Πολιτική

Πτώση Canadair στην Κάρυστο: Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Ενημέρωση της Βουλής ζήτησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Πτώση, αεροσκάφος Canadair, Κάρυστος, Βουλή, Ολομέλεια. συζήτηση, ψήφος αποδήμων
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Στην πτώση του αεροσκάφους Canadair στην Κάρυστο αναφέρθηκαν βουλευτές και εκπρόσωποι κομμάτων από το βήμα της Βουλής.

Συγκλονισμένος από την πτώση του πυροσβεστικού αεροσκάφους δήλωσε, από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος.

Ο κ. Λιβάνιος χαρακτηριστικά ανέφερε πως «το τίμημα της αυτοθυσίας είναι πραγματικά πολύ μεγάλο και πολλές φορές με την ίδια τη ζωή των πιλότων» και ευχήθηκε οι πιλότοι να βρεθούν καλά στην ζωή τους.

Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι έχοντας περάσει χρόνια της ζωής του στην Ελευσίνα, συγκατοικώντας στην ίδια πολυκατοικία με πολλούς πιλότους πυροσβεστικών αεροσκαφών, αυτή είναι μια πάρα πολύ δύσκολη προσωπική στιγμή για τον ίδιο.

Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Καραμέρος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος, με παρεμβάσεις τους ζήτησαν από την κυβέρνηση να ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία για την πτώση του Canadair, ευχόμενοι ολόψυχα οι πιλότοι να βρεθούν σώοι.

Κωνσταντοπούλου: Eπίκαιρη ερώτηση για την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού στις πυρκαγιές

Νωρίτερα, η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, απηύθυνε επίκαιρη ερώτηση στον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για τα αίτια της καταστροφής στη Ρόδο, την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού και τα μέτρα που υλοποιήθηκαν για την αντιπυρική περίοδο.

«Εδώ και μία εβδομάδα μαίνεται η πυρκαγιά στη Ρόδο, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα υπέστη βαρύτατο πλήγμα από πυρκαγιές η Αττική. Πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει σε ολόκληρη τη χώρα, στην Λακωνία, στην Κορινθία, στην Εύβοια, στην Αιγιάλεια, στην Κέρκυρα μεταξύ άλλων. Οι μαρτυρίες των κατοίκων της Ρόδου είναι δραματικές, μιλούν για πλήρη αδράνεια ως προς την κατάσβεση, ενώ η προσπάθεια των εθελοντών να υπερκεράσουν τις κρατικές ανεπάρκειες και ελλείψεις φθάνει στα όρια της αυτοδιακινδύνευσης και της αυτοθυσίας», αναφέρει η Ζωή Κωνσταντόπουλου. Η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας κάνει μνεία σε όσα είπε την προηγούμενη Παρασκευή στη Βουλή, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της κ. Κωνσταντοπούλου, όπου «δεν ανέλαβε καμία πολιτική ευθύνη για την κατάσταση του κρατικού μηχανισμού πολιτικής προστασίας συνολικά, αλλά αντίθετα εμφανίσθηκε να θεωρεί ότι όλα είναι «καλώς καμωμένα» από πλευράς κυβέρνησης».

«Η εξέλιξη των πραγμάτων και η πραγματική τραγωδία που βιώνει η Ρόδος διαψεύδει κατάφωρα αυτήν την στάση», τονίζει η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας και καλεί τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας να ενημερώσει τη Βουλή:

- Ποια ήταν τα αίτια της καταστροφής στη Ρόδο, ποιες αποφάσεις ελήφθησαν, ποια σχέδια εφαρμόσθηκαν, ποιες ενέργειες έγιναν, ποια και πόσα μέσα πυρόσβεσης, επίγειας και εναέριες χρησιμοποιήθηκαν και πότε, ποιο δυναμικό επιστρατεύθηκε και για ποιο λόγο δεν υπήρξε έγκαιρη ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού ώστε να επιτευχθεί ο έγκαιρος και δραστικός περιορισμός της πυρκαγιάς και να αποτραπεί το Ολοκαύτωμα που συνέβη.

- Ποια μέτρα είχαν ληφθεί για την αντιπυρική περίοδο στη Ρόδο, ποια η οργάνωση, ετοιμότητα και διαθεσιμότητα ανθρώπινου δυναμικού και εξοπλισμού για την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών και την προστασία των ανθρώπων, των δασών, των ζώων, των πουλιών και κάθε έμβιου όντος, και πώς αξιοποιήθηκε η εμπειρία της Εύβοιας του 2021, που φαντάζει πανομοιότυπη.

Δείτε επίσης