Πολιτική

Μπούμερανγκ σε Σούνακ η απρέπεια κατά Μητσοτάκη–Γκάζι κυβέρνησης στις μεταρρυθμίσεις

Με φόντο τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα η συνάντηση του πρωθυπουργού με την πρόεδρο της Δημοκρατίας

Κυριάκος Μητσοτάκης, Ρίσι Σούνακ, Γλυπτά Παρθενώνα, Μεταρρυθμίσεις
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Μετά τον πρώτο λογικό εκνευρισμό που προκάλεσε στον πρωθυπουργό η αιφνίδια ακύρωση της συνάντησής του με τον βρετανό ομόλογό του Ρίσι Σούνακ η ελληνική αποστολή επιστρέφοντας χθες αργά το απόγευμα στην Αθήνα και σε μια «δεύτερη ανάγνωση» εκτιμά ότι η πρωτοφανής και άστοχη συμπεριφορά του ενοίκου της Ντάουνινγκ Στριτ, η οποία καταδικάστηκε από την πλειοψηφία του βρετανικού λαού και των βρετανικών μέσων φέρνει με τον πιο «επιθετικό τρόπο» στο προσκήνιο το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Κυβερνητικά στελέχη τόνιζαν ότι αυτό που συνέβη ήταν πρωτοφανές διπλωματικά, ωστόσο έδωσε την ευκαιρία στον Κυριάκο Μητσοτάκη να ξεκαθαρίσει και μάλιστα στο «γήπεδο» του Σούνακ, δηλαδή σε βρετανικό έδαφος ότι τα γλυπτά είναι «κλεμμένα» και πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού έλεγε στη vradini.gr ότι: «το διπλωματικό ατόπημα του Βρετανού πρωθυπουργού του γύρισε μπούμερανγκ, ενώ παράλληλα η επαφή του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ηγέτη των Εργατικών και εν αναμονή πρωθυπουργού της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ και το γεγονός ότι του απέσπασε μια θετική δήλωση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ήταν μια καλή αρχή για την συνέχεια».

Στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρωθυπουργός

Οι εξελίξεις στη βρετανική πρωτεύουσα με φόντο τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του πρωθυπουργού (10.00) με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων ενημερώσεων.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εστιάσει και στην μεταρρυθμιστική ορμή της κυβέρνησης, καθώς μπαράζ νέων νομοθετημάτων αναμένεται να προωθηθούν στη βουλή το προσεχές διάστημα.

Ήδη χθες κατατέθηκε στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο περιλαμβάνει και διορθωτικές παρεμβάσεις έτσι ώστε να αμβλυνθούν οι όποιες αντιδράσεις ειδικά από τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ βασικός πυρήνας του είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Συγκεκριμένα γίνεται ρητή αναφορά για το "μαχητό τεκμήριο" με την προϋπόθεση ότι θα ελεγχθούν όσοι το αμφισβητήσουν, περιορίζονται οι συντελεστές προσαύξησης του τεκμαρτού εισοδήματος για όσους θα φορολογηθούν με βάση τον μέσο όρο του ΚΑΔ, ενώ μειώνεται για όλους τους επαγγελματίες το τέλος επιτηδεύματος κατά 50%.

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης παρουσίασε το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο σύμφωνα με την κυβέρνηση θέτει τέλος στο αίσθημα ατιμωρησίας που επικρατεί στην κοινωνία.

Αύριο θα συνεδριάσει επίσης το υπουργικό συμβούλιο με νέες πρωτοβουλίες των υπουργείων Υγείας, Ενέργειας και Κλιματικής κρίσης ενώ το νομοσχέδιο για τους servicers και την προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών ψηφίζεται την Παρασκευή. Μεταξύ άλλων υποχρεώνει τους servicers να δίνουν τις πληροφορίες για τις οφειλές, τις δόσεις κλπ. Επίσης, για τους ευάλωτους όταν ο εξωδικαστικός μηχανισμός προτείνει μια ρύθμιση είναι υποχρεωμένοι όλοι οι servicers να τη δεχθούν.

Δείτε επίσης