Πολιτική

ΥΠΕΘΟ: Βάζει «φρένο» στις ορέξεις συνταξιούχων βουλευτών για αναδρομικά

Διεκδικούν μόνο όσοι έχουν υποβάλει προσφυγές

Συνταξιούχοι Βουλευτές, Αναδρομικά, Υπουργείο Οικονομικών
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να βάλει... φρένο στις σκέψεις για μαζικές προσφυγές συνταξιούχων βουλευτών μετά την απόφαση-βόμβα της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου για καταβολή αναδρομικών σε συνταξιούχους διακαστές.

Υπενθυμίζεται ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφάσισε κατά πλειοψηφία, ότι οι συντάξεις των δικαστικών λειτουργών που έχουν καταθέσει προσφυγές πρέπει να καθοριστούν βάσει των όσων ίσχυαν πριν από τις μνημονιακές περικοπές του 2012.

Πηγές του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, τονίζουν πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ισχύσει μόνο για όσους έχουν ήδη προσφύγει στη δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει δυνατότητα γενίκευσης.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν, μάλιστα, πως η τήρηση του προϋπολογισμού και ο δρόμος της δημοσιονομικής σταθερότητας αποτελούν αταλάντευτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

Ωστόσο τονίζουν πως σε κάθε περίπτωση είναι πρόωρη οποιαδήποτε επίσημη τοποθέτηση, καθώς δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί το κείμενο της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Αγωγές

Από την πλευρά τους οι συνταξιούχοι βουλευτές αναμένεται να καταθέσουν αγωγές στα Διοικητικά Δικαστήρια διεκδικώντας, μετά τους δικαστές, αναδρομικά τις διαφορές των συντάξεών τους.

Οι βουλευτές αναζητούν λύσεις, προκειμένου να βρεθεί νομική διέξοδος για να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, καθώς η νομολογία του Μισθοδικείου που έχει διαμορφωθεί από το 2013 και μετά, δεν συνδέει πλέον το μισθολογικό-συνταξιοδοτικό καθεστώς των βουλευτών με αυτό των δικαστών.

Από το 2013 αντιστράφηκαν οι όροι και πλέον οι βουλευτές ζητούν να αυξηθούν οι αποδοχές και οι συντάξεις τους στα επίπεδα των δικαστών (ενώ μέχρι τότε συνέβαινε το αντίθετο).

Ήδη στο Συμβούλιο της Επικρατείας εκκρεμούν αιτήσεις για την καταβολή διαφορών από βουλευτικές αποζημιώσεις.

Τι αποφάσισε το Ελεγκτικό Συνέδριο για τους δικαστές

Νωρίτερα, δικαιώθηκαν από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου οι συνταξιούχοι δικαστές, μετά την «απόφαση Αγγελάρα» του Μισθοδικείου και οι περικοπείσες συντάξεις τους επανέρχονται στα επίπεδα που ίσχυαν προ του 2012.

Κατά πλειοψηφία (28-3) οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφάνθηκαν (1330/2023) ότι είναι μη νόμιμη και ακυρωτέα η σιωπηρή άρνηση της διοίκησης-Πολιτείας για επανακανονισμό της σύνταξης του πρώην προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Νίκου Αγγελάρα, που είχε προσφύγει στο Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο, διότι όφειλε η Διοίκηση- Πολιτεία να υπολογίσει τη σύνταξή του μη εφαρμόζοντας τις κριθείσες από το Μισθοδικείο ως αντισυνταγματικές τις σχετικές διατάξεις του νόμου 4387/2016, αλλά τις προϊσχύσασες αυτών.

Δηλαδή, εφαρμοστέες για τον καθορισμό του ύψους των συντάξεων των πρώην δικαστών, εισαγγελέων και μελών Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) είναι οι προϊσχύσασες διατάξεις του «νόμου Κατρούγκαλου» (νόμος 4387/2016). Δηλαδή, οι συντάξεις των δικαστών επανέρχονται στα επίπεδα που ίσχυαν προ του 2012, με άλλα λόγια προ του καθεστώτος που είχε διαμορφωθεί πριν το νόμο 4093/2012.

Ακόμη, το καταβλητέο ποσό της σύνταξής υπόκειται μόνο στις περικοπές και τις κρατήσεις που δεν αντίκεινται σε υπερνομοθετικής ισχύος κανόνες, σύμφωνα με όσα έχουν κριθεί από το Μισθοδικείο και το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Δείτε επίσης