδίας των Τεμπών για πολιτικούς λόγους, «με ένα θλιβερό κοινοβουλευτικό σόου», υποκρισία, υποτίμηση του ελληνικού λαού και ασέβεια προς την μνήμη των νεκρών, κατά την απάντησή του στην ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ολομέλεια.

Ο 'Αδωνις Γεωργιάδης, χαρακτήρισε «αδιανόητο» το να κατηγορεί ο κ. Τσίπρας για έλλειψη ενσυναίσθησης τον πρωθυπουργό και να μιλά για σόου των κυβερνητικών στελεχών, όταν, σε αντίθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν ζήτησε ποτέ συγγνώμη για την τραγωδία στο Μάτι, δεν παραιτήθηκε ποτέ κανένας, ενώ ο ίδιος και οι υπουργοί του, με τόσα θύματα, εκείνο το βράδυ και τις επόμενες ημέρες, είχαν στήσει σόου και παρίσταναν ότι δεν υπάρχουν νεκροί, κοροϊδεύοντας τον ελληνικό λαό.

Απέναντι στην κριτική που άσκησε στον πρωθυπουργό για τις αναφορές «περί θυσίας» των νεκρών στα Τέμπη και «ευκαιρίας», ο υπουργός Ανάπτυξης κατέθεσε στα πρακτικά tweet του Αλέξη Τσίπρα, στο οποίο αναφερόταν στην δολοφονία του Παύλου Φύσσα ως «θυσία» που καταδεικνύει το εγκληματικό πρόσωπο της Χρυσής Αυγής και δήλωση του Ανδρέα Ξανθού ότι «η τραγωδία στο Μάτι είναι ευκαιρία».

«Λίγη ντροπή και λίγη τσίπα», είπε προς την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ και κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι το να προτάσσει τα Τέμπη «νομίζοντας πως θα πάρει ψήφους» είναι «πολιτικά αναξιοπρεπές, φθηνό και δείχνει ότι δεν έχετε μάθει τίποτα για τον λόγο που σας καταψήφισε ο ελληνικός λαός» και τον κάλεσε να μην εμφανίζεται ως δήθεν ο μόνος αμόλυντος και ανεύθυνος.

«Ο σεβασμός στη μνήμη των θυμάτων δεν επιτρέπει καυγά και εργαλειοποίηση για πολιτικούς λόγους» είπε ο κ. Γεωργιάδης, παίρνοντας τον λόγο μετά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, όμως -όπως είπε- οφείλει απαντήσεις στα όσα «αδιανόητα» και «εξωφρενικά» καταλόγισε στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας με αιχμή το δυστύχημα στα Τέμπη.

«Ο ελληνικός λαός δεν πάσχει, όμως, από αμνησία, ούτε έχουν περάσει τόσα πολλά χρόνια από την άλλη, την προηγούμενη φοβερή τραγωδία στο Μάτι και το σόου που έκανε το ίδιο βράδυ ο κ. Τσίπρας και το σόου που έκαναν οι υπουργοί του λίγες ημέρες μετά. Το να έρχεται ο κ. Τσίπρας και να λέει αυτό στην Βουλή, ενώ έχουμε νεκρούς στα Τέμπη, δείχνει όχι μόνον την υποκρισία του, δείχνει το μέγεθος της υποτίμησης του ελληνικού λαού και της μνήμης του».

Είπε εξάλλου ότι το «να κατηγορεί ο κ. Τσίπρας τον Κυριάκο Μητσοτάκη για έλλειψη ενσυναίσθησης είναι εξωφρενικό» αντικρούοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως πρωθυπουργός, ζήτησε αμέσως συγγνώμη για αυτό που συνέβη και ο αρμόδιος υπουργός παραιτήθηκε σε λίγες ώρες από το δυστύχημα. Απεναντίας, ο κ. Τσίπρας, στην τραγωδία στο Μάτι, μέχρι σήμερα δεν έχει ζητήσει συγγνώμη από κανέναν, κανένας υπουργός του δεν παραιτήθηκε και στις συνεντεύξεις Τύπου έλεγαν ότι όλα τα έκαναν τέλεια και οι μόνοι που έφταιγαν ήταν οι κάτοικοι.

Ξεκαθάρισε ότι «κανένας μας δεν πιστεύει ότι αυτά τα μέτρα που ψηφίζουμε σήμερα, μπορεί να ισοφαρίσουν τον πόνο των ανθρώπων. Τίποτα δεν μπορεί να ισοφαρίσει την απώλεια του παιδιού» ωστόσο ανέφερε ότι αφού το κράτος δεν μπορεί να γυρίσει το χρόνο πίσω -«μακάρι να μπορούσαμε»- αυτό είναι το μέγιστο που μπορούμε να κάνουμε σε ανθρώπινο επίπεδο σήμερα, για να δείξουμε ότι έχουμε πλήρη ενσυναίσθηση του τι περνάνε αυτοί οι άνθρωποι.

«Και θέλει ο κ. Τσίπρας να τα υποβιβάσει σε ένα θλιβερό κοινοβουλευτικό σόου κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη ενόψει των εθνικών εκλογών. Για μας είναι ντροπή», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

«Πάρτε και τη θυσία, πάρτε και την ευκαιρία, πάρτε και την υποκρισία»

Απέναντι στην αναφορά του κ. Τσίπρα στην αρχή της ομιλίας του ότι δεν γίνεται ο θάνατος να είναι θυσία, την οποία ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι έγινε «με στόχο να πλήξει τον πρωθυπουργό», δημοσιοποίησε tweet του κ. Τσίπρα για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τα στελέχη της ΧΑ που έλεγε: «Με θυσία της ζωής του ο Παύλος Φύσσας, ξεσκέπασε το δολοφονικό πρόσωπο της Χρυσής Αυγής». «Εκεί ο θάνατος του μοιάζει για θυσία, λες κι ο Παύλος Φύσσας ήθελε να πεθάνει εκείνο το βράδυ» διερωτήθηκε ο υπουργός.

Στο ερώτημα δε που έθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «αν είναι δυνατόν μια τραγωδία να είναι ευκαιρία;» αντιπαρέβαλλε δήλωση του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθού, σύμφωνα με την οποία «η τραγωδία στο Μάτι είναι ευκαιρία αναστοχασμού».

«Πάρτε και τη θυσία, πάρτε και την ευκαιρία, πάρτε και την υποκρισία» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, απευθυνόμενος προς την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ και ισχυρίστηκε ότι «καθόλου δεν έχουν πονέσει τελικά για τα Τέμπη», διότι -όπως υποστήριξε - «αν είχαν πονέσει, όπως εμείς οι υπόλοιποι, θα ντρέπονταν να ψάχνουν και την παραμικρή λέξη για να κάνουν προπαγάνδα για να κερδίσουν ψήφους».

«Ο μόνος που δεν αναλαμβάνει ευθύνη είναι ο ΣΥΡΙΖΑ»

«Κανένας άνθρωπος με αληθινή ευαισθησία και ενσυναίσθηση δεν τολμάει να χρησιμοποιήσει αυτή την τραγωδία για να κερδίσει ψήφους. Μόνο ο κ. Τσίπρας, όπως έκανε και στο Μάτι εκείνο το βράδυ, χωρίς να έχει την παραμικρή ευαισθησία -γιατί ήξερε ότι υπήρχαν νεκροί και το έκρυβε από τον ελληνικό λαό- έκανε και σήμερα εδώ. Λίγη ντροπή λίγη τσίπα. Έχουμε μια εθνική τραγωδία και κάνουμε, όλα τα κόμματα, ό,τι μπορούμε για να μην ξαναγίνει ποτέ. Με μια θλιβερή εξαίρεση. Όλοι είπαμε ότι φταίμε. Όλοι όσοι κυβέρνησαν στο μερίδιο που τους αναλογεί. Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, σε όλη την Ελλάδα, ισχυρίζεται ότι δεν φταίει. Ο μόνος αμόλυντος και άσπιλος που τα έκανε όλα τέλεια είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Κι όταν τους λες "λέτε ότι δεν φταίτε αλλά είχατε τέσσερις νεκρούς στους σιδηρόδρομους" και εκεί απαντούν: εκεί ήταν εκτροχιασμός δεν ήταν σύγκρουση, άλλο αυτό. Αυτή είναι η δικαιολογία τους, λες κι αυτοί οι τέσσερις δεν είχαν ψυχή. Και οφείλω να το πω: όλοι όσοι χάνουν τη ζωή τους πρέπει να τιμώνται. Όλοι πρέπει να τιμώνται εξίσου. Και προς τους ίδιους και τους συγγενείς τους, πρέπει να δείχνουμε τον ίδιο σεβασμό».

Καταλήγοντας στην απάντησή του, προς τον κ. Τσίπρα ο κ. Γεωργιάδης τον κατηγόρησε ότι προτάσσει τα Τέμπη γιατί νομίζει ότι αυτό τον οδηγεί σε καλύτερα πολιτικά αποτελέσματα, ενώ ξεχνάει τις δικές τους ευθύνες για όλα όσα έκαναν όταν κυβερνούσαν.

«Αυτό όμως είναι πολιτικά αναξιοπρεπές, φθηνό και δείχνει ότι δεν έχετε μάθει τίποτα για τον λόγο που σας καταψήφισε ο ελληνικός λαός. Τα υπόλοιπα θα σας τα πει ο ελληνικός λαός στις 21 Μαΐου και η απάντηση θα είναι εκκωφαντική» κατέληξε ο υπουργός Ανάπτυξης

Τσίπρας: «Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να πορευτεί, και σε αυτό το τραγικό συμβάν, απέναντι στην αλήθεια»

Νωρίτερα για απόπειρα «συγκάλυψης» της αλήθειας για την τραγωδία στα Τέμπη, που περιλαμβάνει την ψήφιση του «ακαταδίωκτου» για την Επιτροπή Ελέγχου που διόρισε η κυβέρνηση, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σήμερα στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα μέτρα στήριξης των πληγέντων.

Όπως ανέφερε, «η ανάγκη για σεβασμό και ευαισθησία γίνεται εκατό φορές πιο επιτακτική, όταν το πάνδημο πένθος γίνεται πάνδημη οργή και απαίτηση για αλήθεια και δικαιοσύνη» και αυτήν την απαίτηση έχουν σήμερα «οι οικογένειες που πενθούν», «οι νέες και οι νέοι που διαδήλωναν για μέρες σε όλες τις πόλεις και αντιμετώπιζαν τα χημικά και τα δακρυγόνα», «το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας».

«Και υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν. Δεν φταίνε όλοι γενικά και αόριστα, και κανείς συγκεκριμένα. Υπάρχουν συγκεκριμένες στρατηγικές επιλογές, που άφησαν σε πλήρη απαξίωση το σιδηροδρομικό δίκτυο. Για να φτάσουμε στο αδιανόητο: Δυο τρένα επί 12 λεπτά να κατευθύνονται στην ίδια γραμμή το ένα απέναντι στο άλλο», υπογράμμισε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσέθεσε: «Και στο τέλος της ημέρας, αυτό το χρέος είναι το ύστατο χρέος στους ανθρώπους που άδικα χάθηκαν: Ο έμπρακτος σεβασμός στη μνήμη τους».

«Δυστυχώς, όμως, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να πορευτεί -και σε αυτό το τραγικό συμβάν- στον ίδιο δρόμο που πορεύτηκε για μια τετραετία. Απέναντι στην αλήθεια. Απέναντι στην ευθύνη. Απέναντι στη δικαιοσύνη», σχολίασε.

Συνεχίζοντας, ο Αλ. Τσίπρας στηλίτευσε την απόφαση της κυβέρνησης να συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο για τα μέτρα στήριξης και τις ρυθμίσεις ενίσχυσης της ασφάλειας των συγκοινωνιών, 111 επιπλέον άρθρα που «είναι ετερόκλητες διατάξεις διαφόρων υπουργείων και εξυπηρετήσεις τής τελευταίας στιγμής λίγο πριν κλείσει η Βουλή για τις εκλογές». «Αυτό είναι ασέβεια στους ανθρώπους που χάσαμε και στους συγγενείς τους», σημείωσε, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι «καθρεφτίζει σε επίπεδο συμβολισμού, τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης σε μια στιγμή».

Συγκεκριμένα, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι εδώ και τέσσερα χρόνια που η μια κρίση διαδέχεται την άλλη «βαφτίζει τις πληγές στο σώμα της ελληνική κοινωνίας ως αναπότρεπτες και εισαγόμενες» όπως και «τον άδικο χαμό 57 συνανθρώπων μας, μεταξύ των οποίων και πολλών νέων παιδιών, θυσία» και «τις κρίσεις, ως ευκαιρία». «Για ποιον θυσιάστηκαν τόσοι άνθρωποι; Και για ποιον ήταν ευκαιρία οι κρίσεις που περάσαμε; Της πανδημίας, της ενέργειας, της ακρίβειας. Ευκαιρία για να αβγατίσουν τον πλούτο τους λίγοι. Και ευκαιρία για περισσότερα ρουσφέτια, εξυπηρετήσεις, και ενίσχυση του κομματικού κράτους», είπε χαρακτηριστικά και σχολίασε πως η «εύκολη δικαιολογία για τον κύριο Μητσοτάκη, σε όλα τα δύσκολα» είναι «ότι δεν έχει την ευθύνη γιατί δεν ήξερε». «Ωραίο επιτελικό κράτος… Ο αρχιεπιτελάρχης δεν γνωρίζει τίποτα», σχολίασε, σημειώνοντας πως «όλοι καταλαβαίνουν πλέον ότι πίσω από τα διαρκή ”δεν ήξερα” κρύβεται ο φόβος απέναντι στην ευθύνη».

Κάνοντας λόγο για «απόπειρα συγκάλυψης της αλήθειας», ο Αλ. Τσίπρας διερωτήθηκε σε τι αποσκοπεί ο διορισμός από τον πρωθυπουργό τριμελούς επιτροπής πραγματογνωμόνων για το δυστύχημα, αφού είχε ήδη επιληφθεί η Δικαιοσύνη, ενώ χαρακτήρισε ακόμα πιο «προσβλητικό» και «προκλητικό» ότι φέρνει στη Βουλή προς ψήφιση το «ακαταδίωκτο» της επιτροπής.

«Επικαλείστε το απόρρητο σε όσους καλούνται να αποκαλύψουν την αλήθεια. Και το ακαταδίωκτο σε όσους καλείτε να τη συγκαλύψουν», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τονίζοντας πως «ο δρόμος της συγκάλυψης, όμως, δεν υπάρχει πια. Τελείωσε στα Τέμπη. Δεν ανέχεται άλλη συγκάλυψη η κοινωνία». Υπογράμμισε δε την ανάγκη να «απαντηθούν τα γιατί», που περιλαμβάνουν από την εγκατάλειψη του κέντρου τηλεδιοίκησης μετά την πυρκαγιά του 2019 μέχρι τους «παράνομους» διορισμούς σταθμαρχών. «Αν δεν τα απαντήσουμε θα κρυβόμαστε πίσω από τις διαχρονικές παθογένειες ενός κράτους, όμως, που εσείς φτιάξατε, διατηρήσατε, μοιραστήκατε και εκμεταλλευτήκατε με όλους τους δυνατούς τρόπους», είπε και συμπλήρωσε: «Για να φτάσει στο τελευταίο σκαλοπάτι στου κακού τη σκάλα όταν αποφασίσατε να βαφτίσετε επιτελικότητα την αναποτελεσματικότητά του. Και αριστεία την οικογενειοκρατία, το ρουσφέτι, το βόλεμα, τη διαφθορά. Και προστασία τη διάλυση κάθε δημόσιας δομής στο βωμό κάθε κερδοσκοπίας και αισχροκέρδειας» .

Κλείνοντας, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε πως το μήνυμα όλης της κοινωνίας είναι «ως εδώ!», διαμηνύοντας εν όψει εκλογών πως «όταν μια κυβέρνηση δεν μπορεί να προστατεύσει ούτε τη ζωή των ανθρώπων η αλλαγή γίνεται ανάγκη».

Δείτε επίσης