Πολιτική

Στη Βουλή μπαίνουν τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης - Οι «οδηγίες» στους υπουργούς

Τι περιλαμβάνει το οικονομικό πολυνομοσχέδιο και το ειδικό βάρος στην Υγεία

Κυριάκος Μητσοτάκης, Βέλγιο, Σύνοδος Κορυφής, Βουλή, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, υπουργικό συμβούλιο, νομοσχέδια
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Εντός και εκτός συνόρων μετατοπίζεται το πολιτικό ενδιαφέρον αυτή την εβδομάδα με τον πρωθυπουργό να βρίσκεται σήμερα και αύριο στην πρωτεύουσα του Βελγίου προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κοινότητας Χωρών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής και τους υπουργούς να «τρέχουν» τις εκκρεμότητες των χαρτοφυλακίων τους, με έμφαση τους στόχους που περνούν και μέσα από το ταμείο Ανάκαμψης.

Εν τω μεταξύ, λήγει σήμερα η δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο που αφορά στην άρση των δυσκολιών στην ψήφο των ομογενών και πλέον μένει τα κόμματα να οριστικοποιήσουν τη στάση τους, καθώς εισέρχεται στη βουλή για να συζητηθεί με στόχο να έχει ψηφιστεί μέχρι το τέλος του μήνα, ενώ απαιτούνται 200 θετικές ψήφοι για να περάσει.

Με βάση το νέο νομοσχέδιο όλοι οι Έλληνες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, θα μπορούν να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους. Βασική φιλοσοφία του είναι η δίκαιη και ισότιμη μεταχείριση του συνόλου των μελών του εκλογικού σώματος και αφορά τόσο τους εκλογείς που είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού, όσο και τους εκλογείς που τυγχάνει να βρίσκονται στο εξωτερικό κατά την ημέρα των εκλογών με τον πρωθυπουργό να ζητεί τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, τονίζοντας: «Δεν είναι δεξιό, κεντρώο ή αριστερό το ζήτημα αυτό. Είναι ζήτημα σεβασμού στον απανταχού Ελληνισμό».

Παράλληλα αύριο το απόγευμα (19.00) λήγει και η δημόσια διαβούλευση του οικονομικού πολυνομοσχεδίου με τίτλο: «Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων και της οικογένειας» και στόχος είναι να ψηφιστεί πριν από τις θερινές διακοπές της Βουλής. Σε αυτό περιλαμβάνονται:

1. Οριζόντια αύξηση κατά 70 ευρώ το μήνα για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους συμπεριλαμβανομένων και των ειδικών μισθολογίων. Το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο από το 2024 θα επιφέρει αλλαγές και στις θέσεις ευθύνης με αύξηση κατά 30%.

2. Αυξάνεται κατά 20 ευρώ η οικογενειακή παροχή και αφορά το 50% των δημοσίων υπαλλήλων

3. Αυξάνεται το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά. Το όφελος για πάνω από 700.000 φορολογούμενους φτάνει τα 77 εκατ. ευρώ.

4. Αύξηση κατά 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

5. Market Pass: Επέκταση του μέτρου για τρεις ακόμη μήνες (Αύγουστος, Σεπτέμβριος και Οκτώβριος) ενώ παράλληλα θεσπίζεται η κάρτα νέων Youth pass για τους νέους που ενηλικιώνονται με κόστος 30 εκατ. ευρώ ετησίως.

6. Απαλλάσσονται μόνιμα από συμμετοχή στη δαπάνη αγοράς φαρμάκων 600.000 πρώην δικαιούχοι του ΕΚΑΣ

7. Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές με κόστος περί τα 40 εκατ. ευρώ ετησίως. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έτος πρώτης εφαρμογής θα είναι το 2024 με βάση τα ασφαλιστήρια συμβόλαια του 2023. Το κόστος για τα βασικά μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ από το 2024 και μετά σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών, Θάνο Πετραλιά.

Προτεραιότητα η Υγεία

Στη λίστα προτεραιοτήτων του υπουργείου Υγείας βρίσκονται οι αναμονές στις λίστες των χειρουργείων, τα ράντζα στους διαδρόμους, ενώ ενδεικτικές είναι οι κινήσεις που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση για τη βελτίωση της ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ (μικτά πληρώματα με Στρατό και Πυροσβεστική).

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει ζητήσει από όλους τους διοικητές των νοσοκομείων να βρίσκονται σε επαγρύπνηση όλο το εικοσιτετράωρο ώστε να αντιμετωπίζουν τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά.

Διευκρίνισε, δε, πως ό,τι και να συμβαίνει στα νοσοκομεία θα πρέπει να ενημερώνουν πρώτα το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ) το οποίο συντονίζει το έργο όλου του ΕΣΥ. Την ίδια ώρα ήδη το ΑΣΕΠ έχει επεξεργαστεί το πρώτο πακέτο προσλήψεων στην Υγείας με τη σχετική προκήρυξη να βρίσκεται σε τελικό στάδιο.

Δείτε επίσης