Πολιτική

Το παρασκήνιο της αποπομπής του Σπύρου Πνευματικού από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ

Τι μεσολάβησε από το βράδυ της Πέμπτης - Οι δηλώσεις και οι αντιδράσεις

Σπύρος Πνευματικός, Νέα Δημοκρατία, υποψήφιος, ψηφοδέλτιο, αποπομπή, ασθενείς, καρκίνος
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Μονόδρομος ήταν η αποπομπή του υποψήφιου βουλευτή Εύβοιας Σπύρου Πνευματικού από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Ο καταξιωμένος γιατρός που όμως ξέχασε ότι είναι πολιτικό πρόσωπο προκάλεσε την οργή εντός και εκτός ΝΔ θίγοντας ένα πολύ σοβαρό θέμα και πληγώνοντας με τα λεγόμενά του χιλιάδες καρκινοπαθείς και τις οικογένειές του σε όλη την Ελλάδα.

Ταυτόχρονα δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα στο κόμμα του λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Οι θέσεις που εξέφρασε για τη «διαλογή» καρκινοπαθών στο όνομα του κόστους των θεραπειών ήταν δεδομένο ότι θα πάρουν μεγάλες και αρνητικές διαστάσεις ακόμα και αν δεν «σήκωνε» το θέμα η αντιπολίτευση.

Ο Σπύρος Πνευματικός δέχθηκε κατ’ αρχήν την Πέμπτη ένα οργισμένο τηλεφώνημα από τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Παύλο Μαρινάκη. Άμεσα εκείνος προχώρησε σε ανάρτηση με την οποία ζητούσε συγγνώμη αλλά και πάλι κάποιοι άλλοι έφταιγαν κατά τον ίδιο γιατί παρερμήνευσαν τις δηλώσεις του.

Όμως ο θόρυβος που είχε προκληθεί δεν έλεγε να κοπάσει. Οι αντιδράσεις ήταν πολλές από πολίτες που είτε είναι οι ίδιοι ασθενείς, είτε συγγενείς τους. Δεν μπορούσαν να διανοηθούν ότι ένας γιατρός και μάλιστα καταξιωμένος θα υποστήριζε ότι πρέπει να διαλέγουμε ποιους ασθενείς θα αφήσουμε αν πεθάνουν και ποιους όχι.

Η συγκυρία ήταν ιδιαίτερα περίεργη καθώς ήδη είχαν εγκριθεί από τον Άρειο Πάγο οι συνδυασμοί των κομμάτων και οι υποψήφιοι βουλευτές. Σύμφωνα με πληροφορίες όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης πληροφορήθηκε τις δηλώσεις του κ. Πνευματικού έλαβε και αυτό υπόψιν και ζήτησε να βρεθεί μια λύση που να δίνει τέλος σε αυτή την υπόθεση και να μην μένει καμία σκιά για τις προθέσεις του κόμματός του για τον χώρο της υγείας. Άλλωστε η υγεία και η αναμόρφωση του ΕΣΥ αποτελούν έναν από τους 4 βασικούς πυλώνες του προγράμματος της ΝΔ.

Το πρωί της Παρασκευής, βρήκε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Βόρεια Εύβοια, την περιφέρεια δηλαδή όπου ήταν υποψήφιος ο Σπύρος Πνευματικός.

Εκεί, πήρε τις αποφάσεις του. Επικοινώνησε μαζί του και του ανακοίνωσε ότι ακόμα και αν εκλεγεί στις 25 Ιουνίου θα παραδώσει την έδρα του.

Μάλιστα από την Εύβοια ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε: «Ένα πράγμα δεν πρόκειται να διαπραγματευτώ: την καθολική πρόσβαση του κάθε πολίτη, ανεξαρτήτως σε ποιο στάδιο βρίσκεται, στην καλύτερη θεραπεία που μπορεί να προσφέρει το ΕΣΥ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις εκλογές του Μαΐου ο κ. Πνευματικός δεν είχε εκλεγεί καθώς είχε καταταγεί τρίτος σε σταυρούς προτίμησης. Σε αυτές τις εκλογές που θα γίνουν με λίστα και πάλι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις δεν είχε πιθανότητες να εκλεγεί καθώς η τρίτη έδρα που είχε πάρει η ΝΔ στις εκλογές του 2019 πέρασε στο ΠΑΣΟΚ.

Οι «κακές γλώσσες» στην Εύβοια λένε ότι κατετάγη τρίτος καθώς δεν φειδόταν αρνητικών σχολίων τόσο για στελέχη της ΝΔ όσο και για υπουργούς της κυβέρνησης της ΝΔ.

Από την άλλη οι 14.973 σταυροί που πήρε τον Μάιο δεν μπορούν εύκολα να αγνοηθούν και στην οδό Πειραιώς ελπίζουν όσοι τον τίμησαν με την ψήφο τους να ρίξουν και πάλι γαλάζιο ψηφοδέλτιο στην κάλπη.

Δείτε επίσης