Πολιτική

Δένδιας: Εμβάθυνση της ελληνο-ισραηλινής στρατηγικής συνεργασίας

Στους τομείς της ενέργειας, την άμυνας, της οικονομίας και συνεργασία εντός διεθνών οργανισμών

Δένδιας
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Η εμβάθυνση της ελληνο-ισραηλινής στρατηγικής συνεργασίας τέθηκε στη συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Έλι Κοέν, στη Λευκωσία, μετά την τριμερή των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου.

Στην ατζέντα της διμερούς συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και του Ισραήλ βρέθηκε η ελληνο-ισραηλινής στρατηγικής συνεργασίας σε τομείς όπως ενέργεια, επενδύσεις, οικονομία, άμυνα και εντός διεθνών οργανισμών, θέματα Πατριαρχείου-προστασία χριστιανικών χώρων λατρείας στους Αγίους Τόπους, καθώς και οι διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, σύμφωνα με ανάρτηση του Νίκου Δένδια σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Νωρίτερα, κατά την τριμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ εξετάστηκαν οι τρόποι ενίσχυσης της στενής συνεργασίας των τριών χωρών σε ευρύ φάσμα τομέων, όπως η ενέργεια, η αντιμετώπιση καταστροφών και η προστασία του περιβάλλοντος, αναφέρεται σε άλλη ανάρτηση του Νίκου Δένδια. Η συζήτηση εστίασε, επίσης, στις διεθνείς και στις περιφερειακές εξελίξεις, όπως στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, και στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Στην τριμερή, συζητήθηκε το θέμα του αγωγού φυσικού αερίου EastMed και η στρατηγική σημασία του διασυνδετήριου αγωγού EuroAsia Interconnector μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

Ο κ. Δένδιας ανέφερε πως το Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου «αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο οι συμμετέχουσες χώρες χρησιμοποιούν την ενέργεια ως καταλύτη για την ειρήνη και τη συνεργασία».

Δείτε επίσης