Πολιτική

Βουλή: Πρόεδρος ξανά ο Τασούλας με 270 ψήφους - Δείτε φωτογραφίες

Στη συνέχεια αναμένεται η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη των εκλογών της 25ης Ιουνίου

Βουλή: Πρόεδρος ξανά ο Τασούλας με 270 ψήφους - Δείτε φωτογραφίες
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Παραμένει πρόεδρος της Βουλής ο Κωνσταντίνος Τασούλας, ο οποίος επανεξελέγη με 270 ψήφους.

Την υποψηφιότητά του στήριξαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ελληνικής Λύσης ενώ οι βουλευτές του ΚΚΕ δήλωσαν «παρών».

Εκλογή προεδρείου της Βουλής

Έπειτα από ονομαστική ψηφοφορία και επί 296 ψηφισάντων βουλευτών, 270 βουλευτές ψήφισαν «ναι» ενώ 26 βουλευτές δήλωσαν «παρών».

Απουσίαζαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου και Ζεϊμπέκ Χουσείν, ενώ δεν ψήφισαν οι Α. Σαμαράς (ΝΔ) και Όθων Ηλιόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) καθώς δεν πρόλαβαν να ορκιστούν, χθες, λόγω απουσίας τους στο εξωτερικό.

Απουσίαζαν, επίσης, αλλά είχαν στείλει επιστολική ψήφο υπέρ του κ. Τασούλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μπουρχάν Μπαράν.

Ο κ. Τασούλας εκλέχθηκε για πρώτη φορά Πρόεδρος της Βουλής στις 18 Ιουλίου 2019, με την ευρύτερη μεταπολιτευτικά πλειοψηφία (283 ναι, 15 «παρών»).

Εκλογή προεδρείου της Βουλής

Εκλογή προεδρείου της Βουλής

Εκλογή προεδρείου της Βουλής

Εκλογή προεδρείου της Βουλής

Εκλογή προεδρείου της Βουλής

Εκλογή προεδρείου της Βουλής

Εκλογή προεδρείου της Βουλής

Μετά την εκλογή του προεδρείου του σώματος, αναμένεται η διάλυση της Βουλής με Προεδρικό Διάταγμα, μετά τη διαπίστωση αδυναμίας σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης ή κυβέρνησης συνεργασίας, και η προκήρυξη νέων εκλογών στις 25 Ιουνίου 2023 με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

«Αφού εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες στο σώμα για την γενναιόδωρη επανεκλογή μου και στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη για την πρόταση της υποψηφιότητάς μου, επιτρέψτε μου να εκφράσω την ευγνωμοσύνη και στον λαό των Ιωαννίνων που για 10η συνεχόμενη φορά με όρισε εκπρόσωπό του στο βουλευτήριο», είπε από το προεδρείο της Βουλής ο Κώστας Τασούλας μετά την επανεκλογή του.

Τασούλας μετά την εκλογή του: «Η επόμενη Βουλή θα είναι γόνιμη, καρπερή, δημιουργική»

«Θα υπηρετήσω την προετοιμασία της Βουλής για την επόμενη που θα ανταποκριθεί στη λαϊκή βούληση στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Η επόμενη Βουλή θα είναι γόνιμη, καρπερή, δημιουργική. Από σήμερα κατανοούμε όλοι ότι το φευγαλέο της ζωής της Βουλής, δεν μειώνει τη σημασία της εκλογής σας. Ευχαριστίες σε όλους και καλή μάχη στην προεκλογική περίοδο», κατέληξε στον χαιρετισμό του ο κ. Τασούλας.

Ορκίστηκαν οι «300»

Στο μεταξύ, χθες, Κυριακή ορκίστηκε παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά, η νέα αλλά σύντομη σε διάρκεια, Βουλή των Ελλήνων που προέκυψε από τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Η σύγκλιση της πανηγυρικής εναρκτήριας συνεδρίασης της νέας Βουλής των Ελλήνων πραγματοποιήθηκε με Προεδρεύοντα τον Α' Αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Νικήτα Κακλαμάνη, συνεπικουρούμενο από τους τέσσερις προσωρινούς Γραμματείς που είναι οι νεότεροι στην ηλικία βουλευτές ανά κόμμα.

Στα έδρανα αξιωματούχων βρέθηκαν η Πρόεδρος της Βουλής Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η πρώην υπηρεσιακή πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Βύρων Πολύδωρας, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς και ο Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπήκε στην αίθουσα δέκα λεπτά πριν τις 18.00 και χαιρέτησε όλους τους βουλευτές της ΝΔ. Εκείνη την ώρα μπήκε και ο Κυριάκος Βελόπουλος αλλά δεν μπορούσε να περάσει από τον διάδρομο. Απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη είπε «πρόεδρε να τους κρατήσεις όλους αλλά να περάσουμε και εμείς;».

Δείτε φωτογραφίες από την προσέλευση των βουλευτών

Ορκωμοσία νέας Βουλής
Ορκωμοσία νέας Βουλής
Ορκωμοσία νέας Βουλής
Ορκωμοσία νέας Βουλής
Ορκωμοσία νέας Βουλής
Ορκωμοσία νέας Βουλής
Ορκωμοσία νέας Βουλής
Ορκωμοσία νέας Βουλής
Ορκωμοσία νέας Βουλής
Ορκωμοσία νέας Βουλής
Ορκωμοσία νέας Βουλής
Ορκωμοσία νέας Βουλής

Η διαδικασία

Αρχικά ο κ. Κακλαμάνης έκανε ανάγνωση της Ημερήσιας Διάταξης, κατέθεσε στα Πρακτικά τα ονόματα των 300 που εκλέχθηκαν βουλευτές και γνωστοποίησε στο Σώμα τις επιστολές που έχουν αποστείλει στο Προεδρείο οι πολιτικοί αρχηγοί για το ποια από τις τρεις βουλευτικές έδρες στις οποίες εκλέχθηκαν, επέλεξαν να κρατήσουν.

Ευθείς αμέσως, ο κ. Κακλαμάνης κάλεσε τον προσωρινό Α' Γραμματέα της Βουλής να συνοδεύσει στην Αίθουσα της Ολομέλεια τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου για να τελέσουν τον καθιερωμένο αγιασμό.

Στη συνέχεια ο κ. Κακλαμάνης κάλεσε τους βουλευτές που επιθυμούν να εγερθούν και παρουσία του Αρχιεπισκόπου και της Αρχιερατικής ακολουθίας του, να δώσουν τον προβλεπόμενο από το άρθρο 59 του Συντάγματος όρκο που είναι ο ακόλουθος: «Ορκίζομαι στο όνομα της Aγίας και Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας να είμαι πιστός στην Πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου».

Ο αρχιεπίσκοπος ολοκλήρωσε την τελετή, υπέγραψε το σχετικό πρακτικό και ο προσωρινός Α' Γραμματέας της Βουλής κλήθηκε από τον προεδρεύοντα να αποπέμψει της αιθούσης τους αρχιερείς.

Ο Α' Αντιπρόεδρος της Βουλής έκλεισε την πανηγυρική συνεδρίαση, καλώντας το Σώμα να εξουσιοδοτήσει το Προεδρείο για την επικύρωση των Πρακτικών, ζητώντας τους αύριο, Δευτέρα και ώρα 10.30 π.μ., σύμφωνα με την Ημερήσια Διάταξη να προσέλθουν για την εκλογή του Προέδρου της Βουλής.

Οι βουλευτές, πριν αποχωρήσουν, πήγαν σε αίθουσα του Κοινοβουλίου, προκειμένου να υπογράψουν το πρωτόκολλο ορκωμοσίας τους και να παραλάβουν τα σχετικά έγγραφα ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία ορκωμοσίας τους.

Κατά την προσέλευση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο κτήριο για την πανηγυρική συνεδρίαση της ορκωμοσίας των βουλευτών, την υποδέχτηκε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας και την οδήγησε αρχικά στο Γραφείο του προέδρου της Βουλής μέχρι να ξεκινήσει η συνεδρίαση. Τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και την αρχιερατική ακολουθία του, αντίστοιχα, υποδέχτηκε στο κτήριο ο Α' Αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακολούθησε την ορκωμοσία των «300» της Βουλής από την πρώτη σειρά των θέσεων των αξιωματούχων της Ολομέλειας. Δίπλα της και στις υπόλοιπες θέσεις κάθισαν όσοι πρώην πρωθυπουργοί, πρώην πρόεδροι της Βουλής των Ελλήνων, ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί και αξιωματούχοι του Κράτους θελήσουν να παραβρεθούν. Σε μια πρόσθετη σειρά καθισμάτων, κάτω από τα έδρανα των αξιωματούχων, κάθισαν οι εκπρόσωποι ξένων Εκκλησιών και δογμάτων.

Από τα υπουργικά έδρανα, παρακολούθησαν την ορκωμοσία της Βουλής ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς και τα μέλη της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Στη συνεδρίαση της ορκωμοσίας των βουλευτών κλήθηκαν και παρέστησαν πρέσβεις και διπλωματικές αντιπροσωπείες ξένων κρατών που παρακολούθησαν την ορκωμοσία των βουλευτών από τα διπλωματικά θεωρεία.

Δείτε φωτογραφίες μέσα από τη Βουλή

βουλη, μιας ωρας
βουλη, μιας ωρας
βουλη, μιας ωρας
βουλη, μιας ωρας
βουλη, μιας ωρας
βουλη, μιας ωρας
βουλη, μιας ωρας
βουλη, μιας ωρας
βουλη, μιας ωρας
βουλη, μιας ωρας
βουλη, μιας ωρας
βουλη, μιας ωρας
βουλη, μιας ωρας
βουλη, μιας ωρας
βουλη, μιας ωρας

Δείτε επίσης