Πολιτική

Μητσοτάκης στο AP: Θα τείνω χείρα φιλίας στην Τουρκία, αλλά δεν είμαι αφελής

«Μακάρι να μην χρειαζόταν να ξοδεύω πολύ περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ μου για την Άμυνα. Αλλά δυστυχώς, ζούμε σε μια επισφαλή γειτονιά»

Μητσοτάκης στο AP, Εκλογές 21 Μαϊου, Εκλογές 2023, Ελληνοτουρκικά
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ξεκάθαρα και αυστηρά μηνύματα στην Τουρκία λίγο πριν τη μεγάλη αναμέτρηση της Κυριακής στη γειτονική χώρα εξέπεμψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Associated Press.

Ειδικότερα, ο ίδιος τόνισε ότι θα τείνει «χείρα φιλίας» στον νικητή, ωστόσο προσθέτει ότι ελπίζει πως η επόμενη κυβέρνηση θα «επανεξετάσει την προσέγγισή της προς τη Δύση».

Ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει πρόθυμος να μιλήσει με όποιον αναδειχθεί νικητής, υπογραμμίζοντας πάντως πως «δεν είναι αφελής». «Γνωρίζω ότι οι εξωτερικές πολιτικές των χωρών δεν αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης στο AP: «Ελπίζω ότι η επόμενη τουρκική κυβέρνηση θα επανεξετάσει συνολικά την προσέγγισή της προς τη Δύση»

«Θα ήθελα να ελπίζω ότι η επόμενη τουρκική κυβέρνηση θα επανεξετάσει συνολικά την προσέγγισή της προς τη Δύση, όχι μόνο προς την Ελλάδα, προς την Ευρώπη, προς το ΝΑΤΟ και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Αλλά και πάλι, πρέπει να είμαι ρεαλιστής και να μην είμαι πολύ αφελής, και γι’ αυτό θα συνεχίσουμε την σταθερή εξωτερική μας πολιτική. Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις αποτρεπτικές μας ικανότητες και τις αμυντικές μας ικανότητες».

«Ζούμε σε μια επισφαλή γειτονιά»

«Μακάρι να μην χρειαζόταν να ξοδεύω πολύ περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ μου για την Άμυνα. Αλλά δυστυχώς, ζούμε σε μια επισφαλή γειτονιά με… μια πολύ μεγαλύτερη χώρα από εμάς που συμπεριφέρεται επιθετικά», είπε και τόνισε ότι ελπίζει στη μείωση της ρητορικής μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία τον Φεβρουάριο που προκάλεσαν τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.

«Είναι κρίμα. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε να χτυπήσει μια καταστροφή, ούτε είναι γραφτό να ζούμε σε κατάσταση μόνιμης έντασης», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. Όμως, τόνισε, ότι οι καλύτεροι δεσμοί απαιτούν τον τερματισμό της πολεμικής ρητορικής από την Τουρκία. «Αν η τουρκική κυβέρνηση λέει κάθε λίγο και λιγάκι ότι θα έρθει νύχτα στα νησιά μας, προφανώς αυτό δεν είναι πολύ ευνοϊκό για την οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης και καλής θέλησης», είπε.

«Χρειαζόμαστε μια σταθερή κυβέρνηση»

Σχετικά με τις εκλογές της 21ης Μαΐου, ο Έλληνας πρωθυπουργός λέει ότι «αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια σταθερή κυβέρνηση, και κατά προτίμηση χρειαζόμαστε μια μονοκομματική κυβέρνηση».

Μεταξύ άλλων, μίλησε και για το μεταναστευτικό τονίζοντας: «Ανατρέψαμε την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία είχε μια πολιτική ανοικτών θυρών που κατέληξε να επιτρέψει σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να περάσουν στην Ελλάδα το 2015. Αυτό δεν πρόκειται να ξανασυμβεί».

Δείτε επίσης