Πολιτική

Handelsblatt: Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στη μείωση χρέους το 2022

Η γερμανική εφημερίδα, επισημαίνει ότι η επίδοση της Ελλάδας είναι η καλύτερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Handelsblatt
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Το εγκώμιο της Ελλάδας για τη μείωση του χρέους κατά 23,3% το 2022, πλέκει η εφημερίδα «Handelsblatt», η οποία αναφέρεται και στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τονίζει πως πηγαίνει στις εκλογές με σταθερή την οικονομία.

Η γερμανική εφημερίδα, επισημαίνει ότι η επίδοση της Ελλάδας είναι η καλύτερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τονίζει ότι η πτώση, «οφείλεται κυρίως στην ισχυρή οικονομική ανάπτυξη των τελευταίων δύο ετών».

«Η καλή οικονομία έφερε περισσότερα φορολογικά έσοδα στα ταμεία από ό,τι αναμενόταν. Αντί για το αναμενόμενο πρωτογενές έλλειμμα -εκτός του κόστους των τόκων- στο 1,6% του ΑΕΠ, στο τέλος του 2022 καταγράφηκε ένα μικρό πλεόνασμα 0,1%» γράφει η «Handelsblatt», και σημειώνει ότι «η δημοσιονομική επιτυχία είναι ακόμη πιο αξιοσημείωτη, καθώς η κυβέρνηση κατέβαλε πέρυσι περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ σε ενεργειακές επιδοτήσεις».

Επιπλέον, το α' τρίμηνο του 2023 τα φορολογικά έσοδα ήταν κατά 12,4% πάνω από τον στόχο, αναφέρεται χαρακτηριστικά

Σύμφωνα με τη γερμανική οικονομική εφημερίδα, η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη πηγαίνει στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου «με στέρεα δημοσιονομικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεκδικεί μια δεύτερη θητεία. Στις δημοσκοπήσεις το κόμμα του, η Νέα Δημοκρατία, προηγείται αυτή τη στιγμή κατά περίπου πέντε ποσοστιαίες μονάδες του ριζοσπαστικού αριστερού ΣΥΡΙΖΑ, του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα».

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι ο πρωθυπουργός «υπόσχεται στους ψηφοφόρους συνέχιση της πορείας εξυγίανσης και μεταρρύθμισης». Παραπέμπει, δε, στο πρόγραμμα σταθερότητας που υπέβαλε η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «με φιλόδοξους στόχους» για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, «μέχρι το 2026, ο δείκτης του χρέους θα πρέπει να μειωθεί κατά 36 ποσοστιαίες μονάδες, στο 135,2%, και αν αυτή η πρόβλεψη επαληθευθεί, η Ελλάδα δεν θα ήταν πλέον η χώρα με το μεγαλύτερο έλλειμμα, αλλά θα την ξεπερνούσε η Ιταλία, με πρόβλεψη για 140,4% το 2026», γράφει η εφημερίδα.
Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θεωρείται βιώσιμο, αν και η χώρα έχει μακρύ δρόμο προς τη μείωσή του

Επιπλέον, όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η «Handelsblatt» διευκρινίζει ότι, παρότι υψηλό, το ελληνικό δημόσιο χρέος θεωρείται βιώσιμο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λόγω των ειδικών χαρακτηριστικών του.

«Η χώρα έχει όμως μακρύ δρόμο μπροστά της για τη μείωση του χρέους: η αποπληρωμή των δανείων βοήθειας των ESM και EFSF δεν θα ξεκινήσει πριν από το 2034 και θα διαρκέσει έως το 2070», τονίζει ο συντάκτης.

Δείτε επίσης