Πολιτική

Παραιτήθηκε ο Δήμαρχος Ιάσμου Οντέρ Μουμίν που απέλυε υπαλλήλους ως «Γκιουλενιστές»

Στην γραπτή επιστολή του προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης επικαλέστηκε «λόγους υγείας» για την απόφασή του

οντερ μουμιν, δημαρχοσ ιασμου, δημαρχοσ , παραιτηση, γκιουλενιστεσ, υπουργειο εσωτερικων, τοπικη αυτοδιοικηση, θρακη, ροδοπη, πολιτικη
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Την παραίτησή του υπέβαλλε σήμερα με γραπτή επιστολή του στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης ο Δήμαρχος Ιάσμου Οντέρ Μουμίν, που προκαλέσει τον περασμένο Δεκέμβριο θύελλα αντιδράσεων σε όλη την Ελλάδα με την απόφασή του να απολύσει δημοτικούς υπαλλήλους επειδή τους θεωρούσε «Γκιουλενιστές».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην έγγραφη επιστολή παραιτήσεως ο Οντέρ Μουμίν επικαλέστηκε «λόγους υγείας» χωρίς να αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες. Η σχετική δήλωση απεστάλη προς την αποκεντρωμένη διοίκηση Μακεδονίας Θράκης, και βάσει νόμου καθίσταται αυτοδικαίως οριστική την επομένη της κατάθεσης της στο πρωτόκολλο του συντονιστή της αποκεντρωμένης διοίκησης.

Μετά την παραίτηση, η οποία πρέπει να γίνει αποδεκτή από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για την αντικατάστασή του, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας.

Σε επικοινωνία που είχε μαζί του η fonirodopis.gr, ο ίδιος απλά επιβεβαίωσε την παραίτηση του, χωρίς ωστόσο να θελήσει να κάνει κάποιο άλλο σχόλιο.

Τα τελευταία χρόνια ο Οντέρ Μουμίν είχε έλθει σε ευθεία αντιπαράθεση πολιτικές παρατάξεις, στελέχη της αυτοδιοίκησης, συλλόγους και δημότες, προβάλλοντας δημόσια αβάσιμες κατηγορίες, ακόμη και περί σύστασης εγκληματικών οργανώσεων ενώ με προκλητικό τρόπο αρχικά είχε διαγράψει αντιδημάρχους και στενούς συνεργάτες του και στην συνέχεια υπαλλήλους τους δήμου της Ροδόπης, κατηγορώντας τους ως «Γκιουλενιστές» και εχθρούς της Τουρκίας.

Μετά από μια μακρά περίοδο από την οποία απείχε από την τοπική αυτοδιοίκηση αποχώρησε καθώς ήταν σε εξέλιξη η έρευνα εις βάρος του για έκνομες ενέργειες μετά την παρέμβαση του υπουργείου Εσωτερικών και ήταν θέμα χρόνου να ανακοινωθεί επίσημα το τελικό πόρισμα.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες από τοπικά ΜΜΕ ο Οντέρ Μουμίν δεν ασκούσε τα καθήκοντά του ως δήμαρχος τους τελευταίους μήνες, απουσιάζοντας από το γραφείο του στο δημαρχείο Ιάσμου, τα Δημοτικά Συμβούλια, αλλά ακόμη κι από την πρόσφατη εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα τέλη Δεκεμβρίου, μετά από εντολή του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη ο Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης ανέλαβε να διερευνήσει τυχόν έκνομες ενέργειες του Δημάρχου Ιάσμου, εξαιτίας των αποφάσεων του να ανακαλέσει Αντιδημάρχους και να απολύσει δημοτικούς υπαλλήλους του Δήμου Ιάσμου, τους οποίους κατηγορούσε για συμμετοχή σε ακραίες θρησκευτικές και σε εγκληματικές οργανώσεις αλλά και σε οργανώσεις που η Τουρκία θεωρεί ως «εχθρό του κράτους» με αποφάσεις του Ερντογάν.

Οι καταγγελίες και οι απολύσεις

Στις 29 Δεκεμβρίου ο Δήμαρχος Ιάσμου Οντέρ Μουμίν είχε ανακοινώσει μέσω των social media, πως θα απομακρύνει αντιδημάρχους και θα απολύσει εργαζόμενους, με την αιτιλογία ότι «είναι οπαδοί του Φετουλάχ Γκιουλέν», ο οποίος όμως διώκεται στην Τουρκία με απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως αρχηγός διεθνούς δικτύου τρομοκρατίας και υπεύθυνος της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016.

Μάλιστα, ο ίδιος καλούσε με δηλώσεις και αναρτήσεις του σε παραίτηση τους υπηρεσιακούς και αιρετούς του δήμου, οι οποίοι εμπλέκονται ή σχετίζονται «με την Παγκόσμια Τρομοκρατική Οργάνωση FETO και την Εγκληματική Οργάνωση ΕΥΡ-ΑΚΗ».

Έτσι, την επόμενη ημέρα (30/12) υπήρξε παρέμβαση του Υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, ο οποίος επικοινώνησε με τον ειδικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης Ιωάννη Σάββα και του ζήτησε να εξετάσει «τυχόν έκνομες ενέργειες του εν λόγω δημάρχου», προκειμένου αυτές να αξιολογηθούν συνολικά και να αποφασίσει τις αναγκαίες περαιτέρω ενέργειες για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου θέματος.

Σύμφωνα με την νομοθεσία εάν οι ενέργειες του Δημάρχου Ιάσμου ήταν τεκμηριωμένα έκνομες, τότε η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών θα είχε ως αποτέλεσμα την οριστική παύση από τα καθήκοντά του.

Δείτε επίσης