Πολιτική

Διμέτωπος Μητσοτάκη εναντίον ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να μην αφήνει πια τίποτα αναπάντητο

κυριακοσ μητσοτακησ, μητσοτακησ, πρωθυπουργοσ, μεγαρο μαξιμου, κυβερνηση, υποκλοπεσ, υποθεση υποκλοπων, υποκλοπεσ, υποκλοπές, υποθεση υποκλοπων, πολεμος Ισραηλ, πολεμοσ Ισραηλ Χαμασ, Λωριδα της Γαζασ, μεσανατολικο πολεμος, πολεμος στη Γαζα, Μέση Ανατολή
Αρθρογράφος: Γεωργία Σκιτζή
Από Γεωργία Σκιτζή

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Το πρώτο δείγμα της πολιτικής στρατηγικής που θα ακολουθήσει ο πρωθυπουργός το προσεχές διάστημα έδωσε την Τετάρτη στη Βουλή, μιλώντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τον νέο τρόπο επιλογής διοικήσεων.

Μπορεί η Ν.Δ. να κυριαρχεί πολιτικά με μία αντιπολίτευση απόλυτα κατακερματισμένη, διατηρώντας την πρωτοβουλία των κινήσεων, ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να μην αφήνει τίποτα αναπάντητο, δεδομένου ότι στη δεύτερη κυβερνητική του θητεία δεν υπάρχει περίοδος χάριτος, καθώς οι πολίτες ζητούν στην πράξη έργο, το οποίο θα γίνεται αισθητό στην καθημερινότητά τους.

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους υπουργούς του, στο τρίτο υπουργικό συμβούλιο που έγινε μέσα στο μήνα Οκτώβριο, τους ξεκαθάρισε, για μία ακόμη φορά, ότι δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού, υπενθυμίζοντας ότι όλοι αξιολογούνται. Ειδικά ως προς τα έργα που εντάσσονται στον Ταμείο Ανάκαμψης τα χρονοδιαγράμματα είναι σφιχτά, συνεπώς δεν επιτρέπεται ουδεμία καθυστέρηση.

Το μήνυμα, πάντως, που εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής έναντι των πολιτικών του αντιπάλων ήταν ξεκάθαρο, καθώς προχώρησε σε διμέτωπο εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, εγκαλώντας τόσο τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σωκράτη Φάμελλο όσο και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ. Νίκο Ανδρουλάκη για μονοθεματική εμμονή με συνεχή αναφορά στη «Μητσοτάκης Α.Ε.» και την υπόθεση των υποκλοπών που έχει πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης.

Οι τόνοι ανέβηκαν εντός του Κοινοβουλίου, με τον πρωθυπουργό να τους ζητεί να «αλλάξουν τροπάριο» και να «διευρύνουν την γκάμα τους», λέγοντας: «Μου θυμίζετε κάτι έφηβους που αποκτούν τον πρώτο τους δίσκο». Και πρόσθεσε: «Τα ίδια ακριβώς λέγατε πριν από τις εκλογές. Η Νέα Δημοκρατία πήρε 41%, εσείς πήρατε 17% και εσείς πήρατε 12%. Μην είστε τόσο, επιτέλους, μονοθεματικοί σε θέματα τα οποία καταλαβαίνω ότι σας αφορούν προσωπικά. Για τα οποία έχουμε μιλήσει πολλές φορές, και εδώ είμαστε να ξαναμιλήσουμε».

Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχθηκε από τον Νίκο Ανδρουλάκη για την υπόθεση της ΑΔΑΕ και των υποκλοπών ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στο ανεξάρτητο έργο της Δικαιοσύνης, επισημαίνοντας ότι η θητεία των μελών της ΑΔΑΕ είχε λήξει εδώ και μήνες και έπρεπε να αντικατασταθούν ως ορίζει ο κανονισμός της Βουλής.

Μετωπική για Γάζα

Για τη στάση της κυβέρνησης στο ζήτημα της Μέσης Ανατολής, για την οποία δέχθηκε επικρίσεις, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή αναγνώρισε στο Ισραήλ το αυτονόητο δικαίωμα της αυτοάμυνας, μετά τη φρικιαστική επίθεση την οποία δέχτηκε από μία τρομοκρατική οργάνωση εντός των εδαφών του, η οποία δεν εκφράζει τον παλαιστινιακό λαό.

«Ήμουν από τους ελάχιστους πρωθυπουργούς που βρέθηκαν και στο Κάιρο και στο Ισραήλ. Και στο Κάιρο είδα τον πρόεδρο Αμπάς, με τον οποίο συνομίλησα και στο τηλέφωνο. Ήταν ο πρόεδρος Αμπάς στο Κάιρο, κ. Ανδρουλάκη και κ. Φάμελλε. Η Ελλάδα δεν άλλαξε τη θέση της περί της ανάγκης πολιτικής επίλυσης του παλαιστινιακού προβλήματος στη λογική των δύο κρατών», επισήμανε ο πρωθυπουργός, ενώ απευθυνόμενος στον κ. Ανδρουλάκη και όσα ανέφερε περί μεγάλης πολιτικής παρακαταθήκης του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε: «Αναφερθήκατε στις εποχές του Ανδρέα Παπανδρέου και του Γιασέρ Αραφάτ, δεκαετία '80, ισχυριζόμενος τι; Ότι ήταν ισορροπημένες οι σχέσεις της χώρας τότε με την ευρύτερη γειτονιά μας; Σας θυμίζω ότι επί εποχής Ανδρέα Παπανδρέου η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα η οποία δεν είχε αναγνωρίσει επίσημα το κράτος του Ισραήλ. Ή δεν τα ξέρετε, λοιπόν, οπότε καλά θα κάνετε να ενημερωθείτε και να διαβάσετε λίγο περισσότερο για την ιστορία του κόμματός σας, ή, πολύ απλά, είστε εκτός θέματος».

Δείτε επίσης