Πολιτική

Οι τρεις μονομάχοι των εκλογών

Ο Μητσοτάκης στη Β. Ελλάδα, ο Τσίπρας στην Κρήτη, ο Ανδρουλάκης στην Αττική

εκλογές 2023,
Αρθρογράφος: Δημήτρης Μοσχολιός
Από Δημήτρης Μοσχολιός

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Με τον αέρα της σαρωτικής επικράτησης στις κάλπες της 21ης Μαΐου, στη Νέα Δημοκρατία ετοιμάζονται για τις εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής, με στόχο μία ισχυρή κυβέρνηση που να μπορεί να προχωρήσει σε σειρά μεταρρυθμίσεων.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων, με τους πολιτικούς αρχηγούς να πραγματοποιούν μπαράζ περιοδειών για να παρουσιάσουν τις θέσεις τους για την επόμενη μέρα. Τα κομματικά επιτελεία μελετούν με προσοχή τα στοιχεία της πρόσφατης εκλογικής αναμέτρησης, αλλά και των πρόσφατων δημοσκοπήσεων, και εστιάζουν σε συγκεκριμένους νομούς με στόχο την αύξηση των ποσοστών τους.

Με τον αέρα της σαρωτικής επικράτησης στις κάλπες της 21ης Μαΐου, στη Νέα Δημοκρατία ετοιμάζονται για τις εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής, με στόχο μία ισχυρή κυβέρνηση που να μπορεί να προχωρήσει σε σειρά μεταρρυθμίσεων. Ο χάρτης στην πρόσφατη αναμέτρηση βάφτηκε μπλε –με μοναδική εξαίρεση τη Ροδόπη– ωστόσο αυτό που επισημαίνεται από την Πειραιώς είναι πως δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλαρή ψήφο. Οι κάλπες την Κυριακή των εκλογών είναι άδειες και θα πρέπει να γεμίσουν εκ νέου, επισημαίνεται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και αυτό που τονίζεται είναι πως δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό, καθώς όσο περισσότερα κόμματα μπουν στη Βουλή, τόσο ανεβαίνει ο πήχης της αυτοδυναμίας (σ.σ.: οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν επτακομματική Βουλή).

Δύο εβδομάδες πριν από την αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου, από τη Νέα Δημοκρατία δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στη Βόρεια Ελλάδα, όπου κόμματα που κινούνται στα δεξιά είχαν στις πρόσφατες εκλογές υψηλά ποσοστά (σε σχέση με αυτό που πήραν στο σύνολο της επικρατείας). Για παράδειγμα, τις καλύτερες επιδόσεις η Ελληνική Λύση τις πέτυχε στις εκλογικές περιφέρειες Έβρου (8,72%), Α' Θεσσαλονίκης (8,36%), Β' Θεσσαλονίκης (7,93%), Ημαθίας (7,82%) και Πιερίας (7,56%). Την ίδια στιγμή, το κόμμα Νίκη είχε τα μεγαλύτερα ποσοστά στην Πιερία (7,46%) και στην Πέλλα (6,13%), και ακολουθούν η Β' Θεσσαλονίκης (5,63%), η Χαλκιδική (5,39%) και η Δράμα (5,33%).

Μέχρι τις εκλογές θα ακολουθήσει ένας κύκλος περιοδειών του Κυριάκου Μητσοτάκη σε νομούς της Βόρειας Ελλάδας, ενώ έμφαση από την Πειραιώς θα δοθεί ιδιαιτέρως στη Θεσσαλονίκη, με στόχο ακόμα υψηλότερα ποσοστά. Για παράδειγμα, στην Α’ Θεσσαλονίκης η Ν.Δ. πήρε 34,15%, με την Ελληνική Λύση –όπως ήδη αναφέρθηκε– να φτάνει το 8,35% και το κόμμα Νίκη να είναι στο 4,58%. Παράλληλα, βέβαια, θα συνεχιστούν οι στοχευμένες επισκέψεις σε δήμους της Αττικής, με το βάρος να πέφτει κυρίως σε περιοχές που οι επιδόσεις του κόμματος ήταν κάτω από το ποσοστό που πήρε το κόμμα στην επικράτεια. Πάντως, ολόκληρο το Λεκανοπέδιο «βάφτηκε» μπλε στην πρόσφατη αναμέτρηση, με τα υψηλότερα ποσοστά να καταγράφονται στο Βόρειο Τομέα της Αθήνας (46,02%) και στην Α’ Πειραιά (48,55%).

Εξαιρετικά υψηλές ήταν οι επιδόσεις της Νέας Δημοκρατίας και στα νησιά, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το 49,93% στα Δωδεκάνησα (με το ΣΥΡΙΖΑ να είναι στο 14,89%) και το 47,55% στις Κυκλάδες. Παράλληλα, σαρωτικό ήταν το «γαλάζιο» προβάδισμα σε παραδοσιακά «κάστρα» του κόμματος, όπως η Λακωνία (49,78%), η Καστοριά (46,84%), η Καρδίτσα (46,38%), και οι Σέρρες (46,98%).

ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας εστιάζει στην Κρήτη –η οποία «βάφτηκε» μπλε στις πρόσφατες εκλογές– και ετοιμάζεται να κάνει τριήμερη επίσκεψη στο νησί. Ενδεικτικό της ανατροπής που έγινε στις τελευταίες εκλογές στην Κρήτη είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο έχασε την πρωτιά που είχε το 2019 και στους τέσσερις νομούς, αλλά παράλληλα σε Ρέθυμνο και Λασίθι έμεινε στην τρίτη θέση (με δεύτερο το ΠΑΣΟΚ). Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε το Ρέθυμνο ως μία από τις τρεις περιφέρειες που θα είναι υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές, όπου το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε στη δεύτερη θέση με 10.471 ψήφους και ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν τρίτος με 10.255 ψήφους (πρώτη ήταν η Ν.Δ. 18.092 ψήφους). Να σημειωθεί εδώ πως την καλύτερη επίδοση στην Κρήτη είχε η Νέα Δημοκρατία στα Χανιά, όπου έφτασε το 41,16%. με το ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε μία τετραετία να πέφτει από το 37,35% στο 20,64%.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας κοιτά και στο Λεκανοπέδιο και κυρίως προς τις λαϊκές γειτονιές, όπου, σε αντίθεση με το 2019, στις εκλογές του Μαΐου υπήρξε ξεκάθαρη πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας. Έτσι, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέλεξε αυτή τη φορά να είναι υποψήφιος και στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας (η τρίτη περιφέρεια που είναι υποψήφιος παραμένει η Α’ Πειραιά). Υπενθυμίζεται πως στο Δυτικό Τομέα στις πρόσφατες εκλογές η Νέα Δημοκρατία ήρθε πρώτη με ποσοστό 34,46%. Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε μία τετραετία είδε το ποσοστό του να υποχωρεί από το 38,6% στο 22,73%. Ενδεικτικά αναφέρεται πως στο Αιγάλεω η Νέα Δημοκρατία πήρε 36,64% και ο ΣΥΡΙΖΑ έμεινε στο 23,23%, ενώ στο Περιστέρι τα ποσοστά των δύο κομμάτων ήταν 34,07% και 23,47%, αντίστοιχα

ΠΑΣΟΚ

Από το ΠΑΣΟΚ ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην Αττική, με στόχο την αύξηση των ποσοστών. Για παράδειγμα, στην Α’ Αθηνών τα ποσοστά ήταν 6,7% (και ήταν τέταρτο κόμμα μετά το ΚΚΕ που ήταν στην τρίτη θέση). Επίσης έμφαση δίνεται στην Α’ Πειραιά και στη Β’ Πειραιά. όπου το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ. πήρε 5,93% και 7,41% αντίστοιχα. Καλύτερα για τη Χαριλάου Τρικούπη ήταν τα μηνύματα από την Ανατολική Αττική, όπου με ποσοστό 8,15% κατέκτησε την τρίτη θέση. Παράλληλα, από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ. κοιτάνε και προς τις έξι περιφέρειες, όπου το κόμμα τα πήγε πολύ καλά και κατέκτησε τη δεύτερη θέση, αφήνοντας στην τρίτη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για τις Περιφέρειες Δράμας, Κιλκίς, Λακωνίας, Λασιθίου, Χίου και Ρεθύμνου. Επίσης υψηλά ποσοστά είχε το ΠΑΣΟΚ και σε άλλους νομούς, όπως η Ηλεία (19,29%), και η Αρκαδία (17,84%).

Δείτε επίσης