Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: Ρίχνει το βάρος στην καθημερινότητα–Οι προτάσεις για κόκκινα δάνεια και Υγεία

«Λειτουργούμε ήδη σαν αξιωματική αντιπολίτευση», λένε από το ΠΑΣΟΚ, εξαπολύοντας παράλληλα «καρφιά» και για όσα συμβαίνουν στο ΣΥΡΙΖΑ

ΠΑΣΟΚ: Ρίχνει το βάρος στην καθημερινότητα–Οι προτάσεις για κόκκινα δάνεια και Υγεία
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Τις προτάσεις του για τα προβλήματα της χώρας «ξεδιπλώνει» το ΠΑΣΟΚ, θέλοντας να δείξει πως λειτουργεί και στην πράξη ως αξιωματική αντιπολίτευση και όχι μόνο στις δημοσκοπήσεις, όπου εμφανίζεται δεύτερο κόμμα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, στη Χαριλάου Τρικούπη, βάζουν στο επίκεντρο τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών, προτείνοντας λύσεις, με τη διοργάνωση αντίστοιχων θεματικών εκδηλώσεων, αρχικά για το χρέος και τα «κόκκινα» δάνεια, που πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη (28/11), στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, καθώς και για την Υγεία και το «νέο ΕΣΥ», που λαμβάνει χώρα σήμερα, Τετάρτη (29/11), στο Ηράκλειο.

«Η στρατηγική για ένα σύγχρονο Ε.Σ.Υ.»

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023 στις 18:30 ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, θα μιλήσει στη θεματική εκδήλωση «Μαζί για το νέο Ε.Σ.Υ.» που διοργανώνεται στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Είναι χαρακτηριστική η φράση στελέχους του ΠΑΣΟΚ, πως «την ίδια ώρα που στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι απασχολημένοι με τη διάσπαση και τον ‘’εμφύλιο’’, εμείς δείχνουμε πως δεν είμαστε μόνο αξιωματική αντιπολίτευση στις δημοσκοπήσεις, αλλά και στην πράξη».

Οι προτάσεις Ανδρουλάκη για χρέος και «κόκκινα δάνεια»

Εξάλλου, στην εκδήλωση για το χρέος και τα «κόκκινα δάνεια», χθες, Τρίτη (28/11) ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης έκανε λόγο για «κορυφαίο ζήτημα, που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία, που ακουμπά κάθε οικογένεια, κάθε νοικοκυριό, κάθε πολίτη».

«Μόνο οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές στο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, παρουσιάζουν αύξηση κατά 618 εκατ. ευρώ, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο», ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης, επικρίνοντας ταυτόχρονα το νέο φορολογικό νομοσχέδιο πως «απαγορεύει πρακτικά ένας ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος να παρουσιάζει ζημίες».

«Η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη και δεν υπάρχει περίπτωση ανάσχεσης της αυξητικής πορείας των χρεών, μετά και την αποτυχία των νέων ρυθμίσεων για την επανένταξη στις 36,72 και 120 δόσεις», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και έκανε λόγο για «κοροϊδία των 120 δόσεων», που «μάλιστα είχε ανακοινωθεί με έναν ιδιαίτερα «θερμό» επικοινωνιακό τρόπο, αλλά όπως γνωρίζετε, εσείς οι άνθρωποι του επιχειρείν, ελάχιστοι είχαν τη δυνατότητα να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Στο πλαίσιο αυτό, οι κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, μισθών, συντάξεων, ενοικίων και πλειστηριασμοί ακινήτων, αποτελούν επώδυνη καθημερινότητα, που δεν εμπίπτει στις προτεραιότητες της κυβέρνησης».

Περιγράφοντας τους στόχους σταχυολόγησε τα εξής:

-Προστασία των πραγματικά αδύνατων οφειλετών και δανειοληπτών από την απώλεια της πρώτης κατοικίας

-Επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών και οφειλετών, δίνοντάς τους κίνητρα για να συνεχίσουν να αποπληρώνουν το δάνειό τους.

-Βιώσιμη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους

-Αποφυγή του αφελληνισμού της επιχειρηματικότητας, όχι μόνο της ακίνητης περιουσίας, και προστασία της αγροτικής γης. Εκατομμύρια ευρώ «κόκκινα» δάνεια των συνεταιρισμών είναι στα χέρια των εκβιαστών των funds, που με κάθε τρόπο και χωρίς καμία διάθεση συναίνεσης προσπαθούν να ξεπουλήσουν την αγροτική περιουσία.

-Όλα αυτά έχουν μια φιλοσοφία: Να υπάρχει πραγματικά δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας στους πολίτες που πάλεψαν, στους αγρότες που πάλεψαν, στη μεσαία τάξη που πάλεψε, στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που πάλεψαν αλλά δεν άντεξαν. Όχι με δόλιους αλλά με αντικειμενικούς τρόπους.

-Η κατοχύρωση του ρόλου της πολιτείας-σε σχέση με τους servicers- και η άσκηση πολιτικής. Είναι πολύ κρίσιμο για να υπάρχουν διαπραγματεύσεις πάνω από το τραπέζι και στο ιδιωτικό χρέος και στην κύρια κατοικία.

- Προαγωγή της διαφάνειας και προστασία των δικαιωμάτων των δανειοληπτών στη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους

- Προστασία των δανειοληπτών των δανείων σε ελβετικό φράγκο. Είναι κι αυτό ένα πολύ σημαντικό θέμα που πρέπει να βρούμε μια λύση, σε σχέση με τη συναλλαγματική ισοτιμία που υπάρχει.

- Διευθέτηση των στεγαστικών δανείων των παλιννοστούντων ομογενών

Συγκεκριμένα προτείνουμε:

- την επαναφορά του νόμου 3869/2010, με επικαιροποιημένα κριτήρια

- Πλαίσιο προσωρινής προστασίας για όσους αποδεδειγμένα είναι ευάλωτοι ή έχει μεταβληθεί ραγδαία η οικονομική τους κατάσταση λόγω των συνεχιζόμενων κρίσεων και για τα δύο αυτά έχουμε ήδη καταθέσει σχετική νομοθετική ρύθμιση.

- Θέλουμε ο δανειολήπτης να μπορεί να ρυθμίσει την οφειλή του με βάση τις αρχές, τα κριτήρια και τις λύσεις του Κώδικα Δεοντολογίας, ο οποίος πρέπει να καταστεί υποχρεωτικός και να έχει τη δυνατότητα προσφυγής σε ανεξάρτητες επιτροπές που θα ελέγχουν επί της ουσίας τη ρύθμιση.

- Οι πιστωτές που δεν συμμετέχουν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό με ουσιαστικές προτάσεις, να μην μπορούν να προχωρούν σε πλειστηριασμούς ή να επιβαρύνουν τον οφειλέτη με τόκους υπερημερίας.

- Ο δανειολήπτης πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αντιπροτείνει ρύθμιση και αυτή να αξιολογηθεί, χωρίς να φοβάται την απευθείας απόρριψη από την πλατφόρμα ή τον διαχειριστή δανείων που οδηγεί σε κατάσχεση και πλειστηριασμό.

- Οι τράπεζες και οι servicers να υποχρεούνται, πριν τη μεταβίβαση του δανείου ή την πώλησή του στη δευτερογενή αγορά, να κάνουν πρόταση ρύθμισης στον οφειλέτη. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν μπορούν να ενεργοποιηθούν μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης. Το ΠΑΣΟΚ, ήδη από το 2019 είχε καταθέσει τροπολογία για το δικαίωμα αγοράς του δανείου από τον δανειολήπτη, πριν καταλήξει στο fund, με συγκεκριμένα βέβαια κριτήρια και όχι γενικά και οριζόντια. Η πρόταση αυτή είχε απορριφθεί από την κυβέρνηση της ΝΔ.

- Για τους αγρότες και κτηνοτρόφους που κινδυνεύουν να χάσουν την περιουσία τους προτείνουμε την προστασία της αγροτικής γης, που απειλείται με κατάσχεση και αποτελεί το μοναδικό μέσο επιβίωσης για επαγγελματίες αγρότες και κτηνοτρόφους

- Οι δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο είναι 80.000 και πρέπει να τους προστατεύσουμε με μια ρύθμιση, που δίνει το κόστος αύξησης της συναλλαγματικής ισοτιμίας, 1/3 προς τον δανειολήπτη, 2/3 προς το τραπεζικό ίδρυμα. Επίσης, η πρόταση μας σε σχέση με το ελβετικό φράγκο είναι οι δόσεις να μειωθούν κατά 40%, ενώ το τελικό ποσό που θα πληρώσουν είναι 15% μεγαλύτερο σε σχέση με το αν ελάμβαναν το ίδιο ποσό δανείου σε ευρώ.

- Για τους εγγυητές δανείων: Οριοθέτηση της οφειλής του εγγυητή, στις περιπτώσεις που το δάνειο έχει μεταβιβαστεί σε fund, στο ύψος που προκύπτει με την εφαρμογή μεθόδου υπολογισμού ανάλογης με αυτή που θα ισχύει για το δικαίωμα προαίρεσης στην αγορά του δανείου

- Για τα δάνεια παλιννοστούντων: Βιώσιμη λύση για τα περίπου 40.000 στεγαστικά δάνεια των συμπατριωτών μας παλιννοστούντων ομογενών. Προτείνεται να ισχύσει και για τα δάνεια αυτής της κατηγορίας η επιτυχής ρύθμιση των αντίστοιχων δανείων του ΟΕΚ».

Παράλληλα, κάλεσε τις τράπεζες να εφαρμόσουν τα περιθώρια κέρδους τους πάνω στο πραγματικό κόστος χρήματος, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των επιτοκίων κατά 2 έως 3 ποσοστιαίες μονάδες.

Δείτε επίσης